نگاهی مختصرازفعالیت هنری نظام ( دنیا ) درمونتریال

 

 از راست به چپ  وحید سرور، صباح  ونظام دنیا

 

 

ابن سینا بلخی دانشمند معروف میگوید : موسیقی جزی از بدن انسان است که مانند خون در بدن آدمی جریان دارد.از این رو وی و بسیاری ازاندیشمندان مریضان خود را با نوای موسیقی وآهنگهای موزون معالجه می کردند.

 

نویسنده:استاد صباح

موسیقی واژه یونانی است که با واژه «غنا» در عربی برابر است ، در رسایل «اخوان الصفا» چنین آمده است :

موسیقی همان غنا و موسیقار خواننده است و موسیقات ابزار غنا و غنا آواهای ترکیب یافته و آوا نغمه‌های پی در پی و نغمه همان صداهای آهنگین می‌باشد.
معین در حاشیه «برهان قاطع» می‌نویسد : موسیقی (به ضم میم) مأخوذ از Moosika یونانی یا Musica   لاتینی است و ریشهmosa یا misse  می‌باشد که نام یکی از نه رب النوع اساطیری یونانی و حامی هنرهای زیبا است.

موسیقی در میان هر قوم و ملت و سرزمینی ویژه گی خویش را داشته و بیانگر فلسفه اخلاقی و اجتماعی و رزمی و بزمی و کار و کوشش و شیون وشادی آنان می باشد، و به زبان دیگر موسیقی آیینه تمام نمای هر قوم و ملتی است که تمام ویژگیهای آنان در آن متجلی است و سیر تعالی و یا قهقرایی در مسایل فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی آنان از آن آشکارتر می گردد.

موسیقی، به هر نوا و صدایی گفته می‌شود که شنیدنی و خوش‌آیند باشد و انسان یا موجودات زنده را دچار تحولی کند. موسیقی (با تعریف کلاسیک) یعنی هنر بیان احساسات توسط صداها.صدا در صورتی موسیقی نامیده می‌شود که بتواند ارتباط میان اذهان ایجاد کند ومرزی از جنس انتزاع آن را محدود نکند.

موسیقی ما نیز بسان موسیقی تمام كشور های شرقی، در رویا رویی با مدرنیته تجربه های متفاوتی را ازسر گذرانده است ، از آن جمله كوششی است در راستای ارایه آنبه شكلپلی فونیك .این اصل موسیقیدانان و پژوهشگران موسیقی شرقرا واداشت تا راهكارهای متفاوتی را پیشنهاد و تجربه نمایند ، عده ای بر این عقیده اند كه با ساز های اركسترسمفونیك می توان حس و حال موسیقی شرقی را بیان نمود .

در این راستا پژوهشگرانی نیزهستند كه بر این عقیده اند كه روح موسیقی شرقی را كمتر می توان با دیگر سازها، جز سازهای ملی و سازهایی كه در جغرافیای فرهنگی كهن خود ریشه دارند بیان نمود ، برای بیان امروزی ارزش های اركستری كردن آنها قبل از هرچیز می بایست اصلاحاتی در ساختار و شكل سازهای ملی و فلکلور انجام می شد تا قابلیت نواخته شدن در اركستر را پیدا می كرد.

ما در کشورخود بیشتربا سه نوع موسیقی سروکارداریم: سنتی، كلاسیك و پاپ. البته ما از موسیقی پاپ دو نوع تعریف داریم: یكی موسیقی است كه مخاطب زیادی دارد و به آن پاپ یا پاپیولار می گویند (كه از بتهوون تا جاستین بیبر در آن جای می گیرند) و دیگری سبكی ازموسیقی است كه اغلب هنرمندان مابه آن سروکاردارند. 

شعری که در موسیقی استفاده میشود هم میتواند حوزه تاثیر وسیعی داشته باشد . اشعار خوب و محکم به مرور زمان می توانند بر نوع گویش و حتی نوع رابطه اجتماعی مردم تاثیر بگذارند. این تاثیرگاه تا لایه های سیاسی و فرهنگی جامعه نیز رسوخ میکند و اینها همه از قدرتی است که از ترکیب شعر و موسیقی فراهم می آید.

« شکسپیر  : مردی که در درون خویش موسیقی ندارد و نوای خوش و دلنشین ، او را دگرگون نسازد ، برای خیانت ، توطئه و غارتگری مناسب می باشد و هیچ کس نباید به او اعتماد کند .»

 

وقتی میخواهیم ازنظام دنیا صحبت نمایم اكثرآ از ترانه های زیبا و دلنشین این آوازخوان جوان  یاد کنیم.

