حتا در فلسطین، پرنده گان باز خواهند گشت
ویجی پراشاد
در ۲۶ جولای، مقامات ارشد سازمان ملل متحد (UN) شورای امنیت سازمان ملل را از وضعیت وحشتناک غزه مطلع کردند. آنتونیا دی میو، معاون کمشنر کل آژانس امدادرسانی و کاریابی برای پناهنده گان فلسطینی (UNRWA)، گفت:
« بیش از دو میلیون نفر درغزه در کابوسی بی پایان از مرگ و ویرانی در مقیاسی حیرت انگیز گرفتار شدهاند.» در داخل غزه، مقامات سازمان ملل نوشتند که ۶۲۵۰۰۰ کودک گرفتار شدهاند و « آینده آنها درخطر است».
سازمان بهداشت جهانی ثبت کرده است که «شیوع هپاتیت A و بیماریهای قابل پیشگیری متعدد» در حال رخ دادن است و هشدار داده است که «فقط مساله زمان است» تا شیوع پولیو در میان کودکان گسترده شود. در اوایل جولای، نامه ای در مجله پزشکی لنست از سوی سه دانشمند که در کانادا، فلسطین و بریتانیا کار می کنند، پیشنهاد کرد که اگر تخمین محافظه کارانه چهار مرگ غیرمستقیم به ازای هر مرگ مستقیم به ۳۷۳۹۶ مرگ گزارش شده اعمال شود، می توان به طور محتمل تا ۱۸۶۰۰۰ یا حتا بیشتر مرگ را به درگیری جاری در غزه نسبت داد.
دو روز قبل از جلسه شورای امنیت سازمان ملل، در ۲۴ جولای، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل، به هر دو مجلس کنگره امریکا خطاب کرد. دو ماه قبل از این ظهور، دادگاه کیفری بینالمللی (ICC) گفت که «دلایل معقولی» برای باور به اینکه نتانیاهو «مسوولیت جنایی برای… جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت» دارد، وجود دارد. این حکم توسط نماینده گان منتخب امریکا کاملاً نادیده گرفته شد که نتانیاهو را مانند یک قهرمان فاتح استقبال کردند. زبان نتانیاهو دلهرهآور بود: « ابزارها را سریعتر به ما بدهید و کار را سریعتر تمام خواهیم کرد».
کار چیست که نتانیاهو می خواهد با ارتش اسراییل آنرا تمام کند؟
در جنوری، دادگاه بینالمللی دادگستری گزارش داد که « ادعای معقولی از اعمال نسل کشی» توسط ارتش اسراییل وجود دارد. پس آیا کار مورد نظر اسراییل تکمیل نسل کشی مردم فلسطین است که با تأمین افزایش سلاح ها و بودجه توسط امریکا تسریع می شود؟
با وجود شکایت نتانیاهو از اینکه امریکا سلاح کافی ارسال نکرده است، در اپریل دولت امریکا فروش پنجاه بمبافکن F-15 به اسراییل را به ارزش ۱۸ میلیارد دلار تایید کرد و در اوایل جولای اعلام کرد که تقریباً دو هزار بمب ۵۰۰ پوندی برای استفاده در غزه ارسال خواهد کرد. نتانیاهو آن زمان بیشتر می خواست و اکنون نیز بیشتر می خواهد. او میخواهد «کار را تمام کند». این زبان نسل کشی توسط دولت امریکا مقدس شمرده شده است، که نماینده گان آن همراه با درخواست برای قتل عام، با تشویق ایستاده پاسخ دادند.
در بیرون از سالون های دولت، دهها هزار نفر به بازدید نتانیاهو از کنگره اعتراض کردند. آنها بخشی از گروهی از جوانان هستند که در یک چرخه اعتراضات علیه نسل کشی اسراییل از فلسطینیها و علیه حمایت کامل دولت امریکا از خشونت مشارکت داشته اند. نتانیاهو معترضان را « احمقهای مفید ایران» خواند، جمله ای عجیب از مهمان خارجی شهروندانی که در کشور خود حقوق دموکراتیک خود را تمرین می کردند. پولیس از اسپری فلفل و اشکال دیگر خشونت برای کنترول اعتراضات استفاده کرد که مسالمت آمیز و درست بودند.
در حالی که واشنگتن متهم به جنایات جنگی را خوشآمد می گفت، پکن نماینده گان چهارده گروه فلسطینی را میزبانی کرد که برای بحث در مورد اختلافات خود و یافتن راهی برای ساختن اتحاد سیاسی علیه نسل کشی و استعمار اسراییل آمده بودند. درست قبل از ورود نتانیاهو به مجلس کنگره، چهارده نماینده در مهمان خانه دولتی دیااویوتای در پکن برای عکس گرفتن جمع شدند. توافق آنها، اعلامیه پکن، تعهد آنها را برای همکاری علیه نسل کشی و اشغالگری تقویت کرد و اذعان کرد که عدم وحدت آنها فقط به نفع اسراییل بوده است.
اسراییل از توافقات اسلو برای فشار بر مزیت خود استفاده کرد، عمدتاً با ساخت شهرک های غیرقانونی در سرتاسر سرزمین فلسطین و محروم کردن فلسطینیها از حق عبور آزادانه از سه قلمرو ناپیوسته. در سال ۱۹۹۴ ترسایی گروههای پیشرو در سازمان آزادی بخش فلسطین (PLO) سازمان ملی فلسطین را ایجاد کردند تا گروهها را در پروژه دولت جدید گردهم آورند، اما گروههایی که توافقات اسلو را رد کرده بودند نمی خواستند اشغالگری را از طرف اسراییل مدیریت کنند. در جون ۲۰۰۶، حماس بزرگترین بلوک در انتخابات قانونگذاری فلسطین را با ۷۴ کرسی از ۱۳۲ کرسی به دست آورد و تا ژوین ۲۰۰۷، فتح و حماس روابط خود را قطع کردند و تلاش برای ساخت پروژه ملی فلسطین پس از اسلو پایان یافت.
