پناهجویان افغانستان در تنگنای جنگ ایران و اسراییل: گرفتار در چرخه ناامنی
در میان درگیری ۱۲ روزه بین ایران و اسراییل، زنده گی پناهجویان افغان در ایران بار دیگر با تروما، آواره گی و ناامنی درآمیخت. این درگیری زنده گی میلیون ها پناهجوی افغان را که بسیاری از آن ها بدون اسناد قانونی در این کشور به سر می برند، تحت تاثیر قرار داده است.
به گزارش شبکه الجزیره، درگیری ۱۲ روزه ایران و اسراییل نه تنها زنده گی روزمره پناهجویان افغان را مختل کرده، بلکه هزینه انسانی سنگینی نیز به همراه داشته است. به گفته مقامات بهداشتی ایران، سه مهاجر افغان به نام های حفیظ بوستانی، عبدالولی و حبیبالله جمشیدی در میان ۶۱۰ نفری بودند که در حملات اسراییل شهید شدند. عبدالولی، کارگر ۱۸ ساله ای که شش ماه پیش تحصیل در افغانستان را رها کرده بود تا در ایران برای خانوادهاش پول بفرستد، در ۲۸ جوزا در حمله ای به محل ساخت وسازش در تهران پارس کشته شد.
برخی دیگر از شهروندان افغانستان همچنان مفقود هستند. حکیمی، مرد سالخوردهای از ولایت تخار، به الجزیره گفت که چهار روز است از سه نواسه اش که در یک محل ساخت وساز در مرکز تهران کار می کردند، خبری ندارد. او گفت :آنها بدون غذا در زیرزمین یک ساختمان نیمه کاره پناه برده بودند.
کارفرمای ایرانی آنها نیز بدون پرداخت دستمزد شهر را ترک کرده است. حکیمی افزود که حتا اگر نواسه هایش زنده باشند، بدون اسناد در خطر اخراج توسط پولیس قرار دارند.
ایران میزبان حدود سه میلیون و ۵۰۰ هزار پناهجوی افغانستان که ۷۵۰ هزار نفر از آنها به ثبت رسیدهاند. ولایت تهران به تنهایی یک میلیون و ۵۰۰ هزار پناهجوی افغان را در خود جای داده است که اکثریت آن ها بدون مجور اقامتاند. در طول درگیری، حملات اسراییل به مکانهای غیرنظامی و نظامی در اطراف پایتخت، این جمعیت را در معرض آسیب پذیری شدید قرارداد. قطع اینترنت، نبود کمک های اضطراری و تلاشی های شدید پولیس، جابهجایی و دسترسی به اطلاعات را برای آنها تقریباً غیرممکن کرد.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل، در طول درگیری خواستار حفاظت از مهاجران افغان در ایران شد و نسبت به خطرات جدی برای ایمنی آن ها هشدار داد.
تلاش برای نجات
در ادامه گزارش الجزیره آمده است که در این فاصله برخی سازمانهای افغان برای کمک به شهروندان پناهجوی افغانستان در ایران وارد عمل شدهاند. سازمان هماهنگی فعالان زنان افغان (AWACB) به صدها زن و خانوادههایشان که به دلیل فعالیت علیه طالبان از افغانستان گریخته بودند، کمک کرد تا از شهرهای پرخطر مانند تهران، اصفهان و قم به شهرهای امن تری مانند مشهد منتقل شوند. پاتونی تایخمان، بنیانگذار این گروه در گفت وگو با الجزیره گفت:
ما ۱۰۳ زن از ۴۵۰ عضو خود را که عمدتاً فعالان حقوق زنان بودند، تخلیه کردیم.
براساس گزارش الجزیره در طول درگیری، حدود هفت هزار پناهجوی افغان روزانه از طریق مرز اسلام قلعه در هرات از ایران به کشورشان بازمی گشتند. مارک کال از ورلد ویژن افغانستان به الجزیره گفته است:
مردم جز لباسهای تن شان چیزی ندارند. آنها دچار تروما هستند و به کشوری بازمی گردند که همچنان در بحران است.ایران اعلام کرده که قصد دارد دو میلیون افغان بدون مدارک را اخراج کند، اما بسیاری از پناهجویان به دلیل ترس از طالبان حاضر به بازگشت نیستند.
دفتر کمشنری عالی پناهنده گان سازمان ملل (UNHCR) نگرانی خود را درباره وضعیت وخیم بشردوستانه افغانها در ایران ابراز کرده و گزارشهایی از جا بهجاییهای داخلی و خروج به کشورهای همسایه را زیر نظر دارد. با وجود آتشبس ۲۳ جون که با میانجی گری قطر و امریکا برقرار شد، تنشها همچنان بالا است و انتظار می رود تعداد افغان های فراری از ایران افزایش یابد./ ص م
بامـداد ـ فرهنگی و اجتماعی ـ ۵/ ۲۵ـ ۲۹۰۶
Copyright ©bamdaad 2025