مشکلات اقتصادی ناشی از ویروس کرونا در جهان و افغانستان
داکترعبدالرشید جانباز
اخیراْ بانک جهانی طی گزارشی پیشبینی نموده است که شیوع ویروس کرونا در جهان اختلالات بزرگ اقتصادی را بوجود آورده و هفت کشور آسیایی بشمول افغانستان را به رکود اقتصادی مواجه خواهد ساخت و رشد اقتصادی افغانستان را ۶ درصد در سال جاری پیشبینی نموده است. صندوق وجهی جهان نیز گفته است که جهان عمیق ترین رکود اقتصادی ناشی از شیوع وایروس کرونا را در طی هشتاد سال گذشته تجربه می نماید و بیشترین آسیب را کشورهای کم توسعه و در حال توسعه متقبل خواهند شد. هیات مدیره این صندوق تصمیم گرفت تا کمک هایش را در سال جاری از ۵۰ میلیارد دالر به یکصد میلیارد دالر افزایش دهد. این معضل سبب گسترش بیشتر فقر، بی کاری و بی ثباتی اقتصادی در این کشور ها بشمول افغانستان خواهد گردید
. کمک های که تا اکنون جامعه جهانی بخاطر مبارزه با وایروس کرونا به افغانستان نموده است:
بانک جهانی یکصد میلیون دالر ، اتحادیه اروپا ۱۱۷ میلیون ایرو، هند ۵۰ هزارتن گندم با یک مقدار ادویه و مواد بهداشتی ، چین مواد بهداشتی، کیتها و وسایل تست و تشخیص وایروس کرونا ،
ازبکستان مواد غذایی و بهداشتی و دولت افغانستان مبلغ ۲۵ میلیون دالر تخصیص داده است. که مجموع کمکهای نقدی جامعه جهانی با مبلغی که دولت افغانستان برای مبارزه با وایروس کرونا تخصیص داده، بالغ بر ۲۵۰ میلیون دالر میگردد. با در نظر داشت موضوعات فوق و آسیب پذیری کشور ناشی از شیوع بیشتر این وایروس، لازم است تا اختلافات سیاسی برخواسته از انتخابات هرچه زوتر میان ارگ و سپیدار پایان یابد و هر دو طرف بخاطر اتخاذ تصامیم مشترک در برابر مشکلات فوق، به ایجاد حکومت همه شمول موافقه نموده و تدابیر عاجل و ضروری ذیل را اتخاذ و عملی نمایند:
۱ ـ باز نگری بودیجه توسعوی سال۱۳۹۹ و حذف آن تعداد پروژه های که تاثیر بر کاهش فقر و بیکاری در کشور ندارند و بخش از نیازمندی های ضروری مردم را مرفوع کرده نمی توانند، و انتقال تخصیصات این پروژه ها به بودیجه مبارزه با کرونا و فقر.
۲ـ دریافت منابع جدید عایداتی.
۳ـ جلب سرمایه گذاری سکتور خصوصی با بسته های خاص حمایتی و تشویقی از سکتور خصوصی بخصوص در سکتور زراعت و مواد غذایی، تولید انرژی برق و مواد بهداشتی.
۴ ـ باز نگری جدی در مدیریت ادارات عوایدی و گمرکات با گماشتن افراد متخصص و متعهد به منافع ملی کشور.
۵ ـ مبارزه جدی با فساد گسترده مالی و اداری در تمام ادارات دولتی، بخصوص ادارات عوایدی و گمرکات کشور و قطع نمودن نفوذ افراد زور گو ، متنفذ، مفسد و اعمال مربوط به آنها در سطوح مختلف مدیریتی و رهبری این ادارات.
۶ ـ ممنوع ساختن تمام خریداری های تجملی و مصارفات غیر ضروری از قبیل رنگمالی دفاتر و تعمیرات، دیوار های کانکریتی، موتر، فرنچر، اثاثیه و لوازم دفتری و قطع معاشات امتیازی انعده افرادی که بنابر روابط در ادارات برای شان توزیع میگردد.
۷ ـ تعین یک کمیته ملی مبارزه با وایروس کرونا وفقر به اشتراک نماینده گان اقشار مختلف جامعه، اعم از نهاد های مسلکی، احزاب سیاسی ملی - دموکرات، جامعه مدنی، نهاد های کمک کننده ملی و جوانان رضاکار، جهت مدیریت همه موضوعات مالی و فراهم آوری زمینه عادلانه کمک ها به نیازمندان در سراسر کشور و جلب کمک های جهانی در این زمینه.
۸ ـ آغاز هرچه زوتر مذاکرات صلح با طالبان جهت ختم جنگ و برقراری آتش بس فوری بمنظور کاهش تلفات انسانی و هزینه های نظامی. به امید اینکه مردم ما نیز این وایروس را جدی گرفته، هدایات و مشوره های مسولین صحی و امنیتی کشور را جدا مراعت نمایند.
بامداد ـ دیدگاه ـ ۳/ ۲۰ـ ۰۴۱۳
Copyright ©bamdaad 2020