اعلامیه انجمن حقوقدانان افغان در اروپا در اعتراض با وضع رقتبار و دیپورت های اجباری هموطنان
اخراج جبری مهاجران افغان مغایر ارزش های حقوقی و بشری
اکتوبر ۲۰۱۵
مهاجرت یک اصل جهانی وقبول شده بشری وحقوقی است.همین اکنون (۲۳۰ ) میلیون شهروند جهان در بیرون از زادگاه شان بسر میبرند.
این اصل در حقوق بین ا لمللی معاصر جایگاه خاص دارد و منحیث حق انکار ناپذیرشهروندان جهان مسجل گردیده است و اعلامیه جهانی حقوق بشر درمواد ( ۱۳ و ۱۴ ) خود این اصل را تسجیل و تصریح کرده است و اسناد ناشی ازاین اعلامیه موارد تحقق آن را مشخص ساخته است که عمده ترین آن کنوانسیون ژینو(۱۹۵۱) والحاقیه آن درسال (۱۹۶۷) در رابطه به مهاجران می باشد که اکثریت دول کشورهای جهان به آن الحاق نموده ومتعهد به تطبیق بلا شرط احکام آن میباشند. درین کنوانسیون پناهنده گان، مهاجران و بیجا شده گان تعریف، تسجیل ومکلفیت دولت ها در قبال آنان مشخص گردیده است.
افغانان که تراژیدی خونبار شان معلول ومحصول مداخله خارجی است در چهار دهه اخیر برای سالیان متوالی بلند ترین رقم مهاجران جهان را تشکیل داده وبیشترازپنج میلیون افغان در بیرون از کشور شان بسر میبرند.
متاٌسفانه طی سالهای اخیرو به خصوص در سال قبل وامسال مهاجرت از افغانستان کتله یی و دسته جمعی و آن هم شامل فعالترین بخش جامعه ( جوانان ) انجام می یابد. رقم مهاجران به اروپا تا ختم سال جاری به یک و نیم میلیون خواهد رسید که بیش ده فیصد آنرا افغانان تشکیل میدهد. سر گذشت اسفبار افغانان در ایران وپاکستان و تا اروپا وآسترلیا و... داستان های غم انگیز وبخش از تراژیدی خونبارافغانستان است . (درپانزده سال اخیر حدود سی هزار مهاجر در ابحارغرق گردیده و تنها در شش ماه اول امسال ۲۵۰۰ تن در آب های بحری جان باخته اند که یک بخش شان افغانان وهموطن به غربت کشیده شده ما میباشند.)
افغان نگون بخت که کشورش طولانی ترین جنگ تاریخ جهان را سپری می نماید وبا هزارویک مصایب دروطن خود مواجه است بعد ازگذر از دشت ها ، کوه ها وابحارو...با مصایب و آلام تازه مواجه می گردد و دسترخوان جدید غم در برابرش گشوده میشود ، آنانی که به اروپا میرسند انواع شکنجه روانی وتحقیردر انتظار شان قراردارد.
کشور یونان که به دوزخ مهاجران شهرت یافته است ،حیثیت تبعید گاه های مخوف جهان را پیدا کرده است ، جا ی که حدود چهل هزار افغان در آن با ناباورترین سرنوشت به سر میبرند و درد جانکاه غربت را با تقبل شکنجه وانواع تحقیر وتوهین متحمل میگردند . ( تا کنون چندین هموطن ما خود کشی نموده ودر محلات عام خود را آتش زده اند ).
درکشورهای دیگر اروپایی مهاجران افغان احوال رقت انگیز دارند. بی سرنوشتی طولانی و شرایط نامساعد در بسیاری از مراکز پناهنده گی تکالیف متنوع روانی را دامنگیر هموطنان ما ساخته است و اسفناک ترین بخش شکنجه روانی ، تهدید خطر دیپورت است که همچون شمشیرداموکلس برسر افغانان قرارداده اند .