نظام دنیا با صدای دلنشین و گیرای خود ، شادی آفرین دلهای دوستداران هنرش گردید، دنیا  مخاطبین و علاقه مندان خاص خود را داشته و به دور از اغراق جوانی است پرتلاش ، صمیمی وگرم مانند این آهنگش.

 

دلم  را آهنی کردم  مبادا عاشقت  گردد

ندانستم  توای دلبر دل آهن  ربا  داری

دلم رابا دلت بستم به دلداری به همیاری

خیال کردم  توهم دلبردل  بی مدعا داری

گرفتم چون ره مجنون زرسوای نترسیدم

گمان بردم تویی لیلا صفای بی ریا داری

 

این آوازخوان در کابل متولد وبزرگ شده وبعدآ دراثرجنگها وکشمکشها راه هجرت راپیش میگیرد ودراسلام آباد پاکستان غربت نشین میشود. شروع کارهای هنری نظام دنیا ازاینجا آغازمیشود وی باوجود مشکلات غربت ودوری مصروف فراگیری هنرموسیقی میشود وجسته وگریخته اندوخته های را از اینجا ره توشه آینده خود میگیرد ودرپهلوی تدریس زبان انگلیسی دست به کارهای هنری میزند واما شرایط ناگوار و رقت بارپاکستان بزرگترین موانع برایش پیش می آورد وناگزیرمیشود که ازتهیه البوم هنری صرف نظرنماید وبصورت خصوصی پارچه های رابرای خود ودوستانش تهیه وکمپوزمینماید وبه زبان دیگر، این دوره آغازغیررسمی کارهنریش پنداشته میشود.

نظام دنیا درهمین دوره آرمینه وکیبورد رافرامیگیردودرغنامندی هنری اش می افزاید.

نظام آهنگی زیبای دارد بنام مادر:

مادر تو بهترینی

خوب روی زمینی

سرتابه پالطافت

شیرین ودلنشینی 

مادرتوصبح پاکی

بهترزآب وخاکی

درسرزمین دوستی

خورشیدی تابناکی

تومایه ی غروری

سرچشمه سروری

درآسمان هستی

خورشید پرزنوری.

 

نظام دنیا ازپاکستان رهسپارکانادا شده ودرشهرمونتریال مسکن گزین گردید.

درین مدت وی دوالبوم هنری بنامهای «شورعشق» و« نوا» راتهیه وبدسترسی علاقمندان آوازش گذاشته  ونامبرده تا اکنون ده ها پارچه آهنگهای ویدیوی ثپت وعرضه نموده ویک تعداد آن دریوتوپ به نشررسیده است . با نظام دنیا درقسمت تهیه موسیقی وحید سرور وساحل الیار ودربخش شعرنویسنده ( صباح ) همکاری دارد.

نظام دنیا میگوید:  هر وقت که غمگینم ، هر وقت که شادم ، هر وقت که هیجان دارمبه موسیقی گوش می کنم.

موسیقی گرد و خاک زنده گی روزانه را از روح و روان می زداید.اندیشمندی میگفت :علت اینکه ما از موسیقی خوشمان می آید این است که در دنیای رؤیاها و احلام خود فرو می رویم ،طبایع عالی موسیقی را دوست می دارند لیکن بهتر می دانند که از آن به عنوان وسیله برای دخول در رؤیاهای خویش استفاده کنند .

یکی ازاستادان موسیقی معتقد بود: یکی از منابع ذیـقـیمت موسیقی هـر کشور آهـنگ هـا و نغـمات و ترانه هایی است که در نقاط مختـلف آن ، بخصوص در دهـات وقریه ها دور از شهـر به وسیله مردم خوانده می شود و چون این نوع موسیقی کـمتـر تحـت تاثـیر افـکار مردم شهـر نـشـین واقع شده، طبـیعی تر و به موسیقی حقیقی و اصیل و قدیمی آن کشور نزدیکـتر است؛ جمع آوری آنهـا عـلاوه بر اینکـه باعـث حـفـظ و نگـهـداری آنهـا است، کمکی هـم به تحـقـیق درباره مخـتصات آن کشور می کـند و چـگـونگی و کـیفـیت آن معـلوم می شود.   

آهنگ زیبای هزاره گی نظام دنیا:

 

دپیتوشیشته یی کیل کیل موکونی

مه دل سوخته ره دل بی دل موکونی

همودستمال خامکدوزی ره یار

دگردونی سفید امیل موکونی

امیل گردنیت لولو موکونه

چطورلولومنی پیتوموکونه

گهی قارموکونی گاه نازی نازی

دل سبیل منده ره اوموکونی

هواطوفان شده گردوغباره

گمانم بادمیه بارون مباره

دعاکنم دعابه پیش خدا

تره خوب ترکده پیشم بیاره.

 

 بامداد ـ فرهنگی ـ۴ / ۱۴ـ ۰۴۰۴