رشد جهانگردی در ازبکستان

سال گذشته بخش گردشگری ازبکستان شاهد ۱۶ درصد افزایش بوده است و تقریبا دو میلیون گردشگر خارجی از این کشور دیدن کرده اند.

ماکسیم ینی سیف

موقعیت مکانی ازبکستان و تاریخ غنی آن باعث شده اند تا این کشور به محل جذاب برای گردشگران خارجی تبدیل شود. شهرهای تاریخی سمرقند، بخارا و خیوه و جاده تاریخی ابریشم از جمله نقاط برجسته این کشور هستند اما دولت امیدوار است تا گردشگران به نقاط دیگر نیزسر بزنند.

کامله بایسانگروا سخنگوی ازبک توریزم گفت: « تعداد گردشگرانی که از ازبکستان دیدن می کنند دایماً در حال افزایش است. در آغاز دهه ۱۹۹۰ میلادی  هر سال تنها چند صد گردشگر از ازبکستان دیدن می کردند، امروزه وضعیت بطور کامل تغییر کرده است. دولت گردشگری را به عنوان یک منبع درآمدی می شناسد و دایما در برنامه های  مختلف سرمایه گذاری می کند تا آن را توسعه دهد.»

بر اساس آمار رسمی سال گذشته تقریبا دو میلیون خارجی به این کشور سفر کرده اند که ۱۶ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۱۲ داشته است.

یولدوز اسدوا کارمند شرکت خصوصی « آرکتوریا تراول » که دفتر آن در تاشکند است گفت: «تعداد زیادی از گردشگران از فرانسه و جاپان می آیند . این کشورها بطور سنتی به آثار باستانی و فرهنگی ما علاقمند هستند.»

 

اسدوا گفت که علاوه بر تورهای سازمان دهی شده معمولی، مسافران ماجراجوی بیشتری نیز به کشور سفر می کنند. او گفت که این دسته افراد شامل مسافران با کوله پشتی، بایسکل سواران، موترسیکل سواران و اتومبیل سواران می شوند.

خاطرات ماندگار

گردشگران تجربه های فراموش نشدنی را گزارش می دهند اگرچه تعداد کمی از آنها پیشنهاداتی برای بهبود وضعیت دارند.

یوناس شوارتز یک گردشگر آلمانی با شنیدن خاطرات دوستش تشویق شده است به ازبکستان سفر کند و از اینکه در سال ۲۰۱۳ به خیوه سفر کرده است «اصلا پشیمان نیست.»

او گفت: «ازبکستان قیمت های ارزان، مردمی عالی و آب و هوایی دلپذیر دارد» و از «غذاهای بسیار خوشمزه محلی» تعریف کرد.

بیرسن توسون یک گردشگر ترکی در ابتدا از صف طولانی کنترل گذرنامه در فرودگاه بین المللی تاشکند ناراحت شده بوده است.او در مورد سفر سال ۲۰۱۳ خود به ازبکستان گفت: «اما  شهر آسیایی حیرت انگیز سمرقند، قطار پرسرعت پیشرفته و مهمان نوازی مردم محلی باعث شدند تا من بخش منفی را فراموش کنم.»

بایسانگروا با اشاره به اولین نمایشگاه گردشگری این کشور، قطارهای گردشگری جدید و یک برنامه تبلیغات تلویزیونی خارجی گفت که سال گذشته، صنعت گردشگری ازبکستان شاهد چندین نقطه عطف در تاریخ خود بود. دولت نیز شروع به اجرای برنامه ای برای توسعه گردشگری در استان های خوارزم، سرخان دریا، تاشکند و کاشکا دریا کرد.

ناظران می گویند که مکان هایی که قبلا گردشگر نداشتند اکنون در نتیجه این سرمایه گذاری ها میزبان گردشگران هستند. بایسانگروا گفت: «در سال ۲۰۱۳ سه هزار خارجی از ولایت آندیجان دیدن کردند که بسیار دورتر ازمکان های معمولی گردشگری هستند.»

او گفت: «در حال حاضر، گردشگران عموما می خواهند از شهرهای مشهور  مانند بخارا، سمرقند و خیوه دیدن کنند، اما استان های دیگر نیز بسیار دیدنی هستند. دولت ۲۵۰ میلیون دلار (۵۵۳.۸ میلیارد سوم ازبکستان) برای سال های ۲۰۱۸-۲۰۱۳  جهت توسعه زیرساخت استان هایی که از آنها کمتر دیدن می شود اختصاص داده است. این بودجه صرف ساخت هوتل، جاده، محل های بازی ویدیویی و تفریحی و دیگر تجهیزات و اجرای برنامه های برند و تبلیغات برای استان ها خواهد شد.»

انگیزه های اقتصادی و الکترونیکی

دولت همچنین سال گذشته برای تشویق ایجاد شرکت هایی بیشتر مرتبط با گردشگری معافیت های مالیاتی اعمال کرده و وام های کم بهره عرضه نمود.

 

عبدالرشید میرزاکریموف سخنگوی اتحادیه آژانس های خصوصی گردشگری ازبکستان گفت: «در ابتدای سال ۲۰۱۴ در حدود ۹۰۰ شرکت آماده کار با توریست خارجی بوده اند. بطور متوسط  هر کدام از این شرکت های در سال به حدود ۲۰۰۰ جهانگرد خارجی رسیدگی می کنند.»

او افزود که دولت برای افزایش تعداد شرکت ها و کیفیت خدمات، در سال جاری شرکت های را قادر ساخته است تا مجوزهای تجارت گردشگری را بطور الکترونیکی دریافت کنند، بدون اینکه «از پشت کامپیوتر خود بلند شوند. این مساله برای نواحی دور افتاده بسیار اهمیت دارد.»

اسدوا گفت: «گردشگری آسانترین راه برای امرار معاش نیست. تقاضا  بسیار زیاد است، اما به همان نسبت رقابت زیاد است. ما می کوشیم تا  تورها و برنامه های ممتازی درست کنیم. برای مثال، شرکت ما تورهای اسب سواری در دریاچه های آلپ و تورهایی برای کوهنوردان و علاقمندان به ورزش های زمستانی تدارک دیده است. این تورها مشهور هستند. روی هم رفته، ازبکستان در کنار آثار تاریخی، دارای مناظر طبیعی شگفت انگیز ، کوهستان ها، بیابان ها، دریاچه ها و رودخانه های زیادی است.»

شرکت های ازبک به توسعه توریزم داخلی برای کودکان نیز علاقه نشان داده اند. بسیاری از کارآفرینان به این بخش روی آورده اند.

میرزاکریموف گفت: «سال گذشته ۱۲ میلیون دلار (۲۶.۶ میلیارد سوم ازبکستان) به توسعه گردشگری برای کودکان اختصاص داده شده بود که پول زیادی برای این کشور است. در حدود سه صد هزارکودک توانستند تعطیلات تابستان را در خارج از منزل بگذرانند. او افزود: « توسعه گردشگری داخلی از جمله گردشگری برای کودکان یک اساس مفید برای شرکت هایی است که بطور همزمان برای جذب گردشگران خارجی و ازبکستان تلاش می کنند.»

 

بامداد ـ فرهنگی ـ ۲/ ۱۴ـ ۰۴۰۳