۱ ـ دعوت مصر از سران همه گروه‌های فلسطینی

مصر از سران گروه‌های فلسطینی برای شرکت در نشستی در قاهره با هدف توافق بر سر دیدگاه یکپارچه ملی و پایان ‌دادن به اختلافات دعوت کرد. به گزارش « قدس العربی»، از دبیر‌کل‌های گروه‌ های فلسطینی برای شرکت در این نشست که تحت اشراف عبدالفتاح السیسی ، رییس‌ جمهوری مصر و محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین، هفته آینده در قاهره برگزار می ‌شود، دعوت شده است. پایان ‌دادن به اختلافات میان فلسطینیان و اتحاد آنان و طراحی نقشه راه برای مرحله آینده اهداف اصلی این نشست اعلام شده است. دیاب اللوح، سفیرفلسطین در قاهره، اعلام کرد که مصر نشست ‌های سران فلسطینی را از سر خواهد گرفت و این نشست‌ها تا رسیدن به اهداف لازم ادامه خواهد یافت. او گفت که نشست دبیرکل ‌های گروه‌ های فلسطینی به ‌صورت ویدیوکنفرانس برای انجام همه کارهای لازم در راستای پایان ‌دادن به اختلافات و دودسته گی‌ در میان فلسطینیان برگزارخواهد شد. او افزود که رییس ‌جمهورمصربا جدیت پیگیر پایان ‌دادن فوری به اختلافات فلسطینیان نه‌ فقط میان فتح و حماس بلکه میان همه گروه‌ها و اعلام آشتی عمومی با هدف پیشبرد منافع عمومی فلسطینیان است.
خلیل شاهین، مدیر تحقیقات و سیاست‌ها در مرکز مطالعات استراتیژیک فلسطین، می ‌گوید که مصر در تلاش برای متحد ‌کردن گروه‌های فلسطینی و حمایت از مشروعیت محمود عباس با هدف بهره ‌برداری از توجه جامعه جهانی به مساله فلسطین است تا زمینه آغاز یک روند سیاسی که به درگیری‌ها پایان دهد، فراهم شود و در نتیجه، از یک سو، اقدام به بازسازی شود و از سوی دیگر، به عواملی که به ایجاد موج خشونت اخیر منجر شد، پایان داده شود.
با اجرای آتش ‌بس میان حماس و اسراییل در 21 ماه می‌ گذشته که با وساطت مصر به دست آمد، قاهره بر تلاش‌های دیپلوماتیک خود برای تحقق آتش ‌بس دایم و بازسازی غزه و نیز آغاز مذاکرات مستقیم صلح میان فلسطینیان و اسراییل افزوده است .

در همین راستا عباس کامل، رییس دستگاه اطلاعات مصر، روز دوشنبه به سرزمین ‌های فلسطینی سفر و با مقامات فلسطینی در کرانه باختری و نوار غزه دیدار کرد. از سوی دیگر، قاهره نیز برای اولین بار در 13 سال گذشته میزبان « گبی اشکنازی »، وزیر خارجه اسراییل، بود.

 ۲ـ کابینه «تغییر» برای عبور از نتانیاهو

حزب « آبی سفید » به رهبری بنی گانتز به عنوان اولین حزب اسراییلی به طور رسمی موافقت خود را با تشکیل کابینه «تغییر» با حزب « یش عتید»  به رهبری یاییر لاپید اعلام کرد تا زمینه عبور از بنیامین نتانیاهو که اکنون برای فساد و جنایت باید محاکمه گردد، فراهم شود.

روزنامه یدیعوت احرونوت اعلام کرد که حزب آبی سفید به رهبری بنی گانتز به عنوان اولین حزب اسراییلی توافق تشکیل کابینه تغییر با حزب یش عتید به رهبری یاییر لاپید را به امضا رساند و موافقت خود را با تشکیل دولت وحدت اعلام کرد.

در همین حال،  بن کسبیت،  روزنامه ‌نگار اسراییلی گفت که یاییر لاپید رهبر حزب « یش عتید» طی ساعات آتی موفقیت خود را در تشکیل کابینه جدید اعلام خواهد کرد.

یوسی میلمن،  نویسنده و تحلیلگر اسراییلی نیز تاکید کرد که تنها یک معجزه می ‌تواند مانع از اعلام تشکیل کابینه تغییر بین یاییر لاپید و نفتالی بنت طی امروز و فردا شود.

میلمن اظهار داشت که به اعتقاد من، احتمال عدم رای اعتماد کنست به دولت جدید بسیار کم است، اما با این حال، بی بی  ( بنیامین نتنیاهو ـ بامداد ) در وضعیت سختی قرار دارد و همچون یک حیوان زخم خورده است.

از سوی دیگر، منابع اسراییلی می ‌گویند که دو حزب رقیب بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل برای تشکیل کابینه ایتلافی به توافق رسیده‌اند و  نفتالی بنت ، رییس حزب راست‌گرای « یمینا » موافقت کرده که با یاییر لاپید ، رییس حزب «یش عتید» دولت ایتلافی تشکیل دهد.