دیپورت های جبری هموطنان ما را دولت های انجام میدهند که متعهد به اعلامیه جهانی حقوق بشر و کنوانسیون ژینومیباشند و برخلاف ودرتناقض آشکار با حکم ماده پنجم اعلامیه یاد شده ، پولیس این کشور ها دیپورت جبری افغانان را با زندانی ساختن در کمپ های خاص و تهدید واولچک عملی ساخته و حتا اطفال و مریضان صعب العلاج را اخراج ، فامیل ها را از هم جدا و فرزندان را از والدین کهنسال شان جدا و آنان را ازحق گرفتن وکیل محروم می سازند که خلاف قوانین نافذ اروپا می باشد ( این اعمال و زورآزمایی مشت ودروش پامال ساختن خشن « کوانسیون منع شکنجه ، تعذیب رفتار غیر انسانی » پنداشته میشود ).
بر اساس آمار های( IOM ) چندین هزارافغان تا کنون دیپورت جبری گردیده و درروزهای اخیر این عمل خلاف نورم های حقوقی وبشری در کشور های المان ، سویدن و...در شب هنگام شدت یافته است . شرم آوراین است که درین اتلاف حقوق افغانان باز هم دسته همان تبر ازخود ما است. وزارت مهاجرین و وزیر اسبق آن وزارت به حساب چند سفر غیرضروری و غیر مفید اروپایی و « حلال » ساختن سفریه درساخت و باخت متقابل با مقامات ذیربط این کشورها ، به دور از دید اتحادیه های مدافع حقوق مهاجران افغان با (۹) کشور، منجمله تعداد از کشور های اروپایی موافقت نامه را به خاطر دادن مجوز دیپورت به پولیس این کشور ها امضاٌ کرده اند.
انجمن حقوقدانان افغان در اروپا برای رفع این خطر جدی که متوجه افغانان است برمبنای واقعیت اوضاع جاری افغانستان ( که حتا وزیر کنونی وزارت مهاجرین آنرا تایید وبر وفق فیصله یی مورخ ۲۷ اکتوبر سال روان مشرانوجرگه که خواستار قطع اخراج جبری افغانان گردیده است ) راه حل عملی، عادلانه وحقوقی را مطابق موازین قبول شده یی حقوق بین ا لمللی و قوانین نافذ اروپایی و افغانستان به ترتیب ذیل پیشنهاد مینماید :
مطابق به حکم بند دوم ماده (۱۳) اعلامیه یی جهانی حقوق بشر:
ـ حق مهاجرت و حق بازگشت داوطلبانه به وطن تضمین گردیده است ، بدینرو باید: دولت افغانستان ودولت های اروپایی این حق مسلم افغانان را برسمیت شناخته و تضمین نمایند تا هموطنان ما با آزادی کامل از هر دو حقوق خود مستفید گردند.
متاسفانه هم در افغانستان و هم در اروپا حقوق افغان قربانی سیاست گردیده و سیاست برحقوق پیشی دارد و منافع دولت ها بر اصول بنیادی حقوقی ارجعیت کسب نموده است ودولت های اروپایی که بنام مدافع حقوق بشر گوش فلک را کر نموده اند، به صورت بسیار خشن حکم ماده ( ۳۳ ) کنوانسیون ژینو درمورد دیپورت اجباری رانقض مینمایند وجالب تراینکه این غمنامه مهاجران برای محافل مهاجرستیز و ضد خارجی به دکانداری مبدل گردیده است.
درین معضله در احوال کنونی چهارطرح مطرح است :
اول :
ـ دولت های که افغانان در آن اقامت دارند و منجمله کشورهای پناهنده پذیراروپایی
ـ سازمان ملل متحد و به خصوص کمیشنری عا لی آن سازمان در امور مهاجرین
ـ دولت افغانستان
ـ افغانان مهاجرو نهادهای مدافع حقوق آنان ( از جمله انجمن حقوقدانان افغان در اروپا )
مطابق به احکام قانون اساسی افغانستان دولت مکلفیت دارد تا از حقوق شهروندان کشور در داخل و خارج دفاع نماید و اکنون ما از :
رییس جمهورافغانستان می خواهیم تا لا اقل به خاطر پرستیژ خود و به خاطرعزت ودرد جانکاه افغان مستحق و مستضعف:
ـ هر چه زودتر به وزارت امور مهاجرین هدایت اکید صادر نمایند تا : موافقت نامه ای ننگین فوق الذکر را تعلیق و تعطیل اعلام بدارند تا بهانه از دست پولیس اروپا به خاطر دیپورت جبری افغانان گرفته شود.
