آتش‌ بس در غزه فرصتی است برای برقراری صلح که نباید از دست برود!

 

جنگی که از روز ۱۵ میزان سال گذشته به مدت پانزده ماه تروریزم دولتی اسراییل کشتار و نابودی را در غزه و کرانه غربی حاکم کرده است، چند روزی است که موقتاً متوقف شده است. رسانه‌های جهان در روزهای اخیر صحنه‌ های آزادی گروگان‌ های اسراییلی و زندانیان و اسیران جنگی فلسطینی را بازتاب دادند. گرچه به نظر نمی ‌رسد که دولت اسراییل به توافق ‌نامه سه مرحله‌ یی آتش ‌بس پایبند باشد، فعالان و هواداران حماس با نمایشی حساب ‌شده سعی دارند این آتش ‌بس را پیروزی استراتیژی مبارزاتی این گروه نشان دهند.

رسانه‌های تصویری جهان رژه شماری از بازمانده گان نیروهای مسلح حماس با یونیفرم‌های این گروه را در مراسم تبادل گروگان‌ های اسراییلی و زندانیان و اسیران فلسطینی در رام ‌الله، در کرانه غربی، نشان دادند. آزادشده گان در میان اشک شوق هزاران پدر و مادر و دیگر اعضای خانواده از اسارت رها شدند. بسیاری از آزادشده گان فلسطینی به کشورهای دیگرفرستاده شدند. این درحالی بود که درغزه صدها هزار فلسطینی آواره هنوزهم زیرآتش بمباران‌ های ارتش متجاوز اسراییل در شرایط سخت، بدون سرپناه مناسب، گرسنه، و بدون دسترسی به دارو و مراقبت ‌های پزشکی از وضع موجود رنج می ‌برند.

آتش ‌بس کنونی درغزه، که روز ۳۰ جدی، پیش از آغاز ریاست ‌جمهوری دونالد ترامپ، با توافق بین نماینده گان حماس و دولت اسراییل و با میانجیگری امریکا و قطر و مصر ممکن شد، جنبه ‌های مهم و متناقضی دارد که باید مورد توجه قراربگیرد. برخی تحلیلگران نزدیک به جنگ جاری فاش کرده‌اند که بنیامین نتانیاهو پیش از این، در حمل امسال، با طرح آتش‌ بس پیشنهادی دولت بایدن موافقت کرده بود، اما تا همین اواخر به بهانه‌ های گوناگون از امضای آن خودداری می‌ کرد. اسراییل ازآن زمان تا اکنون، یعنی به مدت هشت ماه، به جنگ ادامه داد. هدف اسراییل از ادامه جنگ نابودسازی فاشیست‌مآبانه فلسطینی‌ها در نوار غزه و اشغال و الحاق کامل سرزمین‌های فلسطینی، و نیز کوشش برای کشاندن جمهوری اسلامی ایران و حزب‌الله لبنان از یک سو و امریکا از سوی دیگر به عرصه جنگی گسترده‌ تر و بهره‌ گیری از آن برای تجاوز به منطقه ‌ای گسترده ‌تر و درضمن حفظ انسجام ایتلاف راست ‌گرای دولت نتانیاهو بود.

نتانیاهو، که تا اکنون فقط به شرط نابودی کامل حماس حاضر به پذیرش آتش‌ بس بود، چرا درآخرین روزهای ریاست‌ جمهوری بایدن و فقط چهار روز پیش از شروع ریاست ‌جمهوری دونالد ترامپ به آتش ‌بس تن داد؟ آیا دولت اسراییل در مذاکرات پشت پرده با ترامپ و مشاورانش تضمین‌هایی در مورد نقشه سیاسی مطلوب اش در آسیای غربی گرفته است؟ پاسخ این پرسش ‌ها بی ‌شک در چگونگی شکل ‌گیری تحولات هفته‌ ها و ماه‌های آتی نقش خواهد داشت. دولت اسراییل به پشتوانه دولت‌های امپریالیستی امریکا و اروپا به تجاوز و ویرانی و کشتار ادامه داد و هر پیمان و قانون بین ‌المللی را که می ‌توانست زیرپا گذاشت، قوانینی که اساساً برای جلوگیری از چنین کشتارهایی وضع شده است. اما در مقابل، جنبش همبستگی مردم جهان با ملت فلسطین( که ده‌ها سال است زیرحکومت آپارتاید و اشغالگر اسراییل رنج می ‌برد ) نمونه ‌ای درخشان ازهمبستگی بین‌المللی بود. در بسیاری از نقاط جهان، بشردوستان و نیروهای مردمی تجاوز و کشتارهای بی ‌رحمانه اسراییل را محکوم کردند و رهبران دولت اسراییل را تجاوزکار و قاتل و تبهکار دانستند. به همین دلیل، اسراییل در این مرحله از درگیری بیش از هر زمان دیگری در تاریخش در میان ملت‌های جهان منزوی است.

