۳۰ درصد کل تسلیحات جهان در پنج سال گذشته به خاورمیانه صادر شد
انستیتوت بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم (سیپری) می گوید طی پنج سال گذشته صادرات تجهیزات نظامی به کشورهای خاورمیانه، در مقایسه با دوره مشابه، ۸۶ درصد رشد کرده است. کشورهای این منطقه نزدیک به ۳۰ درصد کل واردات را به خود اختصاص داده اند.
در این پنج سال، امریکا و روسیه در صدر فهرست صادرکننده گان تجهیزات نظامی در جهان قرار گرفته اند.
بنا بر تازه ترین برآورد و تحقیقات «سیپری»، طی سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ ترسایی هنـد در صدر خریداران تجهیزات نظامی قرار دارد و ۱۳ درصد کل صادرات روانه این کشور شده است . بخش عمده این تجهیزات از روسیه کشور خریداری شده است.
عربستان سعودی دومین خریدار تسلیحات در جهان است با ۲۱۲ درصد رشد در پنج سال اخیر، در مقایسه با دوره ۲۰۰۷-۲۰۱۱ ترسایی. در قطر رشد درصدی خرید تجهیزات نظامی از عربستان هم بیش تر است.
پیتر وزمن یکی از پژوهشگران ارشد انستیتوت بینالمللی پژوهش های صلح استکهلم به وب سایت این موسسه گفته اولویت خرید تجهیزات نظامی برای این کشورها، ایالات متحده و صادرکننده گان اروپایی بوده است.
ایران کشور دیگر خاورمیانه که با تحریم های مربوط به خرید تجهیزات نظامی روبه رو است، تنها نزدیک به ۱.۲ درصد از کل واردات در خاورمیانه را به خود اختصاص داده است.
بزرگ ترین فروشندگان تجهیزات در این پنج سال، امریکا و روسیه بودند. منبع نزدیک به یک سوم کل صادرات امریکا است و ۲۳ درصد از تجهیزات نظامی نیز از روسیه به دیگر نقاط جهان فرستاده شدهاست.
به گزارش سیپری، امریکا به نزدیک به ۱۰۰ کشور جهان سلاح می فرستد و در پنج سال گذشته این صادرات ۲۱ درصد هم رشد کرده؛ اما تقریبا نیمی از کل فروش تجهیزات نظامی ایالات متحده به دست خریداران خاورمیانه رسیده است.
بالغ بر۷۰ درصد تسلیحات ساخت شرکتهای روسی نیز به هند، ویتنام، چین و الجزایر رفته است. در این میان، چین که خود همچنان در حال افزایش تولید تجهیزات نظامی ساخت داخل است، سومین فروشنده سلاح در جهان است. فرانسه و آلمان نیز در رتبه های بعدی فهرست قرار دارند. این پنج کشور، فروشنده ۷۴ درصد جنگ افزار در جهان بودند.
از سوی دیگر، صادرات به قاره اروپا به طور چشم گیری کاهش پیدا کردهاست. واردات سلاح در قاره امریکا نیز کاهش پیدا کردهاست. اما این وضعیت در میان همه کشورهای قاره یکسان نبوده و برای نمونه واردات مکسیکو تقریبا ۲۰۰ درصد (در پنج سال اخیر در مقایسه با پنج سال پیش از آن) رشد کردهاست.
انستیتوت بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم (سیپری) می گوید روند افزایش خرید و فروش جنگ افزار در دوره پنج ساله، از زمان پایان جنگ سرد به این سو، در جهان بی سابقه است. دلیل آنهم افزایش مشخص تقاضا از سوی کشورهای خاورمیانه، و کشورهای آسیایی عنوان شده است./ بامداد ـ رخداد های مهم جهان
آغاز سفر منطقه ای پوتین به ٣ جمهوری آسیای میانه
ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، روز گذشته برای ملاقات با نورسلطان نظربایف، رییس جمهور قزاقستان، عازم آلماتا شد و پس از آن برای ملاقات و گفت وگو با امام علی رحمان، رییس جمهور تاجیکستان، به دوشنبه رفت. امروز نیز پوتین عازم قرقیزستان خواهد شد. در این دیدارها طرفین به بحث و گفت وگو درباره مسایل مهم دوجانبه می پردازند.