بر اساس توافق به عمل آمده بنت تا سال ۲۰۲۳ نخست وزیر خواهد بود و لاپید که تا آن هنگام وزیر خارجه و جانشین نخست وزیر خواهد بود، جای بنت را در سال ۲۰۲۳ خواهد گرفت.

در صورت تشکیل این کابینه، بنیامین نتانیاهو پس از ۱۲ سال قدرت را از دست خواهد داد و از صحنه قدرت سیاسی اسراییل کنار خواهد رفت.

ناتوانی در تشکیل دولت های ایتلافی و اختلاف های عمیق نزد احزاب در طول دو سال و نیم گذشته سبب شده اسراییل با چالش شدید سیاسی مواجه شود و گواه این بحران برگزاری چهار انتخابات پارلمانی در این طول این مدت بوده است.

۳ ـ طرح نبیه بری برای خروج لبنان  از بن ‌بست


با وجود همه نشانه‌ هایی که موجب بدبینی می‌ شود، نیروهای سیاسی لبنان تلاش‌هایی را برای خروج از بن‌ بست تشکیل دولت در لبنان آغاز کرده‌اند که به ‌ویژه با ازسرگیری مشورت ‌های سیاسی رییس مجلس لبنان وارد فاز تازه‌ای شده است.
میدل ایست نیوز، یک منبع نزدیک به نبیه بری ، رییس مجلس لبنان تاکید کرد که تحرکات مثبتی آغازشده و بری به‌ زودی نتایج رایزنی‌‌های خود با نیروهای سیاسی لبنان را به اطلاع رییس‌ جمهوری و بشاره الراعی پاتریارک مارونی « رهبر مسیحیان لبنان » خواهد رساند.
این منبع تاکید کرده که هنوز تحول بنیادینی رخ نداده ، زیرا جبران باسیل، رییس جریان ملی آزاد و داماد رییس‌ جمهور، همچنان بر داشتن دو وزیر مسیحی پافشاری می ‌کند و مساله وزارت عدلیه و داخله هم حل نشده و سعد الحریری هم حاضر نیست دولتی تشکیل دهد که عون و تیم سیاسی او یا هر تیم سیاسی دیگری به او دیکته کنند.
با وجود این اختلافات، این منبع نزدیک به رییس مجلس لبنان گفته که مشکلات رو به حل هستند، چون بری عزم خود را جزم کرده و معتقد است که ایتلاف وقت بیشتر جایز نیست.
درچنین فضایی و در‌حالی‌ که نیروهای سیاسی لبنان نیزبه ایجاد تنش تهدید می‌ کنند، جبران باسیل ، در اظهاراتی از رییس‌ جمهوری خواست که اگر مهلت دو‌هفته ‌ای مطرح‌ شده از جانب نبیه بری هم به نتیجه‌ ای نرسید، «میز‌گرد گفت ‌وگوی سیاسی» تشکیل دهد. او گفت وقتی همه بفهمند که واقعا چه می ‌گذرد، بازار شایعه‌ پردازی کساد می ‌شود و به سمت حل مستقیم مشکل می ‌رویم و افزود که اگر کسی در چنین گفت ‌وگویی حاضر نشود، سراغ طرح‌های دیگر وفشارهای بیشتر برای تشکیل دولت می ‌رویم.
باسیل که ازجانب الحریری به‌ عنوان متهم اصلی مانع‌ تراشی در روند تشکیل دولت معرفی می‌ شود، تاکید کرد که از اقدامات رییس مجلس عراق با همکاری حزب ‌الله لبنان برای تسریع در روند تشکیل دولت کاملا حمایت می ‌کند و بار دیگر نخست ‌وزیر مامور تشکیل کابینه را به « عذرتراشی ‌های واهی» متهم کرد. هم‌ زمان سعد الحریری در جلسه‌ اعضای فراکسیون «المستقبل» تازه‌ ترین تحولات سیاسی لبنان و تلاش‌های انجام‌ شده برای تشکیل دولت را بررسی کرد. یک منبع نزدیک به الحریری تاکید کرد که او آماده همکاری با طرح رییس مجلس لبنان و منتظر موضع ‌گیری رییس‌ جمهوری است که تا اینجای کاربه نظر نمی ‌آید در مواضع اش تغییری پیش آمده باشد.
این منبع گفت که اگر طرح نبیه بری به نتیجه نرسد، الحریری به گزینه‌ های گوناگون ازجمله انصراف از تشکیل کابینه و استعفا از نماینده گی مجلس فکر می ‌کند، هرچند نزدیکان او با این دو گزینه به ‌شدت مخالف‌اند.

 

 

بامـداد ـ سیاسی ـ ۲/ ۲۱ـ ۰۴۰۶

استفاده ازمطالب بامداد با ذکرماخذ آزاد است.

Copyright ©bamdaad 2021