ـ به وزارت های خارجه ( وسفارتهای اروپایی آن ) وامور مهاجرین هدایت اکید صادر گردد که در موضع دفاع قاطع از افغانان اقدام نمایند.
ـ هرچه زودتر سفارتخانه ویا قونسلگری افغانستان در کشور یونان فعال و به نفع افغانان اقدامات عاجل را مرعی بدارد.
دوم :
تلاش صورت گیرد تا توجه سازمان ملل متحد و کمیشنری عا لی آن به مواظبت از افغانان معطوف گردد و نباید فراموش گردد که : هر متقاضی پناهنده گی در موقف ( Rufeege mandat) قرار داشته و باید بر طبق معیار های حقوق بین ا لمللی مورد مواظبت ( UNHCR ) قرار میگیرد.
سوم:
کشور های اروپایی پناهنده پذیر :
مسوولیت این کشورها درقبال افغانان از سه اصل قبول شده یی جهانی ناشی میگردد :
ـ اصل حقوقی : اعلامیه یی جهانی حقوق بشر و اسناد ناشی از آن ، کنوانسیون ژینو و الحاق آن و کنوانسیون منع شکنجه ، تعذیب و رفتار غیر انسانی و همچنان قوانین مهاجرت این کشورها مواردی را مطرح کرده اند که بر طبق آن مجوزی برای توصل به دیپورت جبری افغانان منتفی میگردد.
ـ ملحوظات بشری : مطابق احکام اعلامیه یی جهانی حقوق بشر و حکم ماده یی پنجم آن ، دیپورت جبری افغانان مغایر تمام ملحوظات انسانی پنداشته میشود و تخطی از آن یک عمل غیر انسانی قلمداد میگردد. کلام حضرت سعدی که به لسان دری در تالار سازمان ملل متحد وجود دارد ( بنی آدم اعضای یکدیگر اند و ... تا اخیر ) باید ملاک عمل بشر دوستان واقعی باشد.
ـ اصل مسوولیت اخلاقی ( Moral obligation) : اظهر من ا لشمس است که جامعه جهانی و منجمله همین کشور های اروپایی مورد بحث ما در قبال تراژیدی خونبار افغانستان و تداوم آن و حتا ایجاد احوال کنونی که مسبب آواره شدن جوانان ( که اکثریت شان تحصیلات بلند دارند ) مسوولیت دارند و امروز باید این اصل قبول شده یی بین ا لمللی را رعایت نمایند.
همه ما میدانیم که این کتله یی وسیع افغانان مستمند ، مستحق و مستضعف به قوم ، مذهب ، سمت ، حزب وایدیولوژی خاص تعلق ندارند. بدینرو بر مبنای انسان و افغان و به خاطر ادای دین انسانی و افغانی و بر اساس حکم وجدان باید مورد مواظبت و دفاع قاطع ما قرارداشته باشند ، بدینرو :
انجمن افغانان مقیم اروپا صمیمانه از افغانان مقیم اروپا و نهاد های اجتماعی ، اتحادیه ها ، وکلای مدافع ، مسوولین نشرات وفعالین شبکه های اجتماعی درفیسبوک میخواهـد تا در دفاع از حق، حقیقت وحقوق هموطنان عزیزبه خاطر ختم دیپورت جبری کمپاین وسیع و بزرگی را سازماندهی نمایم و به جهانیان و جوانب این معضله که در فوق تذکار یافت ، نشان بدهیم که افغانان دردفاع از افغان مظلوم خود ، کار مشترک را سازماندهی و حق خود را مطالبه و گرفته میتوانند.
با احترام
هیات اجراییه انجمن حقوقدانان افغان در اروپا
بامداد ـ اجتماعی ـ ۱ /۱۵ ـ ۲۸۱۰