درخواست برای تشکیل اتحادیه فدرال کشورهای اروپایی
سران برخی مجالس کشورهای اروپایی در نامه ای سرگشاده خواهان ایجاد اتحادیه فدرال اروپایی شدند. به نقل از راشاتودی، در این نامه نماینده مجالس چهار کشور فرانسه، ایتالیا، المان و لوکزامبورگ اظهار کردند که همکاری بیشتر لازمه رویارویی با مشکلاتی است که هیچ یک از کشورهای اتحادیه اروپا به تنهایی نمی توانند با آن مقابله کنند. این مقامات از مهاجرت، تروریسم و تغییرات آب وهوا به عنوان این مشکلات یاد کردند.
طرح یونسکو برای حفظ و ترمیم آثار باستانی عراق
سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (یونسکو) از طرح فوقالعادهای برای ترمیم آثار باستانی در عراق که به دست داعش تخریب شده بود، خبر داده است؛ طرحی که شامل حفاظت از آثار باستانی و موزیمها و مکانهای باستانی می شود. در جریان کنفرانس دو روزه یونسکو در مقر این سازمان در پاریس، طرح کاری فوقالعاده بلندمدت و میان مدت برای حفظ مکانهای باستانی و آثار باستانی در عراق تدوین شد./ شرق
سفر دیپلومات ارشد چین به امریکا
درحالیکه اظهارات دونالد ترامپ موجب بروز تنش میان واشنگتن و پکن شده، ارشد ترین دیپلومات چین روز گذشته به امریکا رفت. به نقل از رویترز، یانگ جیه چی ارشدترین دیپلومات چین است که مقامی بالاتر از وزیر خارجه محسوب می شود. این سفر درحالی انجام می شود که دونالد ترامپ، رییس جمهور امریکا، انتقادات جدیدی را متوجه چین کرده بود. یانگ جیه چی ارشدترین مقام چین است که از زمان آغاز ریاست جمهوری ترامپ در تاریخ ۲۰ جنوری تاکنون به امریکا سفر می کند.
کنترول ارتش سوریه بر شهرک استراتژیک «تادف» ترکیه و شورشیان متوقف شدند
ارتش سوریه بعد از درگیری شدید با داعش کنترول شهرک «تادف» در جنوب شرق الباب را در دست گرفت. به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه « سانا»، فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه در بیانیه ای اعلام کرد کنترول نیروهای ارتش بر شهرک «تادف»، نقطه آغاز مهمی برای تحول در عملیات علیه داعش در حومه شمال شرقی حلب و کنترول بر مسیرهای ارتباطی است. یکشنبه درگیریهای شدیدی میان ارتش سوریه و نیروهای ارتش آزاد در اطراف شهرک استراتیژیک تادف رخ داد. این دومینباری است که میان ارتش سوریه و ارتش آزاد که از سوی ترکیه حمایت میشود در اطراف شهر الباب درگیریهایی رخ می دهد. با عبور نیروهای ارتش سوریه از اتوبان اصلی الباب- الطبقه به سمت شمال، نظام سوریه مرزهای پیشروی نیروهای « سپر فرات » در حومه شرقی حلب را ترسیم کرد.
با پیشروی سریع نیروهای ارتش سوریه، این نیروها عملا فرصت پیشروی را از نیروهای ارتش آزاد گرفتند. اکنون نیروهای ارتش سوریه در مجاورت با پایگاههای نیروهای سپر فرات در شرق و جنوب غرب و جنوب شرق الباب هستند.
پیشروی برای ممانعت از نفوذ ترکیه
رامی عبدالرحمن، مدیر دیدهبان حقوق بشر سوریه نیز به الشرقالاوسط گفت: این پیشروی غافلگیرکننده، منعکسکننده توافق روسیه و ترکیه برای توقف پیشروی نیروهای سپر فرات در شهر الباب است و نقشه جدید نفوذ و مناطق تحت سیطره طرفها در حومه شرقی حلب را ترسیم میکند. با پیشروی در شرق، داعش مجبور به عقب نشینی از چندین روستا در جنوب غرب منبج خواهد شد؛ چرا که از سوی سه طرف نظامی، یعنی شورای نظامی منبج، نیروهای سپر فرات و نیروهای ترکیه و نیروهای ارتش سوریه محاصره می شود. تعداد روستاهایی که احتمالا در این منطقه محاصره می شوند به ۳۰ مورد می رسد.
