یادبودی به‌ مناسبت پنجاه وششمین سالگرد خاموشی شاعر بزرگ ،صوفی غلام نبی عشقری

 

صوفی عشقری در نهم سرطان ۱۳۵۸خورشیدی (۳۰ جون ) ، یعنی۵۶ سال پیشتر از امروز در شهر زیبای کابل درگذشت. این شاعر مردمی و خوش قریحه که در سال ۱۲۷۱ خورشیدی دربارانه کابل پا به هستی گذاشت ، در بین شاعران، شعردوستان ، ادبشناسان وهنرمندان کشور از احترام و حرمت بی پایان بهره مند بود. به‌ منظور حفظ حافظه تاریخی و یادبود سالگرد درگذشت صوفی وارسته ، شاعر شیرین کلام و مردمی کشور اینک به نشانه ارجگزاری چند سروده او را خدمت خواننده گان خوش ذوق تارنمای بامداد پیشکش میداریم .

 (تارنمای بامداد )

 

يادش بخير باد چه زيبا زمانه بود 

عمری دلم به ناوک نازت نشانه بود

جان دادنم به خاک درت رايگانه بود

يکدم وصال يار نديدم به عمر خويش

با آنکه آرزوی دلم جاودانه بود

رفتم که قصد خويش بگيرم ز دام زلف

افسوس روی دلبر من در ميانه بود

آن روزها چه شد که غم يار داشتم

يادش بخير باد چه زيبا زمانه بود

پرسيدم از کسی که دلم را نديده یی

گفتا به گريه از پـی شوخی روانه بود

اين پيچ و تاب کاکل عنبر فشان تو

يعنی برای مرغ دلم آشيانه بود

ياد آن زمان که من دل صد پاره داشتم

بر زلف تابدار کسی همچو شانه بود

بر هر بتی اطاق جداگانه داشتم

مثل انار بين دلم خانه خانه بود

در خواب ناز رفته يی ای نازنين چرا

اين عرض حال «عشقری» پيشت فسانه بود

( صوفی عشقری )

 

گدایی نمیکنم...

 

هستم گدای شهر و گدایی نمیکنم
از آبرو گذشته، کمایی نمیکنم

گویم سخن ز دور خود و روزگار خود
من همسری به «نصر فراهی» نمیکنم

تا زنده‌ام سرم به در روضه ‌اش بود
من ترک احترام سنایی نمیکنم

چون از عروس دهر طلبگار نیستم
انگشت خود خضاب وحنایی نمیکنم

گفتم به اهل دل که دلم را صفا بکن
گفتا که زنگ خورده قلایی نمیکنم

چون ازنگاه عارضم آن پرعرق شود

در نزد یار، دیده درایی نمیکنم

عمرم تمام صرف ره اقتصاد شد
از شرم، یاد حاتم طایی نمیکنم

من دیده‌ام، ز مردم نا دیده نیستم
پوشیده جامه، سوزنمایی نمیکنم

( صوفی عشقری )

 

نشکند...

همسر سرو قدت نی، در نیستان نشکند
ساغرعمرت ز گردش‌ های دوران نشکند

نسبت هر گل که با رخسار زیبایت رسد
تا قیامت رنگ آن گل در گلستان نشکند

از جفا و جور شان خیلی کمایی دیده ام
تا ابد بازار ناز نازنینان نشکند

گرمی بازار شیرین ‌لبان از حد گذشت
رفته رفته قیمت لعل بدخشان نشکند

کام دل حاصل نمودن از فلک آسان مگیر
کی دهد حلوا به‌ کس تا یک‌ دو دندان نشکند

در میان لای ‌وگل خیراست اگر نانم فتاد
بوتل تیلم دراین شام غریبان نشکند 

( صوفی عشقری )

 

سودا میکنم... 

می پرستم جان سرِ پیمانه سودا میکنم
هرچه دارم بر درِ میخانه سودا میکنم

این منادی می ‌زنم درکوچه‌های زلف یار
من دل صد پاره دارم شانه سودا میکنم

تا شود معلوم کابادی وی بردست کیست
این دل ویرانه‌ را ویرانه سودا میکنم

در دُکانم نیست چیزی یک ‌قلم باب اناث
هرچه سودا میکنم مردانه سودا میکنم

چند روزی شد که زِنّارِ برهمن بسته است
«عشقری» را بر دربُت ‌خانه سودا میکنم

( صوفی عشقری )

 

 

بامـداد ـ فرهنگی و اجتماعی ـ ۱/ ۲۵ـ ۰۱۰۶۷ 

Copyright ©bamdaad 2025

 

 

پناهجویان افغانستان در تنگنای جنگ ایران و اسراییل: گرفتار در چرخه ناامنی

 

در میان درگیری ۱۲ روزه بین ایران و اسراییل، زنده گی پناهجویان افغان در ایران بار دیگر با تروما، آواره گی و ناامنی درآمیخت. این درگیری زنده گی میلیون‌ ها پناهجوی افغان را که بسیاری از آن‌ ها بدون اسناد قانونی در این کشور به سر می ‌برند، تحت تاثیر قرار داده است.

