خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، شرایط آشفته ‌تر و ناامنی را در این کشور ایجاد کرده و به‌ قدرت‌‌ گرفتن گسترده طالبان منجر شده است. در عراق نیز احتمال ظهور دوباره داعش از‌جمله نگرانی‌های بغداد و دیگر کشورهای جهان است.

 

« مرحله‌ جدیدی در مناسبات با بغداد شروع می ‌شود » ، این جمله را می ‌توان فصل ‌الخطاب نخستین دیدار جو بایدن، ‌رییس ‌جمهوری ایالات متحده با مصطفی الکاظمی، نخست ‌وزیر عراق، دانست. ایالات متحده درصدد است به ماموریت‌ های رزمی خود در عراق تا پایان سال جاری میلادی به صورت رسمی پایان دهد. به گفته بایدن، محور این مرحله جدید، همکاری‌هایی است که باید بر آموزش و کمک‌ های مشورتی به ارتش عراق متمرکز شود. او اما روشن نکرد که در این صورت چه تعداد از نیروهای امریکایی در عراق باقی خواهند ماند. برای رییس ‌جمهوری امریکا امضای بیانیه مشترک خروج، به معنای پایان جنگ دیگری است که در دوران ریاست ‌جمهوری جورج دبلیو بوش شروع شده بود. نیروهای ایالات متحده در سال ۲۰۰۳ ترسایی به عراق اعزام شدند. اعزام این نیروها پس از آن آغاز شد که آمریکا رژیم صدام‌ حسین‌، رییس ‌جمهوری وقت عراق را به داشتن سلاح ‌های کشتار‌ جمعی متهم کرد، سلاح‌ هایی که بعد از سقوط صدام هرگز در این کشور کشف نشد. نیروهای رزمی امریکا در نهایت در سال ۲۰۱۱ ترسایی از عراق خارج شدند. با‌ این ‌حال، سه سال بعد به درخواست دولت عراق بازگشتند، زمانی که گروه داعش، بخش‌های وسیعی از خاک این کشور را تصرف کرد. با اعلام نابودی داعش، بخش بزرگی از نظامیان امریکا در هنگام ریاست‌ جمهوری دونالد ترامپ از عراق خارج شدند و تعداد نیروهای امریکایی از پنج‌ هزار ‌و ۵۰۰ نفر به دوهزار‌و ۵۰۰ نفر کاهش یافت.
اکنون بایدن می ‌گوید تا پایان سال ۲۰۲۱ترسایی این تعداد از نیروهای امریکایی از فازعملیاتی و رزمی خارج می ‌شوند. رییس ‌جمهوری امریکا می ‌گوید نیروهای امریکایی در عراق به تامین منابع برق، مبارزه با شیوع کووید۱۹، مقابله به تغییرات اقلیمی و حمایت از توسعه بخش خصوصی کمک خواهند کرد. این رویکرد تا حدودی با آنچه درباره افغانستان اتفاق افتاد و با خروج نیروهای امریکایی همراه شد، متفاوت است. کارشناسان می ‌گویند با توجه به اینکه نیروهای امریکایی مستقر در عراق کماکان هدف حمله قرار می ‌گیرند، خط تفکیک کامل ماموریت‌ های رزمی از ماموریت‌ های آموزشی خیلی روشن نخواهد بود. خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، شرایط آشفته ‌تر و ناامنی را در این کشور ایجاد کرده و به‌ قدرت‌‌ گرفتن گسترده طالبان منجر شده است، در عراق نیز احتمال ظهور دوباره داعش از‌جمله نگرانی‌های بغداد و دیگر کشورهای جهان است.

