هـلال تاریک

بحران سیاسی ـ اقتصادی جهان اسلام دارای نیروی تخریب بزرگ

جیوپولیتیک است

 

نویسنده : ایریک فرای

برگرداننده : عمرمحسن زاده

 

گرایش جیوپولیتیک کنونی جهان چون پیشرفت چین ، بحران اروپا  و یا آینده ایالات متحده امریکا پس ازگذشت صد سال از آغاز جنگ جهانی اول، بر سرهمه زبانهاست ولی پدیده افول سیاسی و اقتصادی جهان اسلام و تاثیرهای جهانی آن که روزانه سرخط اخبار را تشکیل میدهند ،کمتر مورد توجه قرارمیگیرند. بازه دولت های درگیر خشونت و اختناق که در جنگ داخلی فرو می لغزند و از نگاه اقتصادی به عقب کشانیده میشوند از لیبیا تا پاکستان میرسد.کشورهای تاریخی عربی مانند سوریه وعراق در جاده « دولت های شکست خورده » * گام نهاده و همسایگان خود چون لبنان را به پرتگاه مهیب میکشانند ، ثبات سیاسی مصر پس از ریفرندوم قانون اساسی بازهم آرزوی مبهم است.

ترکیه که تا چند سال پیش نمونه دموکراتیک و اقتصاد آزاد برای کشورهای دیگر اسلامی بشمارمی آمد اکنون در سیلاب استبداد فرومیریزد.تصوراینکه ایران بتواند واقعأ راه نوی را درپیش گیرد و زمینه های زنده گی بهتر را برای باشنده گان خود فراهم نماید هنوز روشن نیست. تنها تونس است که امیدی را برای خوشبینی ببارمیآورد.

کشه احتضاربازهم تا بنگله دیش و افریقا امتداد می یابد. دراین قاره الگو های مثبتی از خردمندی سیاسی وتوسعه ، فقط منحصر به کشورهای غیراسلامی در جنوب صحرا میگردد و در اینجا صرف سودان جنوبی است که استثنای وحشتناکی را عرضه میدارد .اسلام خود در این انکشاف ها تقصیری ندارد ولی سازنده بیوتوپی ( حوزه زنده گی ـ بامداد) است  که درآن افراطیت ، سکتاریزم و زورگویی مجال رشد می یابند و اندیشه های آنها به سرعت نشرمیگردند. ازهمین جاست که کشورهای موفق اسلامی مانند اندونیزیا و مالیزیا هم از شر ویروس جهادیست ها درامان نیستند .درهندوستان نیز اگر ناسیونالیست های هندو درانتخابات پیروزگردند، درگیری با اقلیت بزرگ مسلمان ها هم به چلنج مبرمی مبدل خواهد  شد .

فروپاشی بخشی از جهان ( سرزمین های اسلامی ـ بامـداد ) با بیش از یک میلیارد باشنده مدت ها پیش آغاز گردیده و گزارش انکشاف بشری عرب در سال ۲۰۰۲ ترسایی نورخیره کننده ای را برعلت های فرهنگی و اجتماعی آن افگنده بود.این فروپاشی سه سال پیش با بهارعرب تیزتر شد. قیام قشرهای میانه شهری دربرابر نبود امید برای آینده بهتر بازهم چانس های زنده گانی آن ها را تاریک ترساخت. رویداد های پیشآمده درمیان اروپا ، افریقا و آسیا بر بخش های دیگر جهان به گونه های متفاوت اثرمیگذارد. پیش ازهمه اروپا با خطر مهاجرت غیر قابل کنترول  از بیرون و رادیکالیزه شدن نیروهای درونی مواجه میگردد. از آنجاییکه انسداد ( بستن راه ها و مرزها ) ناممکن است بایست  چاره هایی جستجو گردند تا از تفرقه شهروندان مسلمان در این قاره جلوگیری بعمل آید.

خشونت در قفقازمسلمان نشین، گرایش های خود کامگی را در روسیه تشدید نموده و جامعه مدنی ناتوان را بازهم ضعیف ترساخته است. همچنان در چین شورش نواحی اسلامی دور دست بر انبوهه ای  از دشواری ها می افزاید. البته ایالات متحده امریکا بنا بر استخراج گاز و نفت از لایه های اقشارسنگی** و کاهش وابسته گی به خلیج تا اندازه زیاد از این پرابلم ها بدوراست ولی این امرمیتواند سمتگیری انزوا گرایی سیاست این کشور را بازهم تشدید نماید. هر چند که  بسیاری ها از برگشت ایالات متحده امریکا بمثابه یگانه ابر قدرت و نیروی انتظامی  جهان از منطقه  خلیج خوشنود اند ولی بازهم  این امر نیز بر پروسه فروپاشی تیزی بیشتر می بخشد.

( روزنامه استاندارد ، ۲۰ جنوری ۲۰۱۴ ترسایی )

Failed states *

** گاز شیل                

یادداشت بامداد :                                                                              

برای ژرف نگری بیشتر بر درونمایه این نوشته توجه خواننده گان عزیز را به کتاب « افول جهان اسلام » نوشته عبد الصمد حامد پژوهشگرجوان مصری که در سال ۲۰۱۰ در بنگاه  درومر المان به نشر رسیده ا ست جلب مینماهیم .        

“ Der Untergang der islamischen Welt „

Hamed Abdel Samad

2010 by Droemer Verlag ,München

ISBN 978-3-426-27544-3

بامداد ـ سیاسی ـ۱۴/۱ـ۲۱۰۱