به گزارش شبکه الجزیره، درگیری ۱۲ روزه ایران و اسراییل نه تنها زنده گی روزمره پناهجویان افغان را مختل کرده، بلکه هزینه انسانی سنگینی نیز به همراه داشته است. به گفته مقامات بهداشتی ایران، سه مهاجر افغان به نام‌ های حفیظ بوستانی، عبدالولی و حبیب‌الله جمشیدی در میان ۶۱۰ نفری بودند که در حملات اسراییل شهید شدند. عبدالولی، کارگر ۱۸ ساله ‌ای که شش ماه پیش تحصیل در افغانستان را رها کرده بود تا در ایران برای خانواده‌اش پول بفرستد، در ۲۸ جوزا در حمله ‌ای به محل ساخت ‌وسازش در تهران پارس کشته شد.

برخی دیگر از شهروندان افغانستان همچنان مفقود هستند. حکیمی، مرد سالخورده‌ای از ولایت تخار، به الجزیره گفت که چهار روز است از سه نواسه اش که در یک محل ساخت ‌وساز در مرکز تهران کار می ‌کردند، خبری ندارد. او گفت :آن‌ها بدون غذا در زیرزمین یک ساختمان نیمه‌ کاره پناه برده بودند.

کارفرمای ایرانی آن‌ها نیز بدون پرداخت دستمزد شهر را ترک کرده است. حکیمی افزود که حتا اگر نواسه ‌هایش زنده باشند، بدون اسناد در خطر اخراج توسط پولیس قرار دارند.

ایران میزبان حدود سه میلیون و ۵۰۰ هزار پناهجوی افغانستان که ۷۵۰ هزار نفر از آن‌ها به ثبت رسیده‌اند. ولایت تهران به ‌تنهایی یک میلیون و ۵۰۰ هزار پناهجوی افغان را در خود جای داده است که اکثریت آن ‌ها بدون مجور اقامت‌اند. در طول درگیری، حملات اسراییل به مکان‌های غیرنظامی و نظامی در اطراف پایتخت، این جمعیت را در معرض آسیب ‌پذیری شدید قرارداد. قطع اینترنت، نبود کمک ‌های اضطراری و تلاشی ‌های شدید پولیس، جابه‌جایی و دسترسی به اطلاعات را برای آن‌ها تقریباً غیرممکن کرد.

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل، در طول درگیری خواستار حفاظت از مهاجران افغان در ایران شد و نسبت به خطرات جدی برای ایمنی آن ‌ها هشدار داد.

تلاش برای نجات

در ادامه گزارش الجزیره آمده است که در این فاصله برخی سازمان‌های افغان برای کمک به شهروندان پناهجوی افغانستان در ایران وارد عمل شده‌اند. سازمان هماهنگی فعالان زنان افغان (AWACB) به صدها زن و خانواده‌هایشان که به دلیل فعالیت علیه طالبان از افغانستان گریخته بودند، کمک کرد تا از شهرهای پرخطر مانند تهران، اصفهان و قم به شهرهای امن‌ تری مانند مشهد منتقل شوند. پاتونی تایخمان، بنیان‌گذار این گروه در گفت ‌وگو با الجزیره گفت:

ما ۱۰۳ زن از ۴۵۰ عضو خود را که عمدتاً فعالان حقوق زنان بودند، تخلیه کردیم.

براساس گزارش الجزیره در طول درگیری، حدود هفت هزار پناهجوی افغان روزانه از طریق مرز اسلام‌ قلعه در هرات از ایران به کشورشان بازمی ‌گشتند. مارک کال از ورلد ویژن افغانستان به الجزیره گفته است:

مردم جز لباس‌های تن شان چیزی ندارند. آن‌ها دچار تروما هستند و به کشوری بازمی ‌گردند که همچنان در بحران است.ایران اعلام کرده که قصد دارد دو میلیون افغان بدون مدارک را اخراج کند، اما بسیاری از پناهجویان به دلیل ترس از طالبان حاضر به بازگشت نیستند.