آتش ‌بس کنونی در غزه فرصتی است برای برقراری صلح پایدار که نباید از ‏دست برود. ‏توقف کامل جنگ و برقراری صلح پایدار و احقاق حقوق ملت فلسطین علاوه بر شجاعت و ایستاده گی و مبارزه برحق فلسطینیان، که بی ‌شک عامل اصلی است، به قدرت جنبش جهانی همبستگی با فلسطین نیز بستگی دارد.

امروزه می ‌بینیم که خارنوال کل دیوان کیفری بین‌المللی به‌ صراحت اعلام کرده است که اسراییل برای رسیده گی به اتهام جنایت‌های جنگی نظامیانش در غزه « هیچ تلاش واقعی » نکرده است. در حالی که متحدان اصلی اسراییل و تامین ‌کننده گان تسلیحات ارتش اسراییل در امریکا و اروپا از اجرای حکم دیوان کیفری بین‌المللی برای بازداشت جنایتکاران جنگی اسراییل خودداری می ‌کنند، چه نتیجه دیگری می ‌شود توقع داشت؟ این بی ‌توجهی به دیوان کیفری بین‌المللی بیانگر ادعای دروغین قدرت ‌های امپریالیستی و رسانه‌ ها و مبلغان به‌ اصطلاح لیبرال و دموکرات آنها در مورد احترام به ارزش‌های حقوق بشر و برابری همگان در برابر قانون است.

تنها موضع درست در این شرایط حمایت از آتش ‌بس موقت، تلاش بین ‌المللی برای وادار کردن رژیم فاشیستی اسراییل به توقف نسل ‌کشی، و دایمی و پایدار کردن صلح برای احقاق حقوق ملت فلسطین است.

فراموش نکنیم که توافق آتش ‌بس کنونی بدون هیچ تغییرجدی از حمل امسال تا اکنون فقط به‌ دلیل مخالفت کابینه امنیتی اسراییل معطل مانده بود. حتا با وجود اینکه توافق آتش ‌بس در روز ۲۶ جدی به تایید مذاکره‌کننده گان دو طرف رسید و اعلام شد، طرف اسراییلی به بهانه ضرورت تصویب آن در دولت و کابینه امنیتی اجرای آن را تا یکشنبه ۳۰ جدی به تاخیر انداخت. در این چهار روز صدها شهروند بی ‌دفاع فلسطینی دیگر زیر بمباران‌های بی ‌پروای ارتش اسراییل کشته شدند.

تردیدی نیست که اگر این آتش ‌بس ادامه پیدا کند ( که با توجه به سابقه رفتارهای اسراییل حتمی نیست) کمی آرامش و فضای تنفس برای مردم مقاوم غزه فراهم می ‌شود که در برابر حمله‌ های وحشتناک و بی ‌وقفه ارتش متجاوز اسراییل متحمل رنج و خسارت‌های عظیمی شده‌اند.

