کمیسیون فسادگستر انتخابات فرایند

رژیم فسادگستر

داکتر حمیدالله مفید

انتخابات که در زبان فارسی دری آن را  گزینش یا گزیدمان می گویند ، رویداد سیاسی ازپیش به دیده نگریسته یست که بر بنیاد تصمیم گیری بخش واجد شرایط مردم، شخصی به یک مقام پر مسوولیت برای مدت معیین گزیده می شود.

هدف از انتخابات یا گزیدمان سهم شایسته وبایسته مردم در کارزار دولتی می باشد ، که آن را مردم سالاری می گویند.

بادریغ در افغانستان پس از کنفرانس بن سیستم رژیم نا کار آمد ریاستی نوع ویژه افغانی که بنمایه آن را مصلحت های سیاسی وارتشایی می سازد ، به میان آمد ، این رژیم بر خلاف جریان عادی جهانی به منظور برپایی انتخابات، کمیسیون انتخابات را در قانون اساسی افغانستان پیشبینی کرد ، که برمبنای آن تمام انتخابات در کشور شامل : انتخاب یا گزینش رییس جمهور ، هموندان شورای نماینده گان وسنای پارلمان ،هموندان شورا های بی صلاحیت ولایتی وهموندان شورا های ولسوالی یا بخشداری از جانب این کمیسیون دولتی که از سوی  رییس جمهور گماشته می شود ، رهبری ونظارت وبرپا می گردد.

ایدون لازم است ،بدانیم ،که این کمیسیون چه دستآورد های دارد.

کمیسیون تمام اسناد وامکانات انتخابات را فراهم می کند ، انتخابات را بر پا می دارد ، نظارت می کند ونتایج آن را اعلام می دارد. گویا این کمیسیون دولتی مالک  و صاحب انتخابات است ، نه مردم ونه نامزدان  پست های گزینشی. این کمیسیون انتخابات وکمیسیون وابسطه شکایات آن  است ، که اعلام می دارد ، کی برنده وکی بازنده است ، این کمیسیون است ، که تصمیم می کیرد، رای کدام منطقه اصلی  واز کدام حوزه انتخابات جعلی  است . این کمیسیون است ، که فرایند را اعلام می دارد.از همینرو زیر نظر همین کمیسیون فساد گستر جعل ، تقلب ، پر کردن صندوقها توسظ اشخاص فساد گستر صورت می گیرد ومسوول آن مستقیم وغیر مستقیم همین کمیسیون دولتی انتخابات وحوزه های فساد گستر آن می باشد.

بنگریم این شیوه در کدام کشور های جهان اجرا می گردد؟

 کمیسیون انتخابات  گمارشی دولتی که بر کار انتخابات نظارت می کند ، پدیده ای است ، که از جانب رژیم های ارتجاعی مانند ، حسنی مبارک مصر ، صدام حسین اعراق ، ورژیم ارتجاعی اردن به خاطر بدست داشتن نتایج انتخابات ایجاد گریده بود ، این شیوه در هیچ کشور دیگر جهان کاربرد ندارد.

 نمونه های انتخابات در دیگر کشور های جهان : در کشور های فرانسه، آلمان، اتریش . امریکا ، تمام شرایط وامکانات انتخابات از جانب دولت فراهم می گردد، از آن میان ، حوزه های انتخاباتی بر بنیاد تصمیم شورا های ایالتی وشهری مشخص می شوند، تمام امکانات لوژیستکی شامل : میز ، چوکی ، صندوق رای دهی ، کمپیوتر ، دروکر ، سکنر ورقه های رای دهی  اماده می شوند ، در حوزه رای دهی نماینده دولت ورقه رای دهی را بر بنیاد تذکره تابعیت یا شناسنامه به واجدین شرایط توزیع می دارد، پیش بر این فهرست نام واجدان رای دهی کمپیوتری اماده شده  است، شخص واجد رای دهی هنگامی که مراجعه می کند ، شناسنامه اش چک می شود ، سپس برگه  رای دهی به او داده می شود، کار نماینده گان دولتی اینجا پایان می پذیرد، بعد نفر واجد شرایط با اسناد دست داشته به سوی کمیسیون نظارت بر انتخابات که شامل نماینده گان معرفی شده از احزاب سیاسی ویا کاندیدان مستقل است وهمه پهلوی هم در یک دراز چوکی پشت یک میز دراز نشسته اند ، می رود ، آنها ورقه رای دهی  واسناد واجد شرایط را می بینند ، نشانی شد می کنند و خود را ازدرست ویا نادرست بودن برگه رای دهی  واسناد شخص واجد  شرایط آگاه می سازند ، پس از آن شخص واجد رای دهی پشت میزی که سه سوی آن بسته است می نشیند ودر مورد کاندید مورد نظر خود  تصمیم می گیرد ، سپس در برابر چشمان کمیسیون نظارتی که مشتمل بر نماینده گان حزب ها ویا نامزدان است ، رای خود را به صندوق آرا می اندازد. ، حوزه انتخاباتی پس از آن که آخرین نفر رای اش را ریخت در زمان معیینه بسته میگردد ، صندوقها تحت نظرهمان کمیسیون نماینده گان مشترک باز ، تقسیم بندی  وشمارش می شوند  وسپس توسط یک سکنر طی مدت یک تا دو ساعت خوانده شده و نتایج آن که داخل کمپیوتر است برداشته شده وبصورت عاجل به مرکز از طریق  ایمل فرستاده می شود وصندوقها مهر ونشانی شده پس از ملاحظه کمیسیون مشترک به آرشیف انتقال داده می شود ، نتایج عمومی از جانب مرکز طی یک روز اعلام می گردد، اگر کسی شکایت داشته باشد ، بصورت عاجل به مقام دادستانی کل یا لوی سارنوالی وداد گاه مربوط شکایت می کند ، هیات سارنوالی یا دادستانی کل عاجل داخل اقدام می شود وصندوقها را دو باره بررسی می کند ، آنگا دادگاه تعیین می شود ومتخلف را مجازات می کند ، اگرعارض حق بجانب بود ، طبق عدالت اقدام می شود واگر ادعایش نادرست برآمد ، مجبور است مصارف داد گاه را بپردازد.

