قطر۲۳ میلیارد دلار جنگافزار پیشرفته میخرد
امیرنشین قطر در پی تجهیز نیروهای نظامی خود است. به گزارش خبرگزاری رویترز، حجم این معامله تسلیحاتی بالغ بر ۲۳ میلیارد دلار است. این خرید شامل هلیکوپترهای جنگی، موشکهای هدایتپذیر، طیاره های سوخت رسان و دیگر تجهیزات جنگی است.
این معامله بزرگ قرار است که با دستکم ۲۰ شرکت بزرگ تسلیحاتی صورت گیرد. در میان شرکتهای بزرگی که قرار است جنگ افزار به قطر بفروشند، نام شرکت ایرباس از اروپا، بویینگ، لاکهید مارتین و ریتیون از امریکا دیده میشوند.
شرکت ریتیون یکی از بزرگترین تولیدکننده گان تجهیزات نظامی بویژه موشکهای هدایت پذیر در امریکاست. این شرکت همکاری گستردهای با شرکت لاکهید مارتین دارد.
یک مقام بلند پایه وزارت دفاع قطر در دوحه خبر این معامله و همکاری شرکتهای امریکایی و اروپایی را تایید کرده است.
وزارت دفاع فرانسه نیز در روز پنجشنبه (۲۷ مارچ) اعلام کرد که قطر قصد دارد که د رمجموع ۲۲ هلیکوپتر نظامی از نوع « اناچ ۹۰» (NH90) را خریداری کند. حجم این معامله حدود ۲ میلیارد یورو تخمین زده میشود.
هلیکوپتر نوع « ان اچ ۹۰ » که در نیروهای نظامی ناتو به منظور حمل و نقل و عملیات جنگی استفاده میشوند از سوی یک از شرکتهای زیرمجتمع ایربوس ساخته میشود. شرکت ایربوس نیز قراراست که هواپیمای سوخت رسان از نوع « ام ار تی تی» (MRTT) به قطر تحویل دهـد.
خبرگزاری فرانسه به نقل از مقامات این کشور گزارش داده که این معامله به امضا رسیده است.
هلیکوپترهای نوع « اناچ ۹۰» (NH90)دارای دو زیرمدل برای استفاده در عملیات زمینی و دریایی است. در حالیکه مدل « TTH» در ناتو برای حمل و نقل نیرو و تجهیزات استفاده میشوند، مدل « NFH » برای عملیات دریایی طراحی شده و یک هلیکوپتر رزمی به حساب میآید.
معاملات هنگفت تسلیحاتی کشورهای عربی
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در سالهای گذشته دست به خرید میلیاردهای دلار تجهیزات نظامی زدهاند. دلیل این اقدام از سوی عربستان سعودی، امارات عربی متحده و قطر « تهدیدهای نظامی ایران » عنوان شده است.
بنا به گزارش رویترز گرچه مناسبات کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با جمهوری اسلامی در سالهای گذشته پرتنش بوده است، اما پس از تحولات سیاسی در جهان عرب، اختلافات میان کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس بر سر حمایت از گروههای مختلف نیز بالاگرفته است. حمایت قطر از گروه اخوانالمسلمین اعتراضها و انتقادهای جدی کشورهای عربی همسایه را در پی داشت.
بتازه گی کشورهای عربستان، بحرین و امارات متحده عربی سفرای خود را از دوحه فراخواندند. به دلیل همین اختلافات فعالیت شورای همکاری کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با موانعی جدی روبرو شده است.
عربستان سعودی، امارات متحده، قطر، بحرین، کویت و عمان عضو شورای همکاری کشورهای عرب خلیج فارس هستند.
ص ا
بامداد ـ سیاسی ـ ۱۴/۱ ـ ۰۴۰۴