کشمکش ها در نشست سران اتحادیه عرب
لخضر ابراهیمی نماینده سرمنشی سازمان ملل متحد در نشست سران عرب در کویت گفت: هیچ راه حل نظامی برای درگیریها در سوریه وجود ندارد و باید ارسال سلاح به این کشور متوقف شود و تنها راه برای برون رفت از این بحران دستیابی به راه حل سیاسی است.
اســد
در بیست و پنجمین نشست سران اتحادیه عرب در کویت، انکشافات در مصر ، روابط شیخ نشین های خلیج ، برخورد با تروریزم و اخوان المسلمین ، انکشافات در مناسبات میان اسراییل و فلسطین، دورنمای انکشافات درسوریه و شمال افریقا از شمار مسایل بنیادیی بودند که سران کشورهای عربی با داشتن دیدگاه های متفاوت و متضاد در مورد آن به بحث و گفت و گو پرداختند. کشورهای عربی درسالهای اخیرشاهد دگرگونی های بیشمار و رخداد های پرشتاب بودند، که منافع و مواضع آنها ها راسخت تحت تاثیر قرارداده است.
دوستان ومتحدین سیاسی دیروز جای شان را به دشمنان و مخالفین پیشین داد که این تغیرموقف باعث سردرگمی در تعریف مقوله « دوست » و « دشمن » شد. سازمان اخوان المسلمین مصرکه در نشست پیشین سران اتحادیه عرب به قدرت رسیدن آن جشن گرفته شد ، اینبار منحیث گروهی تروریستی مطرح گردیده و موضعگیری اداره نظامی مصر درمورد اعلام اخوان المسلمین منحیث سازمان تروریستی مورد پذیرش بود.
صباح الاحمد الجابرالصباح امیرکویت که کشورش ازاین کنفرانس میزبانی مینمود در سخنانش گفت:» اختلافات به ماهیت ما، ارزشهایمان و آرمان هایمان لطمه وارد میکند ما خواهان تلاشهای جدی برای یکپارچه شدن و وحدت کلمه هستیم چرا که خطرات بسیاراست و ما نمیتوانیم یک همکاری عربی را آغاز کنیم . میزان توافقها میان ما بیشتراست و ما باید از این توافقها بهره بگیریم و شرایطی سرشارازامید را در میان کشورهای عربی به وجود آوریم چرا که دور زدن در اختلافات ما را خسته خواهد کرد. ما از تروریزمی که اخیراً با شعارهای دینی و عقیدتی شدت گرفته و هدف آن کشتار بیگناهان و توقف توسعه در کشورهاست، رنج میبریم و باید با این تروریسم مقابله شود و باید به تلاشهای بینالمللی جهت از بین بردن آن بپیوندیم تا جهان روی امنیت و ثبات را به خود ببیند.
آنچه در سوریه رخ میدهد، یک فاجعه انسانی است که ثبات را در جهان تهدید میکند. این فاجعه وارد چهارمین سال خود شده است که از طریق آن زنده گی در سوریه از بین رفته است و مردم سوریه مجبور به مهاجرت از کشور خود شدهاند و بحران سوریه بزرگترین فاجعه در تاریخ معاصر به شمار میآید.»
وی در ادامه سخنانش عنوانی شرکت کننده گان نشست گفت:« صلح عادلانه و فراگیر تنها از طریق تشکیل دولت فلسطین براساس اصول و قطعنامههای بینالمللی محقق خواهد شد و جامعه بینالملل باید به مسوولیتهای خود در این زمینه عمل کرده و بر اسراییل جهت عمل کردن به قطعنامههای مشروع اعمال فشار کنند.»