در ماه می ۲۰۰۶، از داخل زندانهای سخت اسراییل، پنج فلسطینی که نماینده پنج گروه اصلی بودند سند زندانیان را تدوین کردند: عبدالخالق النتش (حماس)، عبدالرحیم ملوح (جبهه خلق برای آزادی فلسطین)، باسم السعدی (جهاد اسلامی)، مروان برغوثی (فتح) و مصطفی بدرنه (جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین). این پنج گروه شامل دو تشکل چپ، دو تشکل اسلامگرا و پلتفرم اصلی آزادی ملی هستند. سند هژده فقره یی از گروههای مختلف (از جمله حماس و جهاد اسلامی) خواست تا سازمان آزادیبخش فلسطین (PLO) را به عنوان پلاتفرم مشترک خود دوباره فعال کنند، سازمان ملی فلسطین را به عنوان «هسته دولت آینده» بپذیرند و حق مقاومت در برابر اشغالگری را حفظ کنند. در جون، تمام طرف ها پیش نویس دوم سند را امضا کردند. علیرغم تلاشها برای ایجاد وحدت، از جمله در جریان حمله اسراییل به غزه معروف به عملیات بارانهای تابستانی (جون تا نوامبر ۲۰۰۶)، هیچ گونه تقارب ممکنی امکان پذیر نبود. خصومت بین گروههای فلسطینی باقی ماند.
این عدم وحدت فضای کافی برای عمیق تر شدن اشغالگری اسراییل فراهم کرده است و فلسطینیها بدون پروژه سیاسی مرکزی در حال نوسان هستند. چندین تلاش برای وارد کردن گروه های سیاسی فلسطینی به یک گفت وگوی جدی نتوانسته اند هیچ حرکتی به جلو فراهم کنند، از جمله در قاهره در ماه می ۲۰۱۱ و اکتوبر ۲۰۱۷ و در الجزایر در اکتوبر ۲۰۲۲. از سال گذشته، دولت چین با دولتهای منطقه ای مختلف همکاری کرده است تا چهارده گروه اصلی فلسطینی را برای مذاکرات صلح به پکن دعوت کند. این گروهها عبارتند از:
۱ ـ جبهه آزادیبخش عرب
۲ ـ الساعقه
۳ ـ جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین
۴ ـ فتح
۵ ـ حماس
۶ ـ جنبش جهاد اسلامی
۷ ـ جبهه عربی فلسطین
۸ ـ اتحادیه دموکراتیک فلسطین
۹ ـ جبهه آزادیبخش فلسطین
۱۰ ـ ابتکار ملی فلسطین
۱۱ ـ حزب مردم فلسطین
۱۲ ـ جبهه مبارزه مردمی فلسطین
۱۳ ـ جبهه خلق برای آزادی فلسطین
۱۴ ـ جبهه خلق برای آزادی فلسطین (فرماندهی عمومی)
اعلامیه پکن، با تکرار فرموله ها در سند زندانیان، خواستار تاسیس یک دولت فلسطینی، احترام به حق فلسطینیها برای مقاومت در برابر اشغالگری، تشکیل یک دولت توافق ملی موقت توسط گروه های سیاسی فلسطینی، و تقویت سازمان آزادی بخش فلسطین (PLO) و نهادهای آن برای پیشبرد نقش خود در مبارزه علیه اسراییل شد. گرچه این اعلامیه البته خواستار آتش بس فوری و پایان ساخت و ساز شهرک ها در شرق بیت المقدس و کرانه باختری شد، تمرکز اصلی آن بر اتحاد سیاسی بود.
آیا این فرآیند میانجی گری شده توسط چین نتایجی را به همراه خواهد داشت زمانی که فلسطینیها با اسراییلیها پای میز مذاکره بنشینند، هنوز معلوم نیست. با این حال، این روند نشانهای از پیشرفت در این جهت و یک نقطه عطف ممکن در فروپاشی پروژه یکپارچه فلسطینی است که پس از توافق ۱۹۹۵ اسلو ـ IIآغاز شد. اعلامیه پکن به شدت در تضاد با سخنان شدید نتانیاهو در کنگره امریکا است: سخنرانی نتانیاهو به شدت نسل کشانه و خطرناک است، در حالی که اعلامیه پکن به دنبال صلح در دنیای پیچیده است.
فدوا طوقان (۱۹۱۷–۲۰۰۳)، یکی از شاعران برجسته فلسطین، در شعری به نام « طوفان و درخت» نوشت: شکستن و سقوط درخت که طوفان زده شده بود، پایان آن نبود بلکه یک آغاز جدید بود.
وقتی درخت دوباره بلند شود، شاخه ها
سبز و تازه در آفتاب خواهند درخشید،
خنده درخت زیر آفتاب خواهد شکفت
و پرنده گان باز خواهند گشت.
بدون شک، پرنده گان باز خواهند گشت.
پرنده گان باز خواهند گشت.
ترور رهبر حماس، اسماعیل هنیه (۱۹۶۲–۲۰۲۴) در تهران (ایران) وضعیت را بسیار دشوار کرده و خواندن پرنده گان را سخت خواهد کرد.
بامداد ـ سیاسی ـ ۳/ ۲۴ـ ۲۴۰۸
Copyright ©bamdaad 2024