عبدالناصر العاید پژوهشگر سیاسی و کارشناس نظامی، می گوید: توافق واضحی میان روسیه و ترکیه برای کمک به پیشروی ارتش سوریه وجود دارد. ما اطلاعاتی دریافت کردهایم که نشان می دهد ترکیه مانع پیشروی نیروهای ارتش آزاد سوریه به سمت شهرک تادف شده و برای همین ارتش سوریه بعد از ۲۴ ساعت کنترول این شهرک را در دست گرفت. او گفت: نیروهای نظامی سوریه می خواهند به سمت رود فرات پیشروی کرده و راه را به روی ارتش آزاد جهت پیشروی در جنوب شرقی این منطقه به سمت الطبقه ببندند. در نتیجه به جای پیشروی ارتش آزاد به سمت مناطق کردنشین در حومه عفرین، ارتش سوریه به نیروهای سوریه دموکرات و مناطق کردنشین خواهد رسید. او گفت: خطر این پیشروی در این است که ارتش آزاد دیگر نمی تواند از طریق غرب فرات در حومه حلب به سمت الطبقه یا رقه پیشروی کند و همین مساله ترکیه ایها را مجبور میکند تنها از طریق تل ابیض به سمت رقه بروند.
بامداد ـ رخداد های مهم جهان ـ ۱/ ۱۷ـ ۰۲۰۳
دمیرتاش رهبر حزب دموکراتیک خلق ها در ترکیه در یک فقره از اتهاماتش به ۵ ماه زندان محکوم شد
به گزارش خبرگزاری فرانسه از آنکارا، صلاح الدین دمیرتاش، یکی از دو رهبر حزب دموکراتیک خلق ها در ترکیه، روز سه شنبه در یکی از فقره اتهاماتش یعنی «توهین به ملت ترکیه»! به پنج ماه زندان محکوم شد.
خبرگزاری آناتولی روز سه شنبه اعلام کرد صلاح الدین دمیرتاش به خاطر توهین به ملت ترکیه به پنج ماه زندان محکوم شده است. این تصمیم چند ساعت بعد از اعلام پارلمان ترکیه مبنی بر اینکه نمایندگی فیگن یوکسکداغ، دیگر رهبر حزب دموکراتیک خلق ها، در پارلمان ترکیه لغو شده است گرفته شد.
خبرگزاری اناتولی در گزارش مشروح خود دراین باره اعلام کرد صلاح الدین دمیرتاش که از ماه نوامبر۲۰۱۶ در زندان بسر می برد به اتهام توهین به ملت ترکیه ، دولت و نهادهای جمهوری ترکیه در دادگاهی در جنوب شرقی کشور محکوم شده است.
با توجه به اینکه دمیترتاش از جذبه زیادی در میان هوادارانش برخوردار است دهها پرونده قضایی علیه وی درترکیه تشکیل داده اند و ممکن است در یکی از پرونده ها که مربوط به «رهبری سازمانی تروریستی» و « تبلیغات تروریستی » است به ۱۴۲ سال زندان محکوم شود.
مقامات ترکیه حزب دموکراتیک خلق ها را ویترین سیاسی پ ک ک می دانند.
با ۱۸ ماه حبس اعدام فلسطینی زخمی ماستمالی شد
نظامی قاتل اسراییلی که به سریک فلسطینی مجروح برروی زمین شلیک کرده بود، بروز سه شنبه در دادگاه فقط به ۱۸ ماه حبس محکوم شد.
الور آزاریا در مارچ ۲۰۱۶ به سر « عبدالفتاح الشریف » جوان فلسطینی ( که پس از عملیات انتخاری مجروح و بی دفاع روی زمین افتاده بود) فیر کرده و عمدا او را به قتل رساند. این عمل جنایتکارانه حتا از نظر قوانین ارتش رژیم صهیونیستی نیز تخطی از دستورات است.وی در ماه دلو پس از برگزاری چندین جلسه دادگاه به جرم « قتل نفس» محکوم شد.
قاضی درآن جلسه تاکید کرده بود آزاریا ، از فرمان مستقیم نظامی سرپیچی و با اینکه فلسطینی مجروح بدون هیچگونه تهدیدی روی زمین افتاده بود، به سرش شلیک کرد.
