روزهای سخت زمستانی افغانستان
عبدالمحمد طاهری
مستشار سابق فرهنگی ایران در افغانستان
بحث امروز ما شرایط مردم افغانستان پس از حکومت طالبان است. ابتدا یک مقدمه عرض کنم. مردم افغانستان، طالبان را ۲۰ سال پیش تجربه کردند، با یک قرایت خاص و ایدیولوژی خاص از دین اسلام و به هرحال با آن قراینی که آنها از دین داشتند و با آن امکاناتی که آنها در ۲۰ سال پیش داشتند، بُردار حکومت شان بلند نبود و همچنین ناتوانی شان بر حکومت داری، ناتوانی در ایجاد رفاه ملی، ناآشنایی با ارتباطات جهانی، ناآشنایی با بوروکراسی اداری و دهها و صدها مورد دیگر باعث شد درواقع در کنار همه رفتارهای خشن و تند آنان، حکومت شان فروبپاشد.
بعد از جریان برج های دوقلوی امریکا، افغانستان شاهد اشغال و برقراری حکومتی شد که منتسب به جریان های امریکا و متحدانش بود. این حکومت در ۲۰ سال گذشته به دلایل عدیدهای که بخش مهم آن جهل، تعصب و قوم گرایی بود، غرق فساد و چپاول شد، این امر باعث شد توانایی انجام کارهای زیرساختی را برای مردم افغانستان از دست بدهند و در لحظات آخر هم دیدیم که با توجه به خیانتی که امریکایی ها کردند و همچنین دورزدن مردم از سوی اشرف غنی، او فرار را بر قرار ترجیح داد و امروز مردم افغانستان شاهد حکومت دیگری با یک مدل تقریبا ۱۰ درصد متمایزتر از ۲۰ سال گذشته طالبان شد.
این مقدمه ای بود که لازم دیدم ابتدا بیان کنم. اینکه الان مردم افغانستان شاهد چه شرایطی خواهند بود، جا دارد عرض کنم من زمستان، بهار، تابستان و پاییز را در افغانستان سپری کردم. زمستان افغانستان، زمستانی بسیار بسیار سخت است و مناطق سردسیر افغانستان بارش باران و برف بسیار سنگین به همراه امکانات بسیار ضعیف را دارند و این مردم هستند که باید بار این مشکلات را بر دوش بکشند.
دولت طالبان با توجه به شرایط جدید و عدم آزاد سازی پولهایشان که نزد امریکاست، شناسایی نشدن از سوی جامعه جهانی و مشکلات بسیار زیادی که دامن گیرشان است، بعید می دانم بتواند روزهای خوبی را تجربه کند. هرچند آرزو می کنم جامعه جهانی برای نجات جان مردم بی گناه افغانستان، حتما با یک عزم جدی، معضلات و مشکلات مردم را پاسخ گو باشند تا مردم بی گناه قربانی استراتیژی غلط امریکاییها بیشتر از این نشوند.
مضافا اینکه امروز دولت طالبان در گرداب هزاران مشکل دیگر هم گرفتار است اما من اینها را بیشتر برعهده امریکا می دانم، به هرحال این امریکایی ها بودند که حکومتی را مستقر کردند و همچنین باز این امریکاییها بودند که حکومت دیگری را مستقر کردند و این امریکاییها بودند که وضعیت مردم افغانستان را به این روز انداختند.
بنا بر این شواهد و قراین، شاهد فقر، بی کاری، عدم اشتغال، بحران های اجتماعی، بحرانهای سیاسی در کنار جدی ترین معضل که همان عدم وفاق ملی است، هستیم که بر این اساس آینده روشنی را برای مردم افغانستان متصور نیستم. اینها مولفههایی هستند که آرامش و آسایش را در هر کشوری به همراه می آورند، زیرا رفاه، انسجام و وحدت از یک طرف، و انباشت سرمایه و چرخش سرمایه اقتصادی کشور از طرف دیگر، ازجمله مولفه های اثرگذار در ایجاد آرامش در یک کشور هستند.
اگر ما دقت کنیم، می بینیم در شرایط کنونی نه انسجام و وفاق درونی حاکم است و نه چرخ اقتصادی می چرخد و نه اینکه دنیا تا این لحظه قصد دارد دولت طالبان را به رسمیت بشناسد. با این وجود، بازهم مردم افغانستان در گرداب مشکلات و معضلات جدی تری گرفتار خواهند شد. در این شرایط ویژه، کشورهای همسایه که در جغرافیای افغانستان حضور دارند، متاسفانه باید سربار این مشکلات باشند، هرچند مشکلات جمهوری اسلامی ایران را از سایر کشورها باید جدا دانست، زیرا مردم ایران، مردمی عاطفی هستند و از نظر فرهنگی نیز شباهت زیادی بین مردم ایران و مردم افغانستان وجود دارد و در کنار مشکلاتی که از گذشته تا اکنون برای کشور ایران درست کردند ولی باز هم باید با اعمال مدیریتی صحیح، سعی کنیم بخشی از نیازهای مردم افغانستان را پاسخ گو باشیم تا بیشتر از این گرفتار شرایط مبهم و غیرشفاف نشوند.
حداقل امیدوارم جامعه جهانی با گسیل امکانات، خدمات و تسهیلات در این زمستان بسیار سخت، مدافع مردم بی گناه باشد و این در شرایطی است که حتا اگر فرض بگیریم که طالبان به دنبال این است که برای مردم رنجی ایجاد نشود، اگر بخواهد تمامی امکاناتی را که در اختیار دارد، به کار گیرد، باز هم نمی تواند پاسخ گوی حتا ۱۰ درصد از نیازهای مردم باشد.
بنابراین عزمی جهانی با حمایت سازمان ملل متحد به همراه توان همه کشورهای منطقه نیاز است تا با یک اجماع جهانی، توزیع امکانات و خدمات کنند تا مردم در این شرایط بسیار بسیار ویژه و حساس بیشتر از این آسیب نبینند. در پایان آرزو دارم در گزارش های بعدی شاهد پیشرفت، آرامش و امنیت در این جامعه فلاکت زده باشیم.
منبع : روزنامه شرق
منبع تصویر:دویچه ولی
بامـداد ـ دیدگاه ـ ۳/ ۲۲ـ ۱۰۰۲
مضمون اندیشه و نظر نویسنده را بازتاب می دهـد. دیدگاه های حزب آبادی افغانستان دراسناد و اعلامیه های رسمی آن انعکاس یافته است .
Copyright ©bamdaad 2022