چین و روسیه اجازه نخواهند داد امریکا ببر جهان شود

  

 

در آستانه سال ۲۰۲۲ ترسایی لازم است گفته  مائو ، رهبر بنیانگذار چین جدید را که زمانی وضعیت واشنگتن، مسکو و پیکن را با دوئل دو ببر، مقایسه کرده بود به یاد بیاوریم:«میمونی دانا بر سر کوهی نشسته است و دعوای دو ببر را تماشا می کند». هر چند در شرایط امروز، روابط مثلث ایالات متحده، روسیه و چین به شکل دیگری در حال رقم خوردن است.

جمله جذاب مائو، در باره دو ببر و یک میمون، همچنان توسط سیاستمداران، دیپلومات ها و کارشناسان در گردش است و فقط با‌گذشت زمان به تعدیل نیاز پیدا می کند.

تغییرات اساسی در ارتباط با جمهوری خلق چین اینست که پس از دونالد ترامپ، جو بایدن رییس جمهور کنونی ایالات متحده امریکا نیز پیگیرانه روابط با متحدان خود را از شرق  و غرب، برای رویارویی با پیکن، به عنوان اصلی‌ ترین تهدید استراتیژیک در قرن بیست و یکم، بسیج کرده است.

با توجه به تغییر و تحولات سریع در همه عرصه ها و درعین حال با گمانه زنی های غرب، روسیه یک « قدرت در حال مرگ » نمی ‌تواند به اندازه چین برای ایالات متحده و متحدین آن مشکل ایجاد کند و با شبیه سازی گفته مائو، روسیه نقش میمون ( تماشاگر) در نبرد بین ببرها را خواهد داشت و پیکن جای گزین مسکو شده است.

نخست: فهم اینکه چه کسی را باید همان میمون سر کوه پنداشت و چه کسی در سال جدید خواهد توانست نقش ببری را که برای دوئل با ایالات متحده آماده می‌ شود، اجرا کند.

دوم : با چه دلیلی می ‌توانیم باور کنیم که در طرح اصلی، « دعوا دو طرف دارد و سومی تماشاگر» صحنه خواهد بود.

با مروری کوتاه به وقایع اخیر، می‌ توان به نتایج دیگری رسید. روز 17 دسامبر، روسیه بیانیه ای خطاب به ایالات متحده امریکا و ناتو، مبنی بر انعقاد توافقنامه ای، جهت تضمین های امنیتی به مسکو، صادر کرد و خواهان امضای هر چه سریع‌ تر آن شد. پیمان جدید با فهرست شدن موارد متعدد، می ‌تواند مبنای غیرتقابلی روابط بین شرق و غرب قرار بگیرد.

مسکو با ارایه پیشنهاد جدید خود، غرب را به انتخاب استراتیژی دیگری سوق داده است. ایالات متحده و هم پیمانانش یا به نفع گفت وگو و اجتناب از تحریکات دهه های اخیر و گسترش ناتو به شرق روی می آورند، یا به بازی خطرناک گذشه خود ادامه خواهند داد. در سناریوی نامطلوب دوم، تشدید تنش‌ها بیشتر خواهند شد و مسکو به تهدیدات امنیتی روسیه با همه توانایی ‌های دفاعی خود پاسخ غرب را خواهد داد.

با وجود اینکه مسکو و پیکن در ارتباط با مسایل کلیدی بین‌المللی نظرات مشابهی دارند، پیشنهاد تضمین امنیت، صرفاً به یک پیشنهاد روسی تبدیل شده است و نه یک پیشنهاد روسی- چینی.

ابتکار امنیتی روسیه ، چین را در یک موقعیت حساسی قرار می دهد. از یک طرف چین، به طرح امنیتی مورد نظر روسیه دعوت نشده است، اما از سویی دیگر جمهوری خلق چین نمی ‌تواند در ارتباط با چنین طرحی بی ‌تفاوت بماند… بدین معنا که، با توجه به اظهارات پیکن در قبال مسوولیت جهانی « بشریت در یک سرنوشت مشترک قراردارد » (اخیراً جین پینگ، رییس جمهور چین تعریف کرده است که ما نمی ‌توانیم مانند آن میمون بسیار خردمند بر سر کوه نشسته باشیم).