در حالی که نظامیان اسراییلی بدون هیچگونه ترحمی، فلسطینیانی را که عملیات انتخاری می کنند، می کشند ، اما این رژیم با برگزاری چنین دادگاه و صدور چنین حکمی شاید سعی در تطهیر چهره خود داشته باشد.
اعدام خیابانی فلسطینی در جریان انتفاضه و همچنین انتفاضه های اول و دوم همواره از سوی اسراییلی هاها تشدید شده است اما همواره از آغازین سال های اشغال فلسطین وجود داشته است.
الجبیر گفت : عربستان آماده اعزام نیرو به سوریه است
عادل الجبیر وزیر امور خارجه عربستان در گفت و گو با روزنامه «زوددویچه سیتونگ» از آماده گی کشورش برای اعزام نیرو به سوریه همراه با آمریکا برای مبارزه با داعش در این کشور خبر داده گفت: عربستان سعودی و دیگر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس اعلام کردهاند که «ما آماده مشارکت با ایالات متحده امریکا در این راستا با نیروهای ویژه خود هستیم»؛ همچنین برخی کشورها از ایتلاف اسلامی علیه تروریزم و افراط گرایی آماده اعزام نیرو به این کشور هستند. وی افزود: ما خود را در این راستا با امریکا هماهنگ می کنیم تا ببینیم برنامه چیست و چه چیزی لازم است تا آن را اجرایی کنیم.
دونالد ترامپ، رییس جمهور جدید امریکا از وزیر دفاع خود خواسته است در عرض یک ماه استراتیژی امریکا در قبال سوریه را مورد ارزیابی قرار داده و گزینه های جدید از جمله اعزام نیروهای زمینی را پیشنهاد دهد.
الجبیر در بخش دیگری از گفت و گو با این روزنامه المانی تأکید کرد که انتظار دارد این تصمیمات آمریکا به زودی ارایه شود.
وی به صورت غیرمستقیم این مساله را آشکار کرد که مناطق آزادشده در سوریه می توانند تحت کنترول شورشیان درآیند.
الجبیر در این باره گفت: ایده اساسی این است که مناطقی را از اشغال داعش آزاد کرده اما همزمان اطمینان حاصل کنیم که این مناطق آزادشده به دست حزبالله، ایران و یا رژیم بشار اسد نمی افتد. در حال حاضر ایالات متحده حدود ۵۰۰ نیرو در شمال سوریه دارد که عمدتاً به عنوان مشاور برای شبه نظامیان کرد و سنی که در این منطقه علیه داعش مبارزه میکنند فعالیت دارند. باراک اوباما، رییس جمهور سابق امریکا در ماه دسامبر و قبل از پایان دوران ریاست جمهوریاش ۲۰۰ نفر به این نیروها اضافه کرد.وزیر امور خارجه عربستان بار دیگر بر موضع کشور خود مبنی بر اینکه رییس جمهور سوریه باید کناره گیری کند تاکید کرده این مساله را با وجود موفقیتهای نظامی اخیر وی لازم دانست.
وی اسد را مسوول ویرانیها، آواره گی ها و کشتارها در سوریه دانسته گفت: هدف از مذاکرت صلح ژنیو که از روز پنج شنبه آغاز می شود باید این باشد که یک دوره انتقالی سیاسی برای سوریه جدید بدون بشار اسد را سازماندهی کنیم. اگر این دوره انتقالی وجود نداشته باشد من نمی توانم تصور کنم که این جنگ چگونه باید پایان یابد.
وی افزود: نکته کلیدی در این رابطه این است که فشارها بر دولت اسد را افزایش دهیم، این تنها راه حل است.
عملیات روسیه در سوریه به قطع زنجیره «انقلابهای» رنگی در خاورمیانه و افریقا کمک کرد.
سرگی شویگو وزیر دفاع روسیه اعلام کرد، عملیات روسیه در سوریه به قطع زنجیره انقلابهای رنگی در خاورمیانه و افریقا کمک کرد.
بنا بر گزارش شبکه « راشاتودی»، شویگو در ادامه تاکید کرد، تصمیم روسیه برای استفاده از نیروی هوایی خود علیه تروریستها در سوریه باعث تحقق اهداف جیوپولتیکی در منطقه شده است.
