افول قدرت امریکا از نظر مردم و نخبگان
بیش از دوسوم افکار عمومی بر این باورند که واشنگتن همچنان قدرت برتر نظامی جهان است اما اکثریت بر این باورند که چین به قدرت اقتصادی برتر جهان تبدیل شده است.
برای اولینبار بعد از پایان جنگ ویتنام، هم افکارعمومی امریکا و هم نخبگان سیاست خارجی درباره اینکه واشنگتن نقش کمتری در جهان ایفا میکند هم نظر هستند.
به عقیده هر دو گروه، نقش و حضور امریکا در عرصه جهانی نسبت به یک دهه پیش کمرنگتر و کمنفوذتر شدهاست. نظرافکارعمومی و نخبگان سیاست خارجی در نتایج تحقیق شورای روابط خارجی امریکا و همچنین نظرسنجی موسسه « افکارسنجی پیو» آمده است.
این پژوهش نشان میدهد که ۵۳درصد پاسخدهنده گان درباره جایگاه امریکا در جهان گفتهاند که امریکا نسبت به سال۲۰۰۴ کماهمیت تر و کمقدرت تر شده است. ۶۲درصد از اعضای شورای روابط خارجی امریکا قبول دارند که قدرت واشنگتن نسبت به سال۲۰۰۴ کمتر شدهاست. اعضای این شورا، نخبگان سیاست خارجی امریکا هستند. اعضای شورای روابط خارجی امریکا را سیاست گذاران فعلی یا سابق این عرصه، دانشگاهیان، مدیران تجاری، روزنامه نگاران و حرفهایهای رسانه تشکیل میدهند. مجموعه این افراد دستگاه سیاست خارجی امریکا را تشکیل میدهند.
این \ژوهش که بهتازه گی انجام شده، نظرات درباره نقش جهانی واشنگتن در جهان امروز را نشان میدهد. از یک سو ۵۲ درصد از مردم این را قبول دارند که امریکا باید به فکر منافع خودش بوده و در عرصه جهانی سرش به کار خودش مشغول باشد و بگذارد که کشورهای دیگر، مشکلاتشان را خودشان حل کنند. آخرین باری که از مردم درباره چنین موضوعی پرسش شد در خلال جنگ ویتنام بود که تنها ۴۲ درصد چنین پیشنهادی داشتند. ۸۰ درصد از شرکتکننده گان در این نظرسنجی قبول داشتهاند که واشنگتن باید بیشتر بر مشکلات داخلی متمرکز شود نه معضلات جهانی. این رقم در سال۲۰۰۴، یازده درصد کمتر بود. در سال۲۰۰۳، دوسوم شرکتکننده گان در یک نظرسنجی عمومی که بین ۳۰ اکتبر تا ۶ نوامبر انجام شده بود گفته بودند که مشارکت امریکا در اقتصاد جهانی نکته خوبی است. ۵۵ درصد، این مساله را که امریکا باید در عرصه جهانی راه خودش را برود رد کرده بودند. این بالاترین تعداد افراد با چنین دیدگاهی از نیم قرن گذشته تاکنون بود.
جیمز لیندسی، نایبرییس ارشد شورای روابط خارجی امریکا در این باره میگوید: امریکاییها درباره نقش امریکا در دنیا دچار نوعی سردرگمی هستند، از یک طرف افکار عمومی به شدت از سیاست خارجی دولت سرخورده شدهاند و از سوی دیگر برای استقبال از یکجانبه گرایی یا کنار گذاشتن جهانی شدن آماده گی ندارند. نظرسنجیهای اخیر که با پرسش های بسیار مفصل و جزیی همراه بوده، شکاف قابلتوجهی را میان نظرات افکار عمومی و نخبگان امریکا، بر سر بعضی مسایل سیاست خارجی نشان میدهد. البته این موضوع جدیدی نیست و در گذشته هم این اختلاف نظر و شکاف در امریکا وجود داشتهاست.
درباره نقش واشنگتن در جهان، ۱۲ درصد از افکار عمومی و نخبگان سیاست خارجی بر این باورند که امریکا باید تنها رهبر جهان باشد. اما ۷۲ درصد افکار عمومی و ۸۶ درصد اعضای شورای روابط خارجی بر این مساله تاکید دارند که این نقش رهبری باید به صورت مشترک با دیگران باشد. از میان کسانی که به رهبری مشترک امریکا در جهان اعتقاد دارند، ۵۵ درصد از نخبگان گفتهاند که امریکا باید قدرتی قاطع و مدعی باشد. اما تنها ۲۰ درصد افکار عمومی چنین اعتقادی دارند. ۵۱ درصد از افکار عمومی گفتهاند واشنگتن باید نسبت به قدرتهای دیگر جهان کم و بیش قاطع باشد. همین تعداد گفته اند که امریکا در رسیده گی به مشکلات جهان بیش از حد مداخله میکند.
