پاکستان : کنترول سیاست های امنیتی، دفاعی و خارجی خواهی نخواهی 

در دست نظامیان است

 

خانم کریستینه مال هوف ژورنالیست اتریشی یک روز پیش از برگزاری انتخابات در پاکستان  گفتگوی جالبی را با خانم « عایشه صدیقه » کارشناس امورسیاسی و نظامی پاکستان و نویسنده کتاب « میلیتری اینک » انجام داده است. در این گفت وگو بانو عایشه صدیقه برنقش نظامیان درفرایند انتخابات روشنی انداخته ؛ نگرانی های را در باره آینده سیاسی پاکستان که بدون تردید اثرات معینی بر رخدادهای افغانستان نیز دارد ابراز نموده است. اینک بخشی از این گفتمان را پیشکش خواننده گان قدرمند بامداد میداریم.  بامداد

 

پرسش : اکنون از انتخابات در پاکستان بمثابه پیروزی دموکراسی استقبال به عمل میآید ؛ زیرا نخستین باریست که نظامیان ازمداخله اجتناب میورزند .آیا این استقبال و خوشحالی قابل توجیه اند ؟

عایشه صدیقه: در این استقبال من شریک نیستم و نمیتوانم هیچگونه تغیر دراماتیک در تناسب قدرت را مشاهده کنم.انتخابات یک گام مهم ولی خیلی کوچک در راه دموکراسی در پاکستان است .

پرسش : برخی از تحلیلگران در غرب فکرمیکنند که قدرت نظامیان پاکستان بنا بر راه اندازی انتخابات کا هش یافته است ؛ شما چه میگو یید ؟

عایشه صدیقه : بسیاری ها در غرب بنا بر عدم شناخت از پاکستان خوشحال اند که نظامیان قدرت را مستقیمأ تصرف نمیکنند .اما نمیدانند که نظامیان پاکستان مانند دیکتاتوری های نظامی در امریکای لاتین و آفریقا عمل نمیکنند. آن‌ها عادتأ ترجیع میدهند که ده ، یازده سال  در پس پرده قرار داشته و تنها از طریق شرکای خود حکومت کنند .این امر یک گزینه کاملأ مطمین است .گذشته از این، کنترول سیاست های امنیتی ، دفاعی و خارجی  خواهی نخواهی دردست نظامیان است. پس آن‌ها چرا خود را با تصرف آشکار قدرت به جنجال مواجه بسازند ؟

پرسش : بنأ شما باور ندارید که روزهای کودتا های نظامی بپایان رسیده است  ؟

عایشه صدیقه  : نخیر ، به هیچ صورت ! کودتای نظامی هرآن میتواند اتفاق بیفتد.هرگاهی منافع نظامیان با تهدید روبرو شود آن‌ها قدرت را بدست میگیرند. آن‌ها به هیچ حکومت غیر نظامی اجازه نخواهند داد تا بارقه آن درمیان شان ظاهر گردد .

پرسش : آیا جنرال ها بر انتخابات کنونی اثرگذاراند ؟

عایشه صدیقه : آن‌ها همه سررشته‌ها را در پشت پرده دردست دارند. آن‌ها گزینه های گوناگونی را برای خود بازنگه میدارند. حالا چنان معلوم می‌شود که گزینه نخست آن‌ها حزب « تحریک انصاف پاکستان » مال عمران خان باشد. آن‌ها به حزب حاکم کنونی « حزب مردم پاکستان » که در راه محدود کردن قدرت آن‌ها تلاش نمود به دیده شک مینگرند. البته در فرجام این حزب مردم پاکستان بود که نه در جهت مردم بلکه برای نظامیان با شتاب کارکرد. همچنان جنرال ها میتوانند به بسیار خوبی با مسلم لیگ ـ نواز شریف همزیستی دوستانه داشته باشند .

پرسش: انتخابات در سایه خشونت های بیمانند قرار دارد . طالبان پیش از همه احزاب میانه رو چون حزب مردم پاکستان  ، جنبش متحد قومی  و عوامی نشنل پارتی را آماج گرفته است .آیا  این انتخابات میتواند آزاد و صادقانه باشد ؟

عایشه صدیقه : این پدیده پرسش برانگیز و تردید آوراست .ما هر گز در پاکستان انتخابات آزاد و راستکارانه نداشته‌ایم .اما این نوع تازه وهدفمند خشونت در برابر این سه حزب میتواند بر سهمگیری افراد در انتخابات تاثیر به سزایی داشته باشد ؛ زیرا رای دهنده گان مراکز اساسی این احزاب در دادن رای دلهره و اضطراب خواهند داشت .

 

برگزارنده : بامیک