وزیر دفاع روسیه در ادامه گفت که از جمله این اهداف ژئوپولتیک میتوان به قطع زنجیره انقلابهای رنگی در خاورمیانه و آفریقا نام برد.
این مقام روس تصریح کرد، جغرافیای انقلابهای رنگی به شدت در حال گسترش است.
وی افزود: « انقلابهای رنگی قدرتهای منطقه ای را با کمترین هزینه و کمترین میزان درگیری نیروهای مسلح به قهقرا میکشاند». وزیر دفاع روسیه در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: « ما معتقدیم که چهارچوب گفت وگوهای آستانه می تواند ابزار مفیدی برای حل بحران سوریه به شمار آید».
شویگو در ادامه تاکید کرد: « معارضان مسلح در سوریه با تجهیزات پیشرفته از خارج از این کشور تجهیز میشوند».
وی افزود: « شبه نظامیان حدود ۲ هزار و ۵۰۰ سلاح سرشانه ایی، حدود ۶۵۰ راکت انداز و بیش از ۲۴هزار مین و بیش از ۶۰۰ تن مواد منفجره در درگیری های سوریه، عراق، یمن و لیبیا استفاده کردهاند»./العلم
بامداد ـ رخداد های مهم جهان ـ ۱/ ۱۷ـ ۲۳۰۲
تکرار سناریوی لیبیا در سوریه
شاید بسیاری از اینکه موضوع ایجاد منطقه امن در سوریه بعد از شش سال از آغاز بحران مجددا بر سر زبانها افتاده، تعجب می کنند. اکنون صحبتها درباره ایجاد منطقه امن، در سایه تحولات زیادی صورت گرفته که ازجمله آن کاهش تعداد آواره گان سوری، پیش روی ارتش سوریه در مناطق مختلف، خروج جبهه النصره از « وادی بردی» و تشدید درگیریها میان احرارالشام و گروه تازهتاسیس « هیات آزادی شام » در ادلب است.
عبدالباری عطوان، سردبیر روزنامه مستقل رایالیوم، در گزارشی درباره ایجاد منطقه امن در شمال سوریه، می نویسد: صحبت درباره ایجاد منطقه امن در سوریه مساله جدیدی نیست؛ اما مساله جدید این است که دونالد ترامپ، رییس جمهور جدید امریکا، در گفت وگوی تلفونی با ملک سلمان
بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان، مجدد این بحثها را بر سر زبانها انداخت. دو طرف در این گفتوگوی تلفونی با ایجاد مناطق امن در سوریه و یمن توافق کردهاند.
ولید معلم، وزیر خارجه سوریه در دیدارش با فیلیپو گراندی، کمیشنر امور پناهنده گان سازمان ملل متحد تاکید کرد هرگونه تلاش برای ایجاد منطقه امن در سوریه بدون هماهنگی دمشق، نقض حاکمیت سوریه محسوب می شود و عواقب خطرناکی دارد. وی از همه آواره گان سوری خواست به کشورشان بازگردند. در این میان، مساله حایز اهمیت صحبت های سرگیی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، است. او گفت: ماسکو آماده بررسی طرح دونالد ترامپ برای ایجاد مناطق امن به شرط موافقت دمشق است. کاملا طبیعی است که دمشق با ایجاد چنین مناطقی موافقت نمی کند؛ چرا که از اهداف پشت پرده امریکا خبر دارد، دمشق نگران تکرار سناریوی لیبیا است؛ زمانی که ناتو به فرماندهی امریکا و با نقشه مشترک فرانسه و انگلیس از ایجاد مناطق امن در شهر بنغازی به بهانه محافظت از غیرنظامیان برای به راهانداختن کشتار و سرنگونی نظام معمر قذافی دیکتاتور سابق لیبیا و غرق کردن این کشور در تنشی خونین، استفاده کرد. رجب طیب اردوغان، رییس جمهور ترکیه، نیز همین اظهارات را تکرار کرد. وی گفت: نیروهای «سپر فرات » ترکیه بعد از آزادی شهر الباب و ایجاد مناطق امن در آن، برای سرنگونی نظام سوریه در دمشق گام برخواهند داشت؛ اما ترکیه اظهاراتش را بعد از فشارهای روسیه پس گرفت.