در کشور هندوستان وپاکستان : در این دو کشور کمیسیون مرکزی انتخابات از جانب پارلمان گزیده می شود ، آنها تنها فرایند انتخابات را که از حوزه ها می رسند جمعبندی ونتایج را اعلام می دارند،   در تمام کشور های واجد دموکراسی انتخابات در حوزه های انتخاباتی تحت نظر نماینده گان مشترکی که از جانب نامزدان معرفی شده اند ، ونماینده گان ارگانهای مستقل نظارت بر انتخابات انجام می گیرد، همانجا شمارش می شود ونتایج آن به کمیسیون غیر دولتی مرکزی انتخابات گزارش می شود وهمزمان به ارگانهای نظارتی  سیاسی غیر دولتی  ورسانه ها نیز فرستاده می شود.

پیشنهاد به منظور بهبود برپایی انتخابات دور دوم ریاست جمهوری افغانستان:

 بر بنیاد فراکرد ها یا تجربه های کشور های دارای دموکراسی لازم است تا برای مرحله دوم انتخابات ریاست جمهوری تغییرات آتی در کار نظارت بر انتخابات بوجود آید:

انتخابات دور دوم  در حوزه های انتخاباتی تحت نظر کمیسیون مشترکی شامل : نماینده های دو نامزد پیشتاز جنابان : دکتور عبدالله عبدالله ودکتر اشرف غنی احمد زی، کمیته های نظارت بر انتخابات شفاف ،  نماینده دادگستری یا سانوالی محل ویک نفر از کمیسیون انتخابات انجام شود طوری که اشخاص واجد شرایط با کارت انتخابتیش داخل حوزه شود از جانب نماینده کمیسیون انتخابات در صورت واجد شرایط برگه رای دهی برایش  داده شود ، بعد از برابر نماینده گان مشترک وکمسیون نظارت بر  انتخابات آزاد بگذرد ،  آنها در پشت برگه رای دهی مهر ونشانی شد  شخص خود شان را کنند، سپس برگه رای دهی از جانب نماینده دیگر کمیسیون انتخابات مهر ونشانی شد شود ، آنگاه واجد شرایط  به نامزد مورد نظرش  در جای مخصوصی رای بدهد ، و انگاه برگه خانه پری شده رادر برابر چشمان کمیسیون مشترک به صندوق آرآ بیاندازد.

 صندوق آرآ پس از ختم انتخابات توسط همین کمیسیون مشترک باز وشمارش شود ونتایج آن همان لحظه از طریق ایمل با نشانی شد تمام اعضای کمیسیون به مرکز کمیسیون انتخاباتی وکمیته ها وسازمانهای نظارتی مستقل ورسانه ای جمعی فرستاده شود. نتایج انتخابات پس از توحید بدون دخالت کمیسیون  انتخابات به  زود ترین فرصت به آگهی مردم رسانیده شود.  البته تمام رسانه های جمعی وکمیته های مستقل وخود نامزدان نیز فرایند رسیده از حوزه های انتخاباتی رادر اختیار دارند وکمیسیون علیل وفساد گستر انتخابات نیز نمی تواند نقشی در نتایج انتخابات داشته باشد. این یگانه راه درست رسیدن به یک انتخابات روشن وبدون تقلب خواهد بود.

 این فراکرد یا تجربه کار شخصی من است ، دیگر پژوهشگران نیز می توانند ، تا راه های بهتری را برای رسیدن به یک انتخابات شفاف وبدون تقلب پیشنهاد کنند.

 

بامداد ـ سیاسی ـ ۱۴/۲ ـ ۳۰۰۴