سازمان امنیت دستجمعی از طریق همکاری با چین مستحکم تر خواهد گردید

 

روابط سازمان قرارداد همکاری‌های دستجمعی به تحکیم نقش و نفوذ آن بعنوان یک بازیگر جدی در منطقه مساعدت خواهد کرد و چین به نوبه خود در رویارویی نظامی – سیاسی با امریکا از وزن بیشتری برخوردار خواهد گردید.

چنین بود ارزیابی خبرگان از تصمیم گیری شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو آن سازمان در باره انجام کار های بیشتر با چین در راستای پروژه های مشخص امنیتی.

 کشورهای عضو سازمان امنیت دستجمعی ( روسیه، بلاروس، ارمنستان، قزاقستان، قرغیزستان و تاجیکستان ) در نشست چندی پیش درمسکو به شدت به آسیا رو آوردند. در آن نشست استراتیژی تامین امنیت در منطقه پس از خروج نیروهای ایتلاف از افغانستان بررسی و تدوین شد. نشست دربسته بود، ولی وزیران شش کشور درنشست مسکو اطلاع کردند و گفتند که آن‌ها مبادرت به برقراری تماس های بی ‌واسطه با کابل و ولایات شمالی مرزی آن کشور را صلاح می دانند. این پیشنهاد همراه با دیگر اقدام‌های معطوف به تحکیم آن سازمان قرار دارد که در نشست مسکو مطرح شدند. یکی از آن‌ها قصد به پیشبرد بیشتر روابط با چین است.

«ولادیمیر یوسییف» این ارتباط را به جا و منطقی دانسته چنین گفت: چینایی‌ها در افغانستان فعالانه در حال تجسس معادن مواد معدنی هستند و باید در تامین امنیت خودعلاقمند باشند. در چنین شرایطی می‌توان با چین هم کوششی بر قرارکرده و به تبادل اطلاعات ضربتی پرداحت. همچنین می‌توان در شمال افغانستان به هماهنگی اعمال اقتصادی پرداخت. ولی بعید به نظر می ‌رسد که روسیه که هسته سازمان امنیت دستجمعی است، با چین به هماهنگی در همکاری‌های نظامی دست بزنند. پکن هرطوری شده عجالتاً سکوت رعایت می‌کند و می‌خواهد بداند که آیا طالبان در‌واقع قادراست حکومت را بدست بگیرد و وضع افغانستان پس از سال ۲۰۱۴ چگونه خواهد بود؟

سرمنشی سازمان قرارداد امنیت دستجمعی « نیکلای بوردوژا» پس از نشست مسکو اظهار کرد که سازمان وی تصمیم گرفت با سازمان همکاری شانگهای روابط تنگ تری برقرار کند. به گفته وی این موضوع مدت‌ها است که مبرم شده زیرا دو ساختاراز نظر جغرافیایی و عملیاتی دارای تقاطع در زمین‌های عمل می باشند. در هر دو سازمان لیست ساختارهایی را تشکیل می‌دهند که از نظر آن‌ها تشکیلات تروریستی رادیکال شمرده می شوند. هر دو سازمان در حال همکاری در مبارزه با تروریسم بوده و دارای طرح های مربوطه می‌باشند و اقدام های ویژه جلوگیری از حمل مواد مخدر انجام می دهند. موضوع صحبت ها  توسعه این رشته‌ همکاری ها و پرکردن آن‌ها از محتوای تازه و ایجاد ممکنه گونه‌ای ازساختار های مشترک بود.

 به عقیده «کنستانتین سیوکوف» نایب رییس آکادمی مسایل ژیوپولیتیک اینکه سازمان امنیت دستجمعی در حال حاضر ذینفعی خود را درگسترش مشارکت با چین و در راستای افغانی و در روابط با سازمان همکاری شانگهای تاکید می‌کند ناشی از فشار شدید غرب به روسیه پس از بحران در اوکرایین و حول آن است . او ادامه داد:

 غرب برای داشتن پایگاهی جهت وراد نمودن ضربات به روسیه به اوکراین احتیاج دارد. اینطور نیست که می‌خواهند تنها « نیروی نرم » علیه روسیه بکار ببرندُ الان برخی شواهد آن وجود دارد که قصد دارند در یک تعداد از بخش‌ها به نیروی قهری متوسل شوند. دراین صورت لازم است سازمانی تشکیل شود که در برابر ناتو مقاومت کند. تحکیم مناسبات مودت آمیز با چین و افزایش مشارکت نظامی – راهبردی با آن راه حل طبیعی درشرایط وخیم شدن رویارویی میان روسیه و غرب است.

 سیوکوف خاطرنشان کرد که به نوبه خود مشارکت چین با سازمان امنیت دستجمعی به آن امکانات واقعی خواهد داد تا بتواند در آسیا با امریکا رویارویی کند.سیوکوف گفت: مثلاً عجالتاً چین قادر نیست با نیروی دریایی امریکا مقابله کند زیرا ناوگان چین هنوز بحد کافی نیرومند نیست. و اما همکوششی نیروی دریایی و هوایی چین با هواپیمایی موشک انداز دورزن روسیه می‌تواند به چین آن نیرو را بدهد تا بتواند همراه با روسیه در آسیا به رقابت با امریکا بپردازد.

 ص ر

بامداد ـ سیاسی ـ ۱۴/۲ ـ ۰۴۰۴