کردها در حکم دیوار کوتاه نیستند

صالح مسلم رهبرحزب اتحاد دمکراتیک ، بزرگترین حزب کردهای سوریه به مذاکرات خود در استانبول پایان داده و راهی اروپا شد. در روزهای اخیر به علت حملات موفق دسته های این حزب به اسلامگرایان رادیکال ارتش اپوزیسیون سوریه، توجه زیادی به این حزب معطوف میشود. حزب اتحاد دمکراتیک را در ترکیه « شاخه سوری حزب کارگران کردستان» می دانند و به این دلیل برخورد در برابر این حزب در گذشته، ازحالت شدیداً محتاطانه تا دشمنی آشکار درنوسان بود. چندی پیش، شخصیت های رسمی ترکیه اعلام کردند که درشمال سوریه شبه نظامیان حزب کارگران کردستان که از ترکیه به آنجا منتقل شده بودند، درصفوف حزب اتحاد دمکراتیک بر علیه تشکیلات اسلامگرایان می جنگند و این امرگویا خطر بالقوه ای برای ترکیه ایجاد می کند. به این دلیل سفر صالح مسلم به استانبول و مذاکرات او با نماینده گان حکومتی ترکیه به یک خبر جنجالی مبدل شد.

گفت وگوی زیرین را صالح مسلم رهبرحزب اتحاد دمکراتیک ازبروکسل با خبرنگار صدای روسیه انجام داده است که آنرا پیشکش مینمایم.

 

پرسش: آقای مسلم، تا چندی پیش نماینده گان عالیرتبه ترکیه برخورد خشونت آمیز خود نسبت به حزب اتحاد دمکراتیک را مخفی نمی کردند، که شما رهبری آن را عهده دار هستید. آنها حتا تهدید می کردند که مناطق تحت سکونت کردها در سوریه را به علت قصد شما برای ایجاد دولت مدنی کردها اشغال کنند. اما چند روزپس ازاین اعلامیه ها شما سفری به استانبول داشتید. چطور چنین اتفاقی افتاد؟ آیا شما از اماج هایتان عقب نشینی کرده اید و یا انقره عقب نشینی کرده است؟ معنای این سفر غیرمنتظره چه می تواند باشد؟

پاسخ: بگذارید قبل از هرچیز بگویم که ما ازهیچ یک ازاهداف مان عقب نشینی نکرده ایم. آنچه به دیدارمن با مقامات ترکیه مربوط می شود، به نظرم گفت وگو بهترین وسیله شناخت شرکاست. دراین میان فرقی نمی کند که ما با هم دوست خواهیم بود و یا به درگیری ادامه خواهیم داد. به ویژه که این اولین دیدار ما با نماینده گان حکومتی ترکیه نیست. در زمان های مختلف ودر جاهای گوناگون با هم ملاقات هایی داشتیم. آنچه به آخرین سفر من به استانبول مربوط می شود، این سفر بنا به دعوت رسمی وزارت امورخارجه ترکیه انجام شد. 

پرسش: آیا در این دیدار قصد شما برای ایجاد دولت مدنی در کردستان سوریه بررسی شد؟ موضع انقره در رابطه با این طرح چیست؟

پاسخ: همانطور که آشکار است، بیش از یکسال است که در کردستان غربی ( آن بخش از سوریه که کردها در آنجا ساکن هستند ـ ص.ر) خودگردانی واقعی جریان دارد. عمدتاً این کار با کمک ساختارهای حزبی و یا اجتماعی انجام می شود. اما هنگام چنین نوع حکومتی درعمل مسایل زیادی بروزمی کند. برای تامین زنده گی کامل ساکنان ، امنیت آنها و برقراری نظم، نیاز به دولت مدنی مرکزی است تا انجام تمام این وظایف را به عهده بگیرد.ما می خواهیم که تمام طبقات جامعه و تمام گروه های قومی منطقه شرکت فعالی در تشکیل چنین دولتی داشته باشند. در لحظه کنونی این طرح در حال بررسی است و نهایتاً خود مردم در باره شکل نهایی آن تصمیم خواهند گرفت. اما اینکه این یک دولت موقت مدنی خواهد بود شکی در آن نیست. در باره همه این چیزها با شرکای ترک صحبت کردیم. دولت موقت تا پایان حل و فصل بحران در سوریه کارخواهد کرد. طرف ترکیه با نظر ما در باره ضرورت ایجاد چنین دولتی موافقت کرد زیرا نه تنها برای ما بلکه برای همسایگان ما نیز مفید خواهد بود.

پرسش: آیا شما فکر می کنید که موفقیت های اخیر نیروهای کرد در دفاع از خود در مقابل حملات اسلامگرایان رادیکال مانند « جبهه النصرا» بر موضع ترکیه تاثیر گذاشته است؟

پاسخ: بدون شک. تمام بازیگران منطقه فهمیدند که کردها «سنگ پایه » در توازن نیرو در خاور نزدیک و میانه هستند و نباید آنها را نادیده گرفت. اسلام گرایان سعی کردند مقاومت ما را به امتحان بگذارند و دست به حملات شدید زدند. همه ؛ هم دوستان و هم دشمنان باید این موضوع را درک کنند که در آنچه به مسایل منطقه مربوط می شود باید دیدگاه های کردها نیز درنظرگرفته شود. پس از حملات دسته های ما به مواضع اسلامگرایان، توازن نیرو در منطقه تغییر کرد. تا کنون اسلام گرایان رادیکال تقریباً قدرت اصلی در منطقه به حساب می آمدند.غیراز کردها هیچ گروه دیگری در برابر آنها دست به مقاومت جدی نزده است. درعین حال باید به این نکته توجه داشت که این اسلامگرایان افراطی وحشیانه ترین روشهای جنگی را در رابطه با ما بکارمی گیرند، چیزهایی شبیه قرون وسطی که هنگام حمله به اقوام همسایه تمام دارایی و زنان « کافران » برای آنها « حلال» اعلام می شد. چنین نوع فتواها از دهن اسلام گرایان در مساجد و برعلیه کردها شنیده می شود. متاسفانه جهان متمدن فعلاً ناظر بیطرف این رویدادهاست. فقط ما کردها می توانیم در مبارزه با چنین حملات بربرمنشانه و وحشیانه ای به خودمان کمک کنیم. هیچ کس نمی توانست تصورکند که کردها میتوانند درس خوبی به این اسلامگرایان افراطی واز خود راضی بدهند. تمام این چیزها باعث تغییر توازن کلی قدرت در منطقه شد.

پرسش: در حال حاضر شما در اروپا هستید، آیا ملاقاتی با نماینده گان کشورهای اتحادیه اروپا خواهید داشت؟

 پاسخ: ما می خواهیم از حمایت سیاسی و دیپلوماتیک برخوردار شویم. در این راه تلاش خواهیم ورزید. کردها در شرایط فوق العاده دشواری برای بقا خود مبارزه می کنند. بدین معنا، بهانه خوبی برای اتحادیه اروپا که خودش را ضامن دموکراسی در جهان می داند ایجاد شده است تا به تفکر بپردازد.

Voice of Russia

سیاسی ـ بامداد۱۳/۱ ـ ۰۱۰۸