به گفته تحلیلگران، هر‌چند قدرت این گروه با دوران اوج حملاتش در سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ ترسایی قابل مقایسه نیست، ولی هنوز قادر است حملات پراکنده‌ای انجام دهد. جو بایدن درباره تهدید داعش در دیدار مشترک با کاظمی در کاخ‌ سفید نیز گفت: « جنگ مشترک ما علیه داعش برای ثبات منطقه بسیار مهم است و اگر به مرحله جدید برویم، درباره آن صحبت خواهیم کرد ». ‌این در حالی است که دولت کاظمی با مشکلات چندگانه ‌ای روبه‌ رو است. علاوه بر حملات پراکنده داعش، در ماه‌های اخیر حملات به اهداف امریکایی در این کشور تشدید شده است. هم‌ زمان، وقوع چند آتش ‌سوزی در بخش بیماران کووید۱۹ در بیمارستان‌ های عراق، لایه دیگری به نارضایتی ‌های مردم افزوده است. در نتیجه، پایان ماموریت رزمی نیروهای امریکایی در آستانه انتخابات پارلمانی می‌ تواند تا حدی نارضایتی‌های عمومی و اعتراض گروه‌ های سیاسی مخالف دولت را کاهش دهد. مقام‌ های امریکایی می ‌گویند کاظمی در‌عین ‌حال توانسته موقعیت عراق در خاورمیانه را بهبود ببخشد. اما این خروج موافقان و مخالفانی در داخل دارد.

برهم صالح، رییس ‌جمهوری و محمد الحلبوسی، رییس مجلس عراق، با انتشار توییتی نتایج گفت ‌وگوی راهبردی بغداد و واشنگتن را برای ثبات و تقویت حاکمیت ملی عراق مهم دانستند. صالح  این خروج را نتیجه تلاش‌های گسترده دولت کاظمی و حمایت نیروهای ملی و مبتنی بر اتوریته حکومت مرکزی عراق دانست و افزود منافع عراق تقویت نهادهای حکومت و حمایت از حاکمیت و تصمیم ملی مستقل عراق را ایجاب می‌ کند. مقتدی صدر، رهبر جریان صدر نیز با انتشار توییتی با تشکر از « نیروهای ملی مقاومت » در عراق تاکید کرد که امروز اشغالگران آغاز خروج همه نیروهای رزمی خود از عراق را اعلام کرده‌اند و افزود باید همه منتظر عقب ‌نشینی کامل این نیروها باشیم. صدر با استفاده از هشتگ « عراق به سمت استقلال می ‌رود» تاکید کرد منتظر «حاکمیت و اقتدار حکومت» می‌ مانیم. در‌این‌ میان، مقامات اقلیم کردستان عراق مخالف خروج نیروهای امریکایی و ایتلاف از عراق هستند. ناظران معتقدند در رابطه با خروج نیروهای امریکایی از اقلیم کردستان که دهه‌ هاست به صورت خود مختار عمل می ‌کند نیز دولت اقلیم تصمیم‌ گیرنده است. اربیل نگرانی ‌هایی از کشورهای همجوار دارد و از‌این ‌رو برای این منطقه صحبت از خروج کامل نیروهای امریکایی شاید در این زمان منطقی نباشد.

قیس النوری، استاد علوم سیاسی دانشگاه بغداد و سفیر سابق عراق می‌ گوید دلیل مخالفت اربیل با خروج نیروهای امریکایی این است که گمان می ‌کنند ماندن این نیروها ضامن امنیت در برابر حملات احتمالی است. این استاد علوم سیاسی احتمال می‌ دهد که بغداد و واشنگتن توافق کرده باشند تا نیروهای امریکایی از اقلیم کردستان خارج نشوند،چرا‌ که اقلیم خود یک واحد سیاسی آزاد است که می ‌تواند بر‌اساس قانونش تصمیم‌ های متفاوت اتخاذ کند که در این صورت مساله خروج « کامل » نیروهای امریکایی از عراق خالی از معنا می ‌شود.

منبع : روزنامه شرق

منبع تصویر : وال استریت ژورنال

 

 

بامداد ـ سیاسی ـ ۲/ ۲۱ـ ۲۹۰۷

Copyright ©bamdaad 2021