درهمین حال نبیل العربی سرمنشی اتحادیه عرب خاطرنشان ساخت: « در صورتی که اسراییل از تمام اراضی اشغال شده فلسطین عقب نشینی نکند، جهان روی صلح را به خود نخواهد دید. تلاشهای واشنگتن تاکنون به نتایج ملموسی در روند صلح نینجامیده است و باید به دنبال گزینههای دیگر گشت... این امر که اسراییل به تصاحب سلاحهای کشتار جمعی پافشاری میورزد و به معاهدههای بینالمللی نیز پابند نیست، امنیت منطقه و کشورهای عربی را تهدید میکند. »
در این نشست برخلاف دید گاه های افراطی عربستان سعودی و شیخ نشین های خلیج که خواستارواگذاری کرسی سوریه به ایتلاف مخالفان سوریه و ادامه جنگ و خونریزی در اینکشورهستند ، لخضر ابراهیمی فرستاده بان کی مون سرمنشی سازمان ملل متحد گفت: « هیچ راه حل نظامی برای درگیریها در سوریه وجود ندارد و باید ارسال سلاح به این کشور متوقف شود و تنها راه برای برون رفت از این بحران دستیابی به راه حل سیاسی است.» وی در ادامه سخنانش گفت: « لبنان به صورت ویژه در آماج خطرات بحران سوریه قرار دارد و باید مسوولان منطقه برای تعقیب طرفها در سوریه جهت بازگشت به میز مذاکرات دست به یکپارچهساختن تلاشها بزند. »
احمد محمد الاجروان رییس پارلمان عربی نیز دیدگاه های شبیه ابراهیمی را پیشکش نموده افزود:« ما مخالف هرگونه مداخله خارجی در بحران سوریه هستیم و مذاکره تنها راه برای برون رفت از بحران سوریه است و ما عملیاتی تروریستی که کشورهای عربی را هدف قرار داده است، محکوم میکنیم. »
سلمان بن آل سعود ولیعهد عربستان در نشست کویت گفت: « ما در حال حاضر در منطقه در شرایط بسیار حساسی به سر می بریم و کشورهای عربی با خطرات و چالشهای بسیاری مواجه هستند. امیدوارم که این نشست سران گامی برای دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران سوریه باشد که مردم این کشور بهای آن را میپردازند.»
وی با بیان این که مساله فلسطین در راس توجهات قرار دارد، خاطرنشان کرد: « اقدامات اسراییل تمام تلاشها را برای دستیابی به صلح از بین میبرد. ما در منطقه عربی با تعدادی از خطرات و چالشها مواجه هستیم و باید همسو ساختن تلاشها جهت فایق آمدن بر مشکلات امت عربی صورت بگیرد... فاجعه سوریه ایجاب میکند که موازین قدرتها در سوریه تغییر کند.
برای مبارزه با گروهها و سازمانهای تندرو که با اسم اسلام و مسلمان فعالیت میکنند، باید احتیاط و تدابیر لازم را در پیش گرفت».
وی همچنین خواستار واگذاری کرسی سوریه در اتحادیه عرب به ایتلاف مخالفان سوریه شد
با آنکه چند دسته گی در میان کشور های غربی در باره مسایل مبرم چون : تروریزم و افراطی گری دینی ، برخورد با رخداد های مصر در پی سرنگونی حکومت بدنام و ناکارای اخوان المسلمین ، انکشافات در سوریه ، لبنان و فلسطین و تنش ها در مناسیات میان کشورهای عربی حوزه خلیج و... رونما بود ، سران کشورهای عربی توافق کردند تا نشست آینده سران کشورهای غربی در قاهره بر پا گردد.
در خور یاد است که ولادیمیرپوتین رییس جمهور روسیه با فرستادن پیامی عنوانی سران کشورهای عربی گفت که مسکو مصمم است تا بخاطر برقراری صلح در منطقه مشارکت خود با اتحادیه عرب را تقویت بخشد. دراین پیام اظهارشده است : « جهان عرب در حال حاضر در شرایط بسیار دشواری به سر میبرد که این شرایط همراه با تغییرات سیاسی اقتصادی و اجتماعی گسترده و پیچیدهای همراه است.در این شرایط اهمیت نقش سازنده اتحادیه عرب افزایش مییابد، چرا که این اتحادیه مکانیزم مهمی برای مذاکرات میان طرفهای مختلف و حل و فصل مسایل مطرح منطقه به شمار میآید. »
با در نظرداشت اینکه درچند سال گذشته نقش و اثرگذاری روسیه در انکشافات شرقمینانه و شمال افریقا افزایش یافته است، دراین پیام آمده که مسکو آماده است تا همکاری و مشارکت خود را با تکیه بر توافقات فبروری ۲۰۱۳ ترسایی ، با اتحادیه عرب تقویت بخشد.
بامداد ـ سیاسی ـ ۱۴/۳ ـ ۲۷۰۳