قضیه « القاعده» و افغانستان پیداست هیچ درسی به امریکایی ها نداده است
روسیه در شورای امنیت سازمان ملل پیشنویس قطعنامه در باره سوریه را ویتو می کند، اگر در آن از امکان برقراری تحریم ها و کاربرد نیروی نظامی صحبت شود. ویتالی چورکین نماینده دایمی فدراسیون روسیه در سازمان ملل در اینباره هشدار داد. وی همچنین به این نکته اشاره نمود که نقشه های واشنگتن برای خرج ۵۰۰ میلیون دلار برای آموزش اپوزیسیون سوریه و تامین آنها با تسلیحات مانند ریختن تیل برآتش درگیری خواهد بود که از مرزهای سوریه فراتر رفته است. منطقه با خطر بیسابقه تروریستی دست وگریبان است که در وهله اول از گروه « دولت اسلامی عراق و شام » ناشی می شود. مخالفان مسلح رژیم بشاراسد این وضعیت را بدتر می کنند.
روسیه پیشنویس قطعنامه انسانی شورای امنیت سازمان ملل در باره سوریه را در صورتی که تحریم ها و یا احتمال عملیات جنگی برعلیه دمشق در آن متصورباشد را ویتو خواهد کرد. سند ارایه شده از طرف استرالیا و لوکزامبورگ و اردن ، ماده هفتم اساسنامه سازمان ملل را یادآورمی شود ، که حاوی اقدامات شدید است اگر کمک بشردوستانه به دلیلی به مقصد نرسند. به عقیده مسکو این راه حل نیست. اگر کمک های بشردوستانه در کشوری که درآن عملیات جنگی جریان دارد توسط افراد مسلح متوقف شوند ، تهدید برقراری تحریم برعلیه دمشق نمی تواند اوضاع را تغییر بدهد. برعکس این بهانه ای برای دسیسه بازی ها و تحریکات بیشمار برعلیه کاروان های کمک های انسانی خواهد شد. هدف پیشنویس باید آن باشد که بهانه ای برای دسیسه و تحریکات بدست ندهد و بطور واقعی به باشنده گانی کمک کند که در وضعیت دشواری قرار گرفته اند. روسیه بدین منظور چند هفته ای پی در پی با سوریه مذاکراتی را انجام داده است. در نتیجه در این روزها، دمشق قبول کرد اجازه عبور کمک های بشر دوستانه از طریق نقاط مرزی اردن و عراق و ترکیه را صادر کند. باید در آینده نیز با دولت سوریه همکاری شود.
آنچه به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل مربوط می شود هیات نماینده گی روسیه پیشنهاد می کند سندی به تصویب برسد که بطور فرمال خرید نفت از شبه نظامیان سوریه و عراق ممنوع اعلام شود. نمونه عراق در حال حاضر بخوبی نشان می دهد که این معاملات به چه خواهد انجامید. در شمال عراق گروهبندی افراطی « دولت اسلامی عراق و شام » بخوبی جا خوش کرده است و شبه نظامیان آن با آغاز عملیات خود در شمال سوریه وارد خاک عراق شدند و کنترل خود را بر یکسری از نواحی شمال کشور برقرار کرده و معدن نفت و پالایشگاه بزرگ نفت را به تصرف خود درآوردند. حالا در آمد آنها چند میلیون دلار در ماه خواهد بود که برای خرید تسلیحات مدرن و جلب شبه نظامیان جدید کافی خواهد بود. درهفته جاری جنگجویان درحال جنگ در سوریه از سازمان «جبهه النصر» در سوریه با گروه « دولت اسلامی عراق و شام » سوگند وفاداری یاد کردند.
پان کی مون سرمنشی سازمان ملل متحد نگرانی خود را در این رابطه اعلام نمود و « جهانیان را فراخواند تا بهمراه یکدیگر کاری کنند که « جبهه النصر» و گروه « دولت اسلامی عراق و شام » نتوانند از حمایت مالی و گسترده برخوردار شوند».
در این زمینه، پیام باراک اوباما ، رییس جمهور امریکا به کنگره با تقاضای تخصیص ۵۰۰ میلیون دلار برای آموزش نظامی و تامین اپوزیسیون سوریه اگر نه چیز دیگری، حداقل عجیب به نظر می رسد.
در واقع دمشق و بغداد با یک دشمن در حال جنگ هستند. فقط در سوریه منافع شبه نظامیان با نقشه های واشنگتن یکسان است و در عراق متفاوت.
پاول زلاتاریف معاون رییس انستیتویت امریکا و کانادا در اینباره گفت: « آنچه باید اتفاق می افتاد رخ داده است. همانطور که در سال ۲۰۰۳ میلادی به امریکایی ها هشدار دادند، حمله نیروهای خارجی نمی تواند ریسک فروپاشی عراق را بهمراه نداشته باشد.»
شایان ذکراست که در مورد کنونی نیروهایی که به بی ثباتی اوضاع درعراق دست می زنند همان نیروهایی هستند که در سوریه به عملیات جنگی مشغولند، فقط با این تفاوت که در سوریه امریکایی ها از آنها حمایت می کنند و درعراق باید با آنها بجگند.
اما فعلاً به غیر از بغداد، دمشق و ایران به مقابله جدی و واقعی با شبه نظامیان گروه « دولت اسلامی عراق و شام » می پردازند. برای واشنگتن مثل گذشته اعتراف به این موضوع دشوار است که تقسیم تروریست ها به «خودی» و « بیگانه » به مسایلی خواهد انجامید که مبارزه با آنها فوق العاده دشوار خواهد بود. قضیه « القاعده » و افغانستان پیداست هیچ درسی به امریکایی ها نداده است.
ص ر
بامداد ـ سیاسی ـ ۱۴/۴ ـ ۲۷۰۶