بسیاری معتقدند ایجاد مناطق امن، مقدمه ای برای تقسیم سوریه به دولتها و مناطق خود گردان بر اساس اصول طایفه ای و نژادی خواهد بود. پیش نویس قانون اساسیای که روسیه بین شرکت کننده گان در نشست آستانه توزیع کرده بود، شک و تردید و نگرانیهای مقامات سوریه را بیشتر کرد؛ به ویژه اینکه برخی از بندهای آن هویت عربی را از سوریه می گیرد. مناطق امن در بنغازی به بهانه محافظت از جان ساکنانش و باقی ماندن مردم لیبیا در داخل مرزهای این کشور ایجاد شد؛ اما آنچه اتفاق افتاد، این بود که نیمی از مردم این کشور در مصر یا تونس آواره شدند و در شرایط اجتماعی و اقتصادی بسیار سختی زنده گی می کنند؛ مردم بزرگواری که کشورشان دارای منابع نفتی فراوان است. ما معتقد هستیم هیچ عاقلی نمیخواهد چنین سرنوشتی داشته باشد./ ش
بامداد ـ رخداد های مهم جهان ـ ۱/ ۱۷ـ ۱۸۰۲
سماع مرگ ؛ درانفجار انتحاری در پاکستان دهها نفر کشته و زخمی شدند
زیارت لعل شهباز قلندر که در قرن ۱۴ در سِهون بنا نهاده شده است / رویترز
درحال عبادت بودند و رقص سماع که ناگهان عاملی انتحاری وارد سالون شد و در کمتر از یک ثانیه خود را منفجر کرد. زیارتگاه صوفیان در جنوب پاکستان غرق در خون شد و دست کم ٧٥ نفر کشته شدند و بیش از ٢٥٠ نفر زخمی. گرچه درهفته گذشته پاکستان شاهد چندین انفجار خونین بود، اما انفجار انتحاری در زیارتگاه « لعل شهباز قلندر» در شهر «سِهون» در جنوب ایالت سند که پنجشنبه روی داد، مرگ بارترین حمله انتحاری در دو سال گذشته پاکستان بود. شاهدان عینی می گویند بعد از انفجار تا چشم کار می کرد خون بود و جسد زنان و کودکان. به گزارش آسوشیتدپرس به نقل از منابع امنیتی، دستکم ۲۰ زن و ۹ کودک در بین کشته شده گان هستند.
برخلاف چندین حمله هفته اخیر که مسوولیت آنها را طالبان بر عهده گرفته بود، این حمله را داعش برنامه ریزی و عملی کرده بود. شبکه خبری «اعماق» وابسته به گروه داعش، بیانیه این گروه را منتشر کرده که در آن مسوولیت حمله به زیارتگاه « لعل شهباز قلندر» را بر عهده گرفته است. ریيس واحد ضدترور پولیس در ایالت سند در گفت وگویی تلویزیونی گفت عامل این حمله مردی بود که با لباس زنانه وارد زیارتگاه شده بود. او خود را در میان گروهی که مشغول رقصی عبادی بودند منفجر کرد. سرپرست این زیارتگاه با وجود هرج ومرجی که در پی این حمله تروریستی به وجود آمد، راس ساعت ٣:٣٠ صبح جمعه ناقوسها را به صدا درآورد. او به خبرگزاری فرانسه گفت که « در برابر تروریستها به زانو در نخواهد آمد».
در پی این انفجار دولت محلی در ایالت سند سه روز عزای عمومی اعلام و دولت مرکزی پاکستان هم عملیات امنیتی گستردهای را آغاز کرد. به گفته مقامهای دولتی در عملیات امنیتی که در سرتاسر پاکستان در جریان است، دست کم ۲۵ پیکارجو کشته و دهها نفر از آنان نیز بازداشت شدهاند.*
در راستای اقدامات امنیتی مسیرهای منتهی به مرز افغانستان نیز بسته شده و در همین حال ارتش پاکستان مقام هایی از سفارت افغانستان را احضار کرده و به این کشور در این مورد که پیکارجویان ازخاک افغانستان به عنوان پایگاهی برای حمله به پاکستان استفاده می کنند، اعتراض کرده است. پس از این حمله، مقامهای نظامی پاکستان از دولت افغانستان خواستهاند «۷۶ تروریست پنهانشده در آن کشور» را به پاکستان تحویل دهد.