وقتی از این دوگروه سوال شد که اولویتهای سیاست خارجی امریکا چیست؟ هر دو به حفاظت از امریکا در مقابل حملات تروریستی و جلوگیری از گسترش سلاحهای کشتار جمعی بهعنوان دو اولویت اول تاکید کردند اما درباره موضوعات دیگر میان این دو گروه اختلاف نظر جدی وجود دارد. مثلا ۸۱ درصد از افکار عمومی حفاظت از شغل کارگران امریکایی را بهعنوان اولویت اول دولت مطرح کردهاند. این موضوع، اولویت تنها ۲۹ درصد از نخبگان سیاست خارجی بودهاست. همچنین ۵۷ درصد از افکار عمومی مقابله با قاچاق موادمخدر را اولویت مهمی برای دولت خواندهاند اما این تنها اولویت ۱۷ درصد از نخبگان بودهاست. مقابله با مهاجرت غیرقانونی اولویت ۴۸ درصد از افکار عمومی امریکا و تنها ۱۱ درصد نخبگانبوده است. تقویت سازمانملل برای ۳۷ درصد از افکار عمومی و ۱۷ درصد از نخبگان مهم است. برای نخبگان، موضوع تغییرات آبوهوایی سومین اولویت اصلی است اما این مسئله برای تنها ۳۷ درصد از افکارعمومی امریکا اهمیت دارد.
۶۹ درصد از اعضای شورای روابط خارجی امریکا و ۵۶ درصد از افکار عمومی براین باورند که تصمیم واشنگتن برای استفاده از زور درافغانستان درست بودهاست. در سال۲۰۰۹ بیش از ۸۷ درصد از نخبگان از این تصمیم حمایت میکردند. از سوی دیگر، تنها ۱۴درصد از نخبگان گفتهاند که حمله سال۲۰۰۳ به عراق را تصمیم درستی میدانند، درحالیکه ۴۹ درصد از افکار عمومی این تصمیم را درست دانستهاند.
در پاسخ به این سوال که میان دمکراسی و ثبات کدام یک برای سیاست خاورمیانهای امریکا مهم است، هر دو گروه تقریبا هم نظر بودهاند و ثبات را عامل مهمتری خواندهاند. کمتر از یک سوم از پاسخدهنده گان هر دو گروه، دولت دمکراتیک را به ثبات در منطقه ترجیح دادهاند و بیش از دوسوم گفتهاند که دولت باثبات حتی به بهای نبود دمکراسی، در اولویت است.
اگر چه شورای روابط خارجی امریکا اغلب منتقد عملکرد دولت اوباما در موضوعات خاص سیاست خارجی است اما این نظرسنجی نشان میدهد که این شورا، بهطور کلی عملکرد دولت اوباما را بیشتر از افکار عمومی تایید میکند. ۶۰ درصد از اعضای شورای روابط خارجی امریکا عملکرد دولت اوباما را تایید کردهاند اما تنها ۴۱ درصد از افکار عمومی این عملکرد را قبول داشتهاند.
در بعضی حوزههای خاص سیاست خارجی، اکثریت نخبگان حتا نمرهای بالا به دولت اوباما میدهند و اختلاف نظر آنها با افکار عمومی به ۲۰ درصد میرسد. مثلاْ درباره افغانستان، ایران، چین، تروریسم، مهاجرت و مسایل تجارت جهانی، نخبگان به فاصله ۲۰ درصد بیشتر از افکار عمومی عملکرد دولت اوباما را تایید کردهاند. درباره این موضوعات، نظرات، به نظر حزبی میرسد. دمکراتها بهطور طبیعی بیشتر از جمهوریخواهان از اوباما و سیاستهایش حمایت میکنند.
۵۲درصد از نخبگان گفتهاند که اوباما به اندازه کافی در سیاست خارجیاش قاطع نبودهاست. ۵۱ درصد از افکار عمومی هم همین نظر را دارند. در همین حال، اکثریت نخبگان برخلاف افکار عمومی از کاهش بودجه دفاعی حمایت میکنند. برای نخبگان، سیاست اوباما در قبال سوریه به ویژه ناکامیاش برای پیگیری تهدید به حمله نظامی بعد از استفاده از سلاح کیمیاوی در سوریه بسیار ناامیدکننده بوده و این برداشت را ایجاد کرده که قدرت امریکا رو به افول است. تقریبا از هر چهارعضو شورای روابط خارجی امریکا سه تن آن گفتهاند که این ماجرا امریکا را تضعیف کرده و ۵۹ درصد اساسا اقدامات اوباما در قبال سوریه را تایید نکردهاند.
از هر ۱۰ نخبه سیاست خارجی امریکا ۴ نفر مشکلات رو به رشد و ناآرامیهای اخیر دنیا را به کمنشدن نقش و حضور امریکا نسبت دادهاند و ۱۹ درصد هم گفتهاند که ابتکارات و پیشنهادهای اخیر امریکا برای مسایل مختلف جهانی کافی نبوده است. با وجود این برداشت کلی که قدرت و نفوذ امریکا رو به کاهش است، بیش از دوسوم افکار عمومی بر این باورند که واشنگتن همچنان قدرت برتر نظامی جهان است اما اکثریت بر این باورند که چین به قدرت اقتصادی برتر جهان تبدیل شده است.
آی پی اس
بامداد ـ سیاسی ـ ۱۴/۴ ـ۱۷۰۳