بیانیه پیشنهادی تضمین امنیتی روسیه ، دو روز بعد از کنفرانس ویدیویی رهبران جمهوری خلق چین و روسیه منتشر شد. مذاکرات پوتین و شی جین پینگ، سرانجام نگرانی طرف چینی را که مسکو بدون توجه به آن‌ ها، اقدام به انتشار چنین بیانیه ای جهت رسیدن به نوعی توافقات با واشنگتن کرده است را از بین برد.

بیاد بیاوریم که رهبر چین، در ماه سپتامبر پیشنهاد بایدن، برای برگزاری نشست امریکا و چین، در ارتباط با تنش زدایی بین دو کشور را بخاطر ادامه فشارهای ایالات متحده بر چین رد کرد.

رهبر حزب ، در ملاقات ویدیویی با پوتین، گفت: جهان وارد دوره ای جدید از تغییرات اساسی شده است. همین‌ طور، طی سال‌های گذشته روابط چین و روسیه، فراز و نشیب های زیادی را از سر گذرانده است و با تحمل آزمون های بسیار، روشن و با سر زنده گی، راه تنفس جدیدی به بوجود آمده است. رهبر چین همچنین از اینکه رییس جمهور روسیه اجازه نداد غرب، بین مسکو و پیکن با شیطنت فاصله ایجاد کند سپاسگزاری کرد.

در عین حال، رییس جمهور روسیه طی گفت وگوی ویدیویی با همتای چینی خود حضور خود را در بازی‌های المپیک زمستانی پیکن که در ماه فبروری 2022 ترسایی برگزار می‌ شود مورد تایید قرار داد و علناً با ایده تحریم سیاسی المپیک توسط ایالات متحده و متحدانش مخالفت کرد.

رابطه و موارد مشترک روسیه و چین، به چه معنا است؟

هردو کشور بدون وارد شدن به یک اتحاد نظامی رسمی، با فشار و تهدیدات غرب، به مرحله جدیدی از همکاری‌های مشترک رسیده اند- تلاش ایالات متحده و غرب برای نزدیک کردن زیر ساخت های ناتو، سر مرزهای غربی روسیه و ایجاد زمینه شرایط ضد چینی در مرزهای شرقی و جنوبی این کشور.

الکسی ماسلوف، مدیر موسسه مطالعات آسیا و افریقا، در دانشگاه دولتی مسکومی گوید: روابط روسیه و چین با توجه به ظریف ترین تفاوت‌ها تعیین می‌ شود و این تفاوت ‌ها هستند که وضعیت هر دو کشور را منعکس می کنند. ماسلوف ادامه می دهد، نه تنها رویارویی با ایالات متحده امریکا، بلکه تنش‌ها با هند، وضعیت غیرقابل حل جزایر در دریای جنوبی چین، در گیری با جاپان و مهم‌ تر از آن، اوضاع انفجاری تایوان نیز مطرح می باشد. به عقیده این کارشناس، با همه مشکلات پیچیده پیش رو، نه تنها چین، مهم‌ ترین شریک تجاری روسیه است، بلکه مهم‌ تر از آن، روسیه تنها شریک قابل اعتماد جمهوری خلق چین می باشد.

به طور کلی، همان‌ طور که شرایط نشان می دهد، روابط بین ایالات متحده امریکا، روسیه و چین با همه درهم تنیده گی ها در حال تحول بنیادی است و در سال جدید در نهایت ایده « دو ببر و یک میمون» مائو، تغییر خواهد کرد و روسیه و چین شانه به شانه یک دیگر، یک واقعیت ژیوپلیتیکی جدیدی را ایجاد خواهند کرد و مجالی برای ببر ماندن امریکا در دنیایی که با سرعت در حال تغییر است، باقی نمی ماند./ر ت

 

بامـداد ـ سیاسی ـ ۳/ ۲۲ـ ۰۴۰۱

مضمون اندیشه و نظر نویسنده را بازتاب می دهـد. دیدگاه های حزب آبادی افغانستان دراسناد و اعلامیه های رسمی آن انعکاس یافته است .

Copyright ©bamdaad 2021