جنرال آصف غفور، سخنگوی ارتش پاکستان در صفحه رسمی توییتر خود نوشت که پاکستان خواستار اقدام فوری افغانستان دراین زمینه است؛ اما ارگ ریاست جمهوری افغانستان با نشر خبرنامه ای ضمن محکوم کردن حمله به زیارتگاه صوفیها در ایالت سند پاکستان؛ گفته است که افغانستان سالهاست قربانی تروریزم بوده است.
مراسم تشییع قربانیان این انفجار روز جمعه برگزار شد و نوازشریف، نخست وزیر پاکستان هم ضمن محکوم کردن این حمله متعهد شد که با عاملان آن مقابله خواهد کرد. وی از مردم کشورش خواسته است اجازه ندهند بین آنها تفرقه بیفتد.
در پاکستان حداقل ۱۲ زیارتگاه بزرگ و مقدس برای صوفیان و تعداد زیادی زیارتگاه کوچک تر وجود دارد و با وجود رایج بودن آن در پاکستان اما سنی مذهبان پاکستان به شدت با صوفیهای مسلمان مخالف هستند. به اماکن عبادی صوفیهای پاکستان بارها حمله شده است. در نوامبر سال ۲۰۱۶ ترسایی در بلوچستان پاکستان در پی حمله به یک زیارتگاه نزدیک به ۵۲ نفر کشته شد/ شرق.
* دولت پاکستان دیروز اعلام کرد که در واکنش با این رخداد تا حال بیش ازصد تروریست را به قتل رسانیده ؛ و صدها تن دیگر را بازداشت نموده است ـ بامداد
بامداد ـ رخداد های مهم جهان ـ ۱/ ۱۷ـ ۱۹۰۲
گروههای فلسطینی پس از نشستهای سه روزه درباره آشتی ملی با نظارت روسیه اعلام کردند به توافقی براي تشکیل دولت وحدت ملی قبل از برگزاری انتخابات دست یافته اند. عزام الاحمد از رهبران جنبش فتح در کنفرانسی خبری گفت: ما توافق کردیم که در ۴۸ ساعت آتی نزد محمود عباس رییس اداره خود گردان فلسطین برویم تا او رایزنی هایش را برای تشکیل دولت وحدت ملی آغاز کند. به گزارش الجزيره، اين قرارداد همچنين گروه « جهاد اسلامی» را شامل می شود كه برای مدت ها از هر گونه مذاكرهای دور گذاشته شده بود. پیش بینی می شود پس از تشکیل دولت وحدت ملی، شورای ملی فلسطین نشستی برگزار کند و انتخابات پارلمانی برگزار شود.
در گزارشها آمده است نماینده گانی از فتح و حماس و جنبش جهاد اسلامی و دیگر گروههای فلسطینی از یکشنبه رایزنی های غیررسمی را در مسکو با هدف تحقق مجدد وحدت مردم فلسطین برگزار کردند. نماینده گان گروههای فلسطینی همچنین دوشنبه گذشته با سرگیی لاوروف وزیر خارجه روسیه دیدار کردند و از او خواستند تمام تلاش خود را برای جلوگیری از انتقال سفارت امریکا از تل اویو به بیت المقدس انجام دهد.
خالد الگيندی يكی از كارشناسان ارشد موسسه « بروكينز» و مشاور سابق در مذاكرات صلح دراين باره مي گويد: هنوز مشخص نيست اين توافق با قرارداد پيشين تا چه اندازه متفاوت است. اما آنچه اين توافق را بااهميت می كند، آن است كه ديگر رهبری اين توافق را واشنگتن برعهده نداشته است. او ادامه می دهد « شايد محمود عباس به دنبال آن است كه سمت اش را حفظ كند و از دولت جديدی كه از هفته آينده قدرت را در امريكا در اختيار می گيرد، در هراس است». امضای اين توافق در مسكو آن هم پس از سه روز نشست پياپی تنها بيانگر يک امر است؛ آنهم اينكه فلسطينی ها از ايالات متحده كه براي دهه ها رهبری مذاكرات صلح را برعهده داشته اند، فاصله می گيرند زیرا آن طور كه از سخنان ریيس جمهوری آتی امريكا مشخص است، او پيش از سلف خود به فكر امتيازدهی به شريك ديرينه اين كشور، اسرایيل است./ شرق
بامداد ـ رخداد های مهم جهان ـ ۶/ ۱۷ـ ۱۹۰۱