چرا عربستان سعودی باید جوابگو باشد؟

بان کی مون سرمنشی سازمان ملل متحد در پایان مذاکرات خود با نخست وزیرعراق نوری المالکی اعلام کرد که قصد دارد با اعضای شورای امنیت در خصوص تایید حمایت  و پشتیبانی های مالی عربستان سعودی از تروریست ها در عراق به بحث و گفتگو بنشیند.

پیشتر شبکه  تلویزیونی «  السوماریا » ی عراق اطلاع داده بود، یکی از افراد دستگیر شده در جریان عملیات ضد تروریستی درغرب اینکشور فرمانده گروهک «  دولت اسلامی عراق و شام »  بوده است و مشخص شد که از عربستان سعودی ۱۵۰ میلیون دلار برای سازمان دهی شورش های مسلحانه دریافت کرده است.

ضمناً این اولین گواه حضور ریاض در حمایت از تروریزم نیست. عالیه نصیف نماینده مجلس عراق می گوید : « ...ما شواهد بسیاری در اختیار داریم که نشان می دهد عربستان سعودی و همچنین قطر تامین مالی تروریست ها را برعهده دارند. از جمله ریاض بر اساس اسناد ما ، در به هم ریختن نظم سیاسی عراق نقش دارد. ضمنا سعودی ها از تروریست هایی حمایت می کنند که ارتش عراق عملیات های نظامی علیه آنها را آغاز کرده است. »

همچنین جدال های حول نماینده دستگیر شده احمد الالوانی واضح و مبرهن است. حافظان وی که براساس برخی شواهد اعضای گروهک های افراطی بودند هنگام انتقال وی به زندان، به سمت نیروهای مسلح تیر اندازی کردند. نباید فراموش کرد که رییس جمهور سابق عراق تارک الهاشمی نیز به اعمال تروریستی محکوم شد. او به عربستان سعودی پناهنده شده است . با درنظر گرفتن همه این مسایل عراق با استناد به دو قطع نامه شورای امنیت به سازمان ملل مراجعه کرده است. در این قطع نامه ها کشورهایی که از لحاظ مالی و اطلاعاتی از تروریست ها حمایت می کنند متهم هستند. علاوه بر این بغداد به تمامی سازمان های جهانی ، شواهد و اسناد مربوط به این مسله را پیشکش نموده است.

طی چند سال اخیر دولت سوریه نیز نامه هایی مبنی بر حضورعربستان سعودی در حمایت از تروریسم به سازمان ملل متحد  ارایه کرده است. نماینده ی دایم یسوریه درسازمان ملل متحد بشارجعفری نیز اخیرا چنین نامه ای را فرستاد. کارشناسان می گویند تا این لحظه هیچ توجهی از جانب امریکایی ها و سایر اعضا به آنها نشده است.اما چرا اکنون تامین مالی تروریست ها از جانب عربستان سعودی در عراق و سوریه مسله ی مبرمی برای سازمان ملل متحد شده است؟

نظر شرق شناس روسی سمن باگداساروف را در این باره جویا شدیم : « اینکه عربستان سعودی برخی از ساختارهای رادیکالی در سایر کشورها را حمایت می کند از مدت ها پیش برکسی پوشیده نیست. چرا ناگهان بان کی مون به این مسله علاقه مند شده است؟ بدیهی است که غرب فهمیده شرایط حول سوریه دشوار گردیده و از کنترل خارج شده است. هیچ گونه مخالف هدایت شده ای وجود ندارد . نیروهایی که علیه بشار اسد می جنگند بیشتر از مواضع رادیکالی و از جمله در ارتباط با غرب هستند. فعالیت « دولت اسلامی عراق و شام » ـ داعش ـ در خود عراق به مناطقی آسیب و خسارت می رساند که شرکت های نفتی امریکایی در آنجا کار می کنند.»

برخی از کارشناسان معتقدند که امریکا با متهم کردن عربستان سعودی از طریق سازمان ملل متحد هدف مهار شرکای بی عیب و نقص گذشته ی خود را دنبال می کند که این اواخر به متحدان سرکش تبدیل شده اند. و اتهامی که بغداد برای عربستان ترتیب داده، دلیل خوبی برای این کاراست. موارد مشابه دیگر پس از ۲۰۰۱ بود وقتی آمریکا «  جنگ جهانی علیه تروریسم  » را اعلام کرد. در آن زمان به بسیاری از متحدان سابق امریکا حمله شد ، کسانی که به مرور زمان اختیارات بیش از حد برای خود قایل شده بودند. وسایرین نیز به خوبی متوجه شدند که به چهار چوب مجاز خود بازگشته اند. آیا ممکن است تاریخ یکبار دیگر تکرار شود؟

ص.ر

  سیاسی ـ بامداد۱۴/۱ـ۱۶۰۱