دفتر کمشنری عالی پناهنده گان سازمان ملل (UNHCR) نگرانی خود را درباره وضعیت وخیم بشردوستانه افغان‌ها در ایران ابراز کرده و گزارش‌هایی از جا به‌جایی‌های داخلی و خروج به کشورهای همسایه را زیر نظر دارد. با وجود آتش‌بس ۲۳ جون که با میانجی ‌گری قطر و امریکا برقرار شد، تنش‌ها همچنان بالا است و انتظار می ‌رود تعداد افغان‌ های فراری از ایران افزایش یابد./ ص م

 

بامـداد ـ فرهنگی و اجتماعی ـ ۵/ ۲۵ـ ۲۹۰۶

Copyright ©bamdaad 2025

 

 

 

 

بامداد ـ زنده گی سازمانی ـ ۴/ ۲۵ـ ۲۴۰۶ 

Copyright ©bamdaad 2025

  

 

 

 

 

 

بامداد ـ زنده گی سازمانی ـ ۱/ ۲۵ـ ۲۷۰۶ 

Copyright ©bamdaad 2025

 

 

شرکت فعال اعضای سازمان حزبی كشوری هالند حزب آبادی افغانستان در نخستین گردهمایی كانون فرهنگ افغانستان

 

نخستین گردهمایی كانون فرهنگ افغانستان ، به تاریخ ٢١ جون ٢٠٢٥ در شهر بیفرویک كشور شاهی هالند برگزار شد. بنابر دعوت کانون اعضای سازمان حزبی كشوری هالند حرب آبادی افغانستان نیزدر این نشست فعلانه سهم گرفتند .
در این گردهمایی رفیق ولی محمد زیارمل رییس شورای اروپایی ح . آ . ا از نامً حزب آبادی افغانستان در مورد ضرورت و مفدیت كانون فرهنگ افغانستان صحبت نموده ، ایجاد این نهاد را یک گام ارزشمند ، نمادی روشن از زنده نگهداشتن هویت فرهنگی، تقویت همبستگی اجتماعی، و پاسداشت زبان، هنر و تاریخ پرشکوه افغانستان در دیار مهاجرت تعریف نمود.
در جریان کار گردهمایی پیام شادباش کمیته حزبی کشوری هالند حزب آبادی افغانستان به مناسبت تاسیس وگشایش کانون فرهنگ افغانستان در کشور شاهی هالند توسط رفیق مصدق مسوول كمیته حزبی كشوری هالند به خوانش گرفته شد. در پیام آمده است :

به نام خداوند جان و خرد !
با نهایت مسرت تاسیس «کانون فرهنگ افغانستان در کشور هالند» را به رییس، هیایت رهبری و اعضای محترم این نهاد فرهنگی ، جامعه مهاجرین افغان در هالند و تمامی فرهنگ ‌دوستان تبریک و تهنیت عرض می ‌داریم.
ایجاد این کانون در شرایطی که جامعه ما در خارج از کشور بیش از هر زمانی نیازمند حفظ هویت ملی ، زبان، فرهنگ و ارزش‌های غنی افغانی می‌باشد ، گامی نیکو ، بجا و درخور تحسین است.
فعا لیت‌ های فر هنگی و آموزشی این نهاد نتنها نقش مهمی در تقویت پیوند میان نسل ‌های مهاجر ، معرفی فرهنگ اصیل کشور به جامعه میزبان ، ترویج ارزش‌های همزیستی ، آگاهی و بیداری ایفا خواهد كرد .، بلکه یک فرصت غنیمت برای نسل جوان فراهم میآورد تا با ریشه های تاریخی ، ادبی و هنری سرزمین مادری شان آشنا شوند و در ترویج ارزش های والای فرهنگی نقش فعال داشته باشند.
بناْ این گام ارزشمند،نمادی روشن از زنده نگه‌ داشتن هویت فرهنگی ، تقویت همبستگی اجتماعی ، و پاسداشت زبان ، هنر و تاریخ پرشکوه افغانستان در دیار مها جرت است .
سا زمان حز بی حزب آبادی افغانستان در کشور هالند ، صمیمانه، آماده گی کامل خود را برای همکاری و همآهنگی با کانون فرهنگ افغانستان در راستای تحقق اهداف مشترک فرهنگی، اجتماعی، عدالتخواهانه و آگاهی‌ بخش اعلام می ‌دارد.
باور ما بر این است که وحدت و همبستگی در میان نهادهای جامعه افغانی در مهاجرت ، زمینه ‌ساز رشد، پویایی و تداوم تلاش‌ها در راه حفظ میراث فرهنگی و تقویت همدیگرپذیری خواهد بود.

با آرزوی موفقیت روزافزون برای رهبری و اعضای این کانون!

با احترام

کمیته کشوری هالند حزب آبادی افغانستان

 

 

بامـداد ـ فرهنگی و اجتماعی ـ ۱/ ۲۵ـ ۲۴۰۶

Copyright ©bamdaad 2025