ازآلودگی رژیم سیاسی تا آلودگی هوا درکابل
نوشته: زلمی رزمی
بی هیچ تردیدی درپهلوی آلودگی رژیم حاکم درکابل، آلودگی هوا نیز یکی ازمهمترین معضلات بیش ازپنج میلیون انسانی است که درین شهرزنده گی میکنند و به حکم سکنی داشتن دراین فضای مسموم و یا رفت و آمد درآن، درمعرض انواع بیماریها و بیش ازهمه عوارض قلبی خطرناک قرار دارند.
روزی نیست که چندین نفردراثرمسمومیت هوا دچارسکته قلبی یا مغزی نشوند. میزان آلودگی شهرکابل بحدی بالا است که نفس کشیدن بدشواری صورت میگیرد.
باآنکه زنگ خطربارها توسط آگاهان و کارشناسان بصدا درآمده و هوشدارهای لازم به مسوولان داده شده ولی هنوزهیچگامی دراین راستا برداشته نشده واین خطرمرگ زا روز بروز ابعاد تازه تر و گسترده تربخود میگیرد
براساس بررسی های موجود۸۰ فیصدآلودگی هوای کابل براثر گازهای مخرب، عبور و مرور بیش ازحد وسایط نقلیه و مخصوصا موترهای دیزلی و بنزین سوزاست و۲۰ فیصدمتباقی بعلت تراکم کثافات درهرگوشه و کنارشهر، دود نانوایی ها، داش ها، حمام ها و برخی واحدهای صنعتی است که عمدتا درهرگوشه و کنارشهرقراردارند
واقعیت امر این است که مسله آلودگی هوای کابل از شرح و بسط و ارایه آمار و ارقام گذشته و کمترکسی است که این پدیده دردناک را لمس نکرده و ازعوارض آن لطمه ای نخورده باشد.
شهرداری کابل که جزشاندن چند تا نهال و چند طرح شعارگونه اصلا در راه رفع آلودگی هوا بفکرچاره جویی اساسی نبوده و نیست.
ببینیم داکتران متخصص در زمینه عوارض خطرناک آلودگی هوا چه ابراز نظری دارتد:
آلودگی هوا، چگونه بر بافتها و سیستمهای مختلف بدن تاثیر میگذارد؟
موادی که از طریق هوای آلوده وارد محیط میشوند و برای سلامت بدن به شدت مضر و زیانآورند دارای ترکیباتی هستند که باعث نابودی بافتهای مختلف بدن میشوند. این رادیکالهایآزاد، از طریق ریه، پوست، مخاط بدن، مثل مخاط چشم، گوش، بینی و دستگاه گوارش، وارد بدن میشوند و باعث تخریب تک تک سلولها میشوند.
رادیکالهای آزاد که در هوای آلوده وجود دارند، چگونه باعث نابودی بافتها و سلولهای بدن میشوند؟
هنگام آلوده بودن هوایی که انسان استنشاق میکند، روزانه مقادیر زیادی رادیکال آزاد، وارد بدن میشود، به عبارت دیگر، تجمع رادیکالهای آزاد در بدن در هنگام آلوده بودن هوا، افزایش مییابد؛ چرا که رادیکالهای آزاد، بهدلیل آنکه اکسیژنهای ناپایداری هستند، دنبال جا و مکانی میگردند که با یک سلول واکنش نشان دهند و آن را اکسید کنند، به تعبیر دیگر، رادیکالهای آزاد، اکسیژنهای آزادی هستند که به بافتها و سلولهای بدن میچسبند و باعث نابودی و تخریب آنها یا تغییر ماهیتشان میشوند؛
بنابراین، با تجمع رادیکالهای آزاد دربدن به دلیل آلودگی هوا، یک پروسه تخریبی و التهابی اتفاق میافتد و بهدنبال آن، انواع بیماریهای مزمن از قبیل برونشیت، سرطانهای خون و برخی دیگر از بیماریها افزایش مییابد، بنابراین ذرات آلوده در هوا، از راههای مختلف وارد بدن میشود و پس از آن وارد سیستم گردش خون میشود و از آنجایی که خون همه بدن را سیراب میکند، این خون آلوده به سلولهای بدن آسیب میرساند و باعث افزایش بیماریهای مزمن میشود.
خون آلوده، باعث بروز چه بیماریهایی میشود؟
خون آلوده وقتی وارد سیستم مغز میشود باعث بروز سردرد، وقتی وارد سیستم اعصاب و روان میشود باعث کاهش آستانه تحمل افراد و پرخاشگری میشود و علاوه براین، تیره گی، چروک پوست، ریزش مو، دل دردی ، نفخ و سایر بیماریهای مزمن از دیگر علایم ناشی از آلودگی هواست.
آیا در مواقعی که آلودگی هوا تشدید میشود، منابع غذایی و نوع تغذیه افراد، میتواند از اثرات مخرب آلودگی هوا بر بدن تا حدی جلوگیری کند؟
برای جلوگیری از تأثیر مواد مضر به بدن، هر یک از اندامهای بدن مکانیسم خاص خود را دارد. به عبارت دیگر، برای جلوگیری از تاثیر مواد مضر راههای دفعی وجود دارد، بهعنوان نمونه، تعریق از راه پوست، سرفه از راه ریه، ادرار از راه کلیه و مدفوع از طریق رودهها، بنابراین در مورد نوع غذا در هنگام آلودگی هوا، بهترین توصیه افزایش مصرف مایعات مختلف در طول روز است.
آرزومندم مسوولان اموراین مسله را کاملاً جدی تلقی کنند و فراموش نکنند که حیات میلیونها انسان ساکن در شهرکابل که گناه شان فقط همشهری بودن است ، در دست آنهاست است و باید تا زمانی که بتوان آلودگی هوا را از بیخ و بن ریشه کن ساخت، برای به حداقل رساندن آن به چاره جویی های عاجل دست یازند.
باید ستاد مبارزه با آلودگی هوا تشکیل داد ومجموعه ای ازکارشناسان و متخصصان را به خدمت گرفت و آنانرا با اختیارات و بودجه و امکانات لازم مامور و مسوول ساخت تا در اسرع وقت به چاره جویی عملی بپردازند.
بامداد ـ اجتماعی ـ ۱۴/۳ـ۲۲۰۱