در بررسی شرایط بحرانی کنونی باید توجه داشت که فعلاً فقط بر سر اجرای مرحله اول آتش ‌بس توافق شده است. هنوز تا توقف دایمی درگیری‌ها و حتا رسیدن به توافق سیاسی برای حل بحران مزمن فلسطین فاصله زیادی است. این احتمال واقعی وجود دارد که اسراییل در چند هفته آینده به تجاوز نظامی و کشتار بی ‌رحمانه در غزه ادامه دهد و حتا برای جداسازی دایمی بخش گسترده‌ای از کرانه غربی و گسترش شهرک ‌های یهودی ‌نشین اقدام کند. وازآن بدتر، ممکن است تلاش جدی برای حمله به تاسیسات هسته‌ یی ایران را از سر بگیرد. خبرگزاری ‌های جهان به نقل از مقام ‌های نظامی اسراییل روز جمعه ۱۲ دلو اعلام کردند که دولت ترامپ فرمان داده است که قرار منع ارسال بمب ‌های مهیب ۹۰۰ کیلویی ام.ک -۸۴  که در دولت بایدن تصویب شده بود لغو و ۱۸۰۰ عدد از این بمب‌ها به مقصد اسراییل بارگیری شود.

ترامپ همچنین در تلاش است که یک میلیون فلسطینی را به کشورهای منطقه مثل اردن و مصر منتقل کند و اسکان دهد، آن هم به خرج این کشورها. حزب مردم فلسطین در اعتراض به این تلاش ترامپ آن را بخشی از نقشه‌ های استعماری اشغالگران دانست و محکوم کرد. در بیانیه این حزب آمده است که این « تبعید اجباری » و فشارهای امریکا « حمایت آشکار از نسل‌ کشی و تقدیس سیاست‌های استعماری و فاشیستی دولت تروریست و اشغالگر اسراییل» و «جنایت  بین ‌المللی » است.

در حال حاضر، اولویت اصلی باید رساندن کمک‌ های فوری بشردوستانه بین‌المللی به غزه برای تسکین بحران‌های گرسنگی و بهداشت و درمان و سرپناه باشد. به ‌رغم درخواست سازمان ملل و سرمنشی آن، ارسال این کمک‌ها به‌ دلیل ممانعت ارتش اسراییل عملاً متوقف شده بود. همچنین لازم است که بازسازی و نوسازی ساختمان‌های مسکونی و اداری و بیمارستان ‌های ویران ‌شده در نوار غزه زیر بمباران‌ های عمدی هواپیماهای اسراییلی تا حد مقدور آغاز شود. می‌ گوییم تا حد مقدور چون پس از شش هفته مرحله اول آتش ‌بس ممکن است محاصره و بمباران غزه و تجاوز نظامی اسراییل از سرگرفته شود و وضع دهشتناک پانزده ماه گذشته ادامه یابد.

تجربه خونین و دردناک این درگیری نشان می‌ دهد که بدون کوتاه کردن دست قدرت‌های امپریالیستی ( پیش از همه امریکا و بریتانیا و المان و فرانسه ) از دخالت در کشورهای منطقه، و بدون مهار کردن حکومت ‌های فاشیستی و سرکوبگر در اسراییل، راه‌ حل قطعی برای حل بحران در فلسطین و احقاق حقوق ملت فلسطین و نیز برای رفع بحران‌های خارجی در دیگر کشورهای منطقه، از ایران گرفته تا مصر و یمن، وجود نخواهد داشت.

به همین دلیل بسیار مهم است که جنبش تحسین ‌آمیز و بی ‌سابقه صلح و همبستگی بین‌المللی با مردم فلسطین همچنان آماده و هشیار و فعال باشد و به گسترش صفوف خود و بسیج مردمی ادامه بدهد. بدون مبارزهٔ خلق‌ها و جنبش‌های همبستگی بین‌المللی نه دولت اسراییل به پذیرش حقوق و خواست‌های مردم فلسطین و خلق‌های منطقه گردن خواهد گذاشت و نه حامیان امپریالیستی‌ اش. این مبارزه تا تحقق خواست‌های دیرینه و برحق برای صلح، حقوق و آزادی‌های انسانی و اجتماعی، دموکراسی، حاکمیت ملی، و حق تعیین سرنوشت ملت‌ها همچنان ادامه خواهد داشت./مردم

 بامداد ـ سیاسی ـ ۲/ ۲۵ـ ‍۰۲۰۲

 Copyright ©bamdaad 2025