نشست مسکو در غیاب امریکا
نشست آینده افغانستان، بدون حضور امریكا و با حضور مقام های کشورهای ایران، پاکستان، چین و همچنین نماینده گان طالبان، در مسكو پایتخت روسیه برگزار شد. روسیه می گوید هدف از برگزاری این نشست، هماهنگی تلاش های جامعه بینالمللی برای جلوگیری از یک بحران انسانی در افغانستان است. در آغاز این نشست سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، گفت كه کشورش تلاش های طالبان برای ایجاد ثبات در وضعیت سیاسی و نظامی افغانستان را به رسمیت می شناسد. او همچنین گروههایی مانند داعش را متهم کرد که سعی در سواستفاده از وضعیت افغانستان دارند. لاوروف در این نشست ضمن تأکید بر تلاش طالبان برای ایجاد ثبات در افغانستات تأکید کرد که « خطر تروریزم » کل منطقه را تهدید می کند. وزیر امور خارجه روسیه همچنین در ادامه افزود: « ما تلاش های انجام شده برای تثبیت وضعیت سیاسی و نظامی در افغانستان را به رسمیت می شناسیم ، درعین حال باید در نظرداشت که خطر سرازیرشدن فعالیتهای تروریستی و قاچاق مواد مخدر به کشورهای همسایه کاملا جدی و واقعی است ».
اظهارات مثبت وزیر امور خارجه روسیه درباره حكومت طالبان در حالی مطرح می شود که تا اکنون مسکو از به رسمیت شناختن حکومت طالبان در افغانستان خودداری کرده است. با این حال ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه ، پیش تر و در اجلاس کشورهای مستقل مشترک المنافع گفته بود که تعامل با طالبان ضروری است، اما نباید برای به رسمیت شناختن این گروه شتاب زده عمل کرد. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز می گوید این گروه از شرکت کننده گان درخواست کمک اقتصادی و حمایت سیاسی خواهد کرد. یک روز پیش از نشست مسکو، وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که روسیه، چین و پاکستان مایل هستند به افغانستان کمک کنند ، اما مسکو گفت که هنوز آماده گی به رسمیت شناختن دولت طالبان را ندارد. مذاکرات روز گذشته در مسکو با حضور نماینده گان طالبان و مقام های ۱۰ کشور از جمله چین و پاکستان، یکی از مهم ترین نشستهای بینالمللی طالبان از زمان بدست گرفتن قدرت در اواسط ماه آگست است. ولادیمیر پوتین هفته گذشته هشدار داد که شبه نظامیان داعش در حال تجمع در افغانستان هستند تا در جمهوری های شوروی سابق ناامنی ایجاد کنند و براساس این، این احتمال وجود دارد که نشست مسکو در راستای تلاش روسیه برای تقویت نفوذ خود در آسیای میانه باشد. ریاست هیات طالبان را عبدالسلام حنفی، معاون نخست وزیر حکومت طالبان، بر عهده دارد. او از چهرههای ارشد در حکومت جدید طالبان است و هفته گذشته رهبری مذاکرات این گروه با اتحادیه اروپا و ایالات متحده را نیز بر عهده داشت. لاوروف در آستانه نشست مسکو گفت که روسیه درحالحاضر از به رسمیت شناختن طالبان خودداری می کند و منتظر است آنها به وعدههایی که هنگام به قدرترسیدن داده بودند، عمل کنند، « ازجمله درمورد فراگیربودن سیاسی و قومی دولت جدید».
تمجید طالبان از مهاجمان انتحاری
تلاش طالبان برای به رسمیت شناخته شدن از سوی جامعه جهانی در حالی ادامه دارد كه با گذشت زمان شباهتها میان طالبان امروز و طالبان حاكم بر افغانستان در سالهای ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ ترسایی بیشتر نمایان می شود. طالبان با تمجید از مهاجمان انتحاری که به گفته این شبه نظامیان دوباره به قدرت رسیده، جان خود را « در مبارزه با رژیم سابق و کشورهای غربی متحد آن از دست دادهاند» اعلام کرد که به خانواده آنها پول نقد و زمین می دهد. وزارت داخله حکومت طالبان ضمن وعده اعطای زمین به خانوادههای این افراد اعلام کرد پوشاک و همین طور وجه نقد به مبلغ ۱۰ هزار افغانی (۱۱۱ دلار امریکا) در اختیار آنها قرار داده شده است. وزارت داخله حکومت طالبان در بیانیه ای که در توییتر منتشر کرده، آورده است که سراج الدین حقانی، وزیر سرپذست داخله طالبان، در دیدار با خانواده عاملان انتحاری در مراسمی به تمجید از حرکت جهادی و ایثار و فداکاری «شهدا» و «مجاهدین» پرداخت و آنها را « قهرمانان» اسلام و افغانستان توصیف کرد. او این سخنان را در روزهای اخیر در هوتل اینترکانتینتال کابل که در سال ۲۰۱۸ ترسایی هدف حمله تروریستی قرار گرفته بود، عنوان کرد. سراج الدین حقانی، فرزند جلالالدین حقانی، رهبر شبکه حقانی ( گروه نظامی وابسته به طالبان) است، گروهی که از سوی سرویسهای اطلاعاتی غرب به انجام حملات مرگ بار متهم است. حقانی از سوی اف بی آی درباره حمله به هوتلی دیگر در کابل تحت تعقیب است. در جریان این حمله در سال ۲۰۰۸ شش نفر ازجمله یک شهروند امریکا کشته شدند. واشنگتن برای دستگیری او پاداشی ۱۰ میلیون دلاری در نظر گرفته است. این وعده طالبان در حالی مطرح می شود که از زمان قدرت گیری دوباره آنها در افغانستان در ماه آگست گذشته، افغانستان شاهد چندین عملیات انتحاری مرگ بار بوده است. در دو مورد از مرگ بارترین این حملات در مسجد شیعیان در قندهار و قندوز دهها نمازگزار کشته و مجروح شدند. داعش که اکنون از همان تاکتیک حملات انتحاری خود طالبان علیه دولت پیشین افغانستان و این بار برای متزلزل کردن قدرت طالبان بهره میبرد، مسوولیت هر دو حمله انتحاری مرگ بار به دو مسجد شیعیان را بر عهده گرفته است./شرق
بامـداد ـ سیاسی ـ ۲/ ۲۱ـ ۲۵۱۰
مضمون اندیشه و نظر نویسنده را بازتاب می دهـد. دیدگاه های حزب آبادی افغانستان دراسناد و اعلامیه های رسمی آن انعکاس یافته است .
Copyright ©bamdaad 2021