تمرکز دولت پاکستان بر روی ارتقای صادرات
مدیر اداره انکشاف تجارت پاکستان میگوید: اصلاحات جدی برای دستیابی به هدف صادرات سالانه به میزان ۵۰ میلیارد دلار آغاز شده است.
آمنه نصیر جمال
کراچی - پاکستان به دنبال راه هایی برای سربرآوردن از رکود اقتصادی ناشی از تروریسم است و یکی از دستورات در زمینه تجارت، افزایش صادرات خواهد بود.
س. م. منیر مدیر اجرایی اداره توسعه تجارت پاکستان گفت: « اصلاحات جدی برای دستیابی به هدف صادرات سالانه به میزان ۵۰ میلیارد دلار (۴.۹ هزار میلیون روپیه) آغاز شده است. دولت اولویتش را بر روی حل بحران انرژی و وضعیت نظم و قانون قرار داده است زیرا مشکلات انرژی و دیگر مشکلات مانع تجارت و توسعه اقتصادی هستند.»
هدف بیان شده از سوی منیر، دو برابر کردن صادرات نسبت به سال ۲۰۱۳ است. ناظران با اشتیاق از چنین توسعه هایی استقبال می کنند.
مهتاب الدین چولا رییس شرکت با مسوولیت محدود صنایع حوله الکرم در کراچی گفت: « تجارت تنها راه ما برای حرکت رو به جلو است؛ ما بدون گسترش روابط تجاری خود نمی توانیم به اهداف اقتصادی مان دست یابیم.» او به نیاز به ریشه کنی فساد، حل بحران دیرینه انرژی و اصلاح وضعیت امنیت اشاره کرد و گفت: « کشور ما بدون رفع موانع نمی تواند پیشرفت کند.»
اما ناظران همچنان با هشیاری نسبت به چالش های حل نشده آگاه هستند. منیر درحالی که درباره رفع نگرانی های امنیتی صحبت می کرد، گفت: « وضعیت کنونی نظم و قانون مانع اصلی جلوگیری از دو برابر شدن صادرات کشور است. بعد از حادثه میدان هوایی کراچی قانع کردن خریداران مبنی بر عدم هر گونه تعطیلی درآینده و رسیدن به موقع محموله ها به بندر، دشوار شده است.»
تروریسم تلفات اقتصادی می گیرد
بیش از یک دهه است که پاکستان با تروریسم و پیامدهای اقتصادی گسترده آن مبارزه می کند.
بر اساس داده های اقتصادی، مجموع صادرات سالانه پاکستان در حد فاصل جنوری ۲۰۱۱ و مارچ ۲۰۱۳ متحمل کاهشی ۲.۳ میلیارد دالری (۲۲۷.۳ میلیارد روپیه ای) شد. سرمایه گذاری سالانه خارجی بیش از ۸ میلیارد دالر (۷۹۰.۷ میلیارد روپیه) افت داشته است. خسارت به زیرساخت و کاهش عواید مالیاتی و دیگر شاخصهای اقتصادی همگی باعث تضعیف رشد شدند.
چولا ضمنا به برخی مخارج غیرمستقیم اشاره کرد و گفت که تجارت خارجی متحمل یک بار مالی ۴۰ میلیون دالر (۳.۹ میلیارد روپیه) در سال شده است، زیرا حق بیمه خطوط کشتیرانی در پی تهدید به حملات به سرمایه ها و منافع خارجی، افزایش یافته است.
او گفت: « پوشش خطرجنگ و هزینه تجارت با یک کشور دارای نگرانیهای امنیتی بخشی از نرخ بار شده که هم اکنون شروع به افزایش کرده است.»
وی گفت که هروقت شرکتهای خارجی خریدار منسوجات از آمدن به پاکستان امتناع می کنند، پاکستان مجبور می شود محصولاتش را به خارج بفرستد و این هزینه های بیشتری را باعث می شود.
این کشور همچنین نگران انزوای بین المللی است، زیرا هواپیمایی های کاتای پسیفیک، امارات و دیگر خطوط هوایی پروازهایشان به برخی شهرهای پاکستان را معلق کرده اند. این کشور با تشدید امنیت فرودگاه ها واکنش نشان داده است.
شجاعت عظیم، معاون ویژه نخست وزیر در امور هوانوردی و هواپیمایی، گفت: « ارتش و تکاوران امنیت باندها و دیگر تاسیسات مهم در فرودگاه های کراچی، اسلام آباد، پیشاور و لاهور را تامین خواهند کرد.»
عظیم با مدیران اجرایی خطوط هوایی درباره وضعیت امنیت صحبت کرده است. او گفت: « ما از آنها درخواست کرده ایم تا خدماتشان را با پروازهای [ فقط در طول روز] ادامه دهند.»
هزینه های اقتصادی غیرمستقیم هم وجود دارند
منیر گفت که علیرغم چالش ها، اقتصاد پاکستان به لطف کار سخت اعضای جامعه تجارت، واجهش قابل توجهی از خود نشان می دهد. وی افزود که دولت به دنبال بهبود فضای تجارت و قوانین است و کشور به تواناییش برای توسعه تجارت اطمینان دارد، زیرا نخست وزیر میان محمد نواز شریف و ادارات مربوطه همه گام های ممکن برای انقلاب در اقتصاد را برمی دارند.
CentralAsiaOnline
بامداد ـ اقتصادی ـ ۱/ ۱۴ـ ۱۷۰۸