کودتا و جنگ به نیابت مصر و اتیوپیا در سودان

اومانیته

نبرد میان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع که با یک کودتا آغاز شده از میان غیرنظامیان قربانی می گیرد. فتحی الفضل، سخنگوی حزب کمونیست سودان (PCS) معتقد است که هر یک از این دو گروه نظامی دارای روابط و حمایت های منطقه ای هستند. تنش از چند ماه پیش بالا گرفته بود و هیچ ‌کدام نمی ‌خواستند امتیازات خود را از دست بدهند، اما روی یک چیز توافق داشتند: به حاشیه راندن نماینده گان مدنی، که در عین حال منشأ جنبش اعتراضی بود. جنبشی که در سال ۲۰۱۸ ترسایی به رژیم عمرالبشیر پایان داد.

کمیته مرکزی پزشکان سودانی گزارش داد که از آغاز درگیری‌ها تا اکنون چند صد نفر کشته شده اند

اومانیته با فتحی الفضل مصاحبه ای کرده که می خوانید:

پرش :  وضعیت در خرطوم چگونه است؟

فتحی الفضل: درگیری‌های مسلحانه میان نیروهای پشتیبانی سریع و ارتش منظم، چه در پایتخت و چه در شمال ‌پایتخت و بویژه درشهر Merow، یعنی جایی که پایگاه نظامی مصر در آنجا قرار دارد و نیروهای مصری فرودگاه آن را کنترول می ‌کنند، یا حتا در بندر سودان، بسیار شدید است. در سایر نقاط کشور، اوضاع به همان اندازه که در دارفور وخیم است، در آنجا هم وخیم گزارش شده است. در این میان بیش از همه غیرنظامیان هستند که بیشترین قربانی را میدهند.

 جنرال‌ها حاضر به مصالحه با هم نیستند. در خرطوم پل های ارتباطی قطع شده اند. ما حتا نمی توانیم به شهر ا« اومدورمان » برسیم. مردم خیلی کمی در خیابان دیده می شوند. آب و برق در چندین منطقه از پایتخت به دلیل درگیری قطع شده است. از آنجایی که مردم نمی توانند بیرون بروند، نمی توانند مواد غذایی لازم را هم تهیه کنند.

پرسش: چگونه به چنین رویارویی بین ارتش و FSR رسیدیم؟

فتحی الفضل: ما به عنوان حزب کمونیست سودان مدت زیادی است که درباره وخامت اوضاع هشدار داده ایم. در پایان سال گذشته ارتش با ده‌ها تن از رهبران غیرنظامی قرارداد را منعقد کرد که در آن جنرال‌ها قول دادند بخش بزرگی از قدرت سیاسی خود را تحویل بدهند. بحث هایی که تحت فشار انگلستان، ایالات متحده امریکا ، ناروی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی انجام شد، آینده ای نداشت. آنچه امروز در سودان اتفاق می افتد پیامد کودتای نافرجام اکتوبر ۲۰۲۱ ترسایی است. هدف ایجاد یک مشارکت جدید بین دو نیروی مسلح اصلی از یک سو و غیرنظامیانی بود که توسط نیروهای آزادی و تغییر (FLC) نماینده گی می‌ شوند. این مشارکت نمی تواند صورت گیرد، زیرا دعوای اصلی بین همه این نیروها بر سر قدرت و اقتدار است. هیچ یک از طرفین در واقع آماده سازش نیست. علیرغم فشارهای منطقه ای و بین المللی بر تمامی این نیروها که شاهد بوده ایم، تناقضات برطرف نشده است. جنرالها تا کشور را به نابودی کامل نرسانند دست بردار نیستند. این دقیقاً همان چیزی است که در حال رخ دادن است. واضح است که درگیری ها وقتی به پایان میرسد که کنترول دولت و اقتداردر کشور را یکی از طرفین بدست آورد که البته در نهایت به معنای کنترول ثروت کشور است. در یک طرف جنرال های ارتش منظم قرار دارند که شرکت های صنعتی و تجاری را کنترول می کنند و از سوی دیگر، نیروهای پشتیبانی سریع که به منابع طبیعی از جمله طلا دسترسی دارند. نیروهای پشتیبانی سریع با گروه شبه نظامی واگنر روسی در ارتباط هستند، در حالی که ارتش سودان روابط تجاری با جنرال های مصری دارد. مصری ها هم وارد شهر « ورواووا" » شده اند و بخشی از نیروی هوایی خود را برای انجام مانور با نیروی هوایی سودان در آنجا مستقر کرده اند. هدف جنگ کنترول سدی بر روی رود نیل به نام سد « رنسانس بزرگ » است که توسط اتیوپیا ساخته شده است (که می تواند آب مصر و سودان را تامین کند). نیروهای پشتیبانی سریع به همراه فرمانده خود،  همدی، به نیروهای مصری در Merowe حمله کردند. خواه این برنامه ریزی شده باشد یا نه،  همدی را به طور موثر در اردوگاه اتیوپیا قرار می دهد. اگر به آنچه در این کشور در حال حاضر اتفاق می افتد نگاه کنید، در خرطوم و همچنین در جاهای دیگر، به نظر می رسد یک جنگ نیابتی بین مصر و اتیوپیا جریان یافته است.

پرسش: چگونه می خواهید برای رساندن صدای مدنی اقدام کنید؟

فتحی الفضل: ما باید به سازماندهی مردم برای ادامه مبارزه و رسیدن به اهداف انقلابی که درگام اول البشیر را سرنگون کرد ادامه بدهیم. خواسته اصلی ما در حال حاضر آتش بس فوری، خروج ارتش و شبه نظامیان از شهرها، روستاها و مناطق مسکونی است. ما معتقدیم که انحلال همه شبه نظامیان و اصلاح یک ارتش ملی متحد و حرفه ای ضروری است. ارتش باید به قرارگاه ها بازگردد. این تنها راه خاتمه کودتا و استقرار قدرت واقعی مردمی و دموکراتیک در کشور است./ راه توده

 

بامداد ـ سیاسی ـ ۱/ ۲۳ـ ‍۲۶۰۴

Copyright ©bamdaad 2023