در پی موافقت به ازسرگیری مذاکرات اسراییل و فلسطین، دولت اسراییل آماده گی خود را به آزادی شماری از زندانیان فلسطینی اعلام کرد.
آیا این موافقت واین وعده برای آزادی زندانیان میتواند به ثمربخشی مذاکرات میان اسراییل و فلسطین بیانجامد؟
موانع بسیاری برسر راه توافق قطعی بین دو کشور قرار دارد. جان کری وزیر امور خارجه امریکا، پس از اعلام و انتشار این اخبار، به سفر خود به اسراییل خاتمه داده و روانه کشور پادشاهی عمان شد و در بدو ورود به این کشور گفت: « با خرسندی ایجاد مبنایی برای توافقنامه از سرگیری مذاکرات اسراییل فلسطین را اعلام می کنیم. » او درهمین سفر از رهبری دولت فلسطین ستایش کرده گفت: « رهبری شجاعانه محمود عباس رییس حکومت خود گردان فلسطین را ستایش می کنم.
محمود عباس به جان کری گفت که فلسطینی ها مذاکرات با اسراییل را برمبنای بازگشت به مرزهای سال ۱۹۶۷ می پذیرند.
همزمان با این خبر، کمیته مرکزی سازمان الفتح، چند مسله بنیادی را برای از سرگیری مذاکرات صلح اسراییل ــ فلسطین با جان کری وزیر امور خارجه امریکا برای اغاز مجدد مذاکرات صلح، در میان گذاشت. دبیر کل جنبش آزادی بخش فلسطین ، امین مقبولی اعلام کرد که مذاکرات صلح در ابتدا باید براساس دو کشور با مرزهای سال ۱۹۶۷ آغاز شود. تشکیلات خود گردان فلسطین تحت شرایط خاصی حاضر به بازگشت به میزمذاکره است. جنبش الفتح  از جان کری خواست که تغییراتی را در نظر بگیرد تا بتوان به یک تصویبنامه دست یافت.

یکی از اعضای ارشد الفتح که خود را معرفی نکرد گفت: « در حال حاضر پیشنهادها به همراه جدول از سرگیری مذاکرات مشوق ما برای مذاکره نیست.»
محمود عباس، رییس حکومت خود گردان فلسطین در آخرین جلسات کمیته مرکزی الفتح و کمیته اجراییه سازمان آزادی بخش فلسطین برای بررسی و تصویب پیشنهادهای امریکا حضوریافت . مهمترین پیشنهاد در طرح پیشنهادی جان کری آغاز مجدد « بدون وقفه » مذاکرات صلح اسراییل ــ فلسطین بدون بحث و گفتگو برای حل و فصل مسله ساختن شهرک ها در سرزمین فلسطین است. رییس تشکیلات خود گردان فلسطین گفت این طرح خواستار از سرگیری مذاکرات با توجه به سخنرانی بارک اوباما رییس جمهور امریکا در سال ۲۰۱۱ است. یعنی بر اساس خطوط مرزی قبل از اشغال سرزمین فلسطین در سال ۱۹۶۷ توسط ارتش اسراییل. اما آنچه مربوط به ساختن شهرک هاست، اکنون غرب برای حل وفصل این مشکل از اصطلاح جدید « خویشتنداری» در ساخت و ساز شهرک ها استفاده می کند. در طرح امریکا ــ اسراییل ساخت و ساز شهرک ها و توسعه آنها در سه شهرک آویل ، گوش آتزین و ماله ادامین و همچنین بیت المقدس شرقی ادامه دارد و فقط از توسعه شهرک ها درمنطقه غرب نوارغزه « خویشتنداری » میشود. در عوض فلسطینی ها خواهان عضویت رسمی درسازمان ملل متحد هستند. قطعنامه  « کنوانسیون چهارم ژنیو » به صراحت اشغال سرزمین ها را ممنوع کرده است. فلسطین در اواخر سال ۲۰۱۲ عضو ناظر سازمان ملل متحد شد.


هنوز همه موانع برای دورتازه مذاکرات میان فلسطین واسراییل برداشته نشده است و با اینکه جان کری اعتراف کرد که « توافق نهایی برای آغاز مذاکرات پایان یافته، اما جزییات این خوش بینی انتشار نیافته است.»
نماینده فلسطین برای مذاکرات صلح ، عریقات ونماینده اسراییل وزیرعدلیه انکشورقراراست بزودی درواشنگتن با یکدیگر مذاکرات صلح را آغاز کنند.
عریقات پیش از بازگشت وزیر خارجه امریکا به واشنگتن، در عمان با وی دیدار کرد ونظریات پیشنهادی رهبری فلسطین، یعنی روشن شدن وضع مرزهای سال ۱۹۶۷، متوقف شدن شهرک سازی در مناطق اشغالی که وعده آن را دولت اسراییل در گذشته داده بود و آزادی زندانیان سیاسی را مطرح کرد. معاون وزیر امور خارجه اسراییل زیو الکین ، نیز به نوبه خود گفت: « اگر قبل از آغاز مذاکرات صلح اعلام شود که اسراییل امتیازاتی برای مذاکرات صلح میدهد این مسله بی معنی است و در طول مذاکرات است که به جزییات برای حل فصل صلح باید پرداخت. »
جان کری وزیر امورخارجه امریکا پس از تماس تیلفونی با  اوباما ، با نتانیاهو  برای از سرگیری مذاکرات صلح « در اسرع وقت » برای دیدار با محمود عباس به رام الله رفت.
در این ملاقات رییس دولت خودگردان فلسطین، از توافق بر سر اصول مذاکرات استقبال کرد و تاکید کرد که : « با اینکه پیشرفت هایی برای امکان توافق برسراصول اساسی برای از سرگیری مذاکرات  صورت گرفته است، اما هنوز بسیاری از جزییات باید بررسی شوند. »
مذاکرات میان اسراییل و فلسطینی ها از چهار سال پیش قطع شده بود.

 

(آ.فریتاش) 

 

سیاسی ـ بامداد۱۳/۱ ـ ۳۱۰۷