دنمارک چگونه به « لانه جاسوسی » و شنود سایبری امریکا در اروپا تبدیل شد؟
بر اساس یک تحقیق رسانه ای که روز یکشنبه ۳۰ می منتشر شد دنمارک به یک سازمان اطلاعاتی کشوری در ایالات متحده برای جاسوسی از رهبران اروپایی کمک کرده و به محل اصلی شنود و جمع آوری اطلاعات اروپایی به نفع سازمان های اطلاعاتی امریکا تبدیل شده است.
فرانس۲۴ با انتشار گزارشی در این خصوص به قلم خبرنگار خود سباتین سیبت که متن آن در وبسابت این شبکه خبری منتشر شده به سابقه و نقش محوری دنمارک در این همکاری پرداخته است.نویسنده در ابتدای گزارش خود تاکید می کند که کمک جاسوسان دنمارکی به آژانس امنیت ملی ایالات متحده برای جمعآوری اطلاعات از رهبران اروپایی امری تازه نیست و این کشور اسکاندیناوی مدتها است نقشی اساسی در این زمینه ایفا می کند.دراین گزارش تاکید شده است که همکاری میان سرویسهای اطلاعاتی و جاسوسی دنمارک و ایالات متحده امریکا طی سالهای گذشته با مرور زمان تقویت شده است.
نویسنده می افزاید که دنمارک پیش تر دست کم طی سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴ ترسایی به پایگاه اطلاعاتی آژانس امنیت ملی ایالات متحده برای جاسوسی از انگلا میرکل، صدراعظم المان و دیگر سیاستمداران و شخصیتهای المانی، فرانسوی، نروژی و سویدنی تبدیل شده بود.این موضوع حاصل یک تحقیق رسانه ای از سوی یک شبکه تلویزیونی دنمارک با همکاری چند رسانه اروپایی از جمله روزنامه لوموند است که روز یکشنبه ۳۰ می رسانه ای و افشا شد.
نویسنده سپس می نویسد که « جاه طلبی جاسوسان سایبری ایالات متحده برای شنود و جمع آوری از کل جهان از جمله از متحدانشان مسبوق به سابقه است و امری تازه محسوب نمی شود.»وی در این خصوص به افشاگریهای ادوارد اسنودن در سال ۲۰۱۲ ترسایی اشاره می کند که به اعتقاد وی امکان روشنگری در باره مقیاس واقعی برنامه جاسوسی سایبری گسترده از سوی آژانس امنیت ملی ایالات متحده را فراهم کرد.
تحقیق تلویزیون دولتی دنمارک براساس گزارش داخلی سرویسهای اطلاعاتی این کشور انجام شده که سال ۲۰۱۳ پس از رسوایی مرتبط با ماجرای سنودن سفارش داده شده بود.هدف از انجام تحقیق یاد شده که به افشاگری جنجالی در باره جاسوسی امریکا از رهبران اروپایی منجرشد این بود که مشخض شود گوشهای بزرگ ایالات متحده تا چه میزان از اطلاعات جمعآوری شده در خاک دنمارک پر شده است.
عضو غیررسمی « باشگاهِ فایو آیز »
همکاری سرویس اطلاعات نظامی خارجی دنمارک با آژانس امنیت ملی ایالات متحده که تحقیق رسانه ای یاد شده برآن تاکید دارد و نیز انتخاب این کشور اسکاندیناوی شمال اروپا به عنوان پایگاهی برای فرود جاسوسان امریکایی و جمع آوری اطلاعات از متحدان امریکا در قاره کهن شاید با نکات اعجاب آور دیگری نیز همراه باشد.
فرانس۲۴ در این گزارش به نقل از فلمینگ اسپلیدزبول هانسن، کارشناس امنیت بینالمللی در انستیتوت روابط بینالمللی دنمارک می گوید: « در واقع این ماجرا چندان تعجبآور نیست و افشاگریهای تازه تنها جزییاتی را به یک رسوایی که سال گذشته در دنمارک برملا شد، اضافه میکند.»نویسنده گزارش میافزاید: سرویس اطلاعات نظامی خارجی دنمارک همچنین از بهار سال ۲۰۲۰ همکاری نزدیک با آژانس امنیت ملی ایالات متحده برای شنود شخصیتها و گروههای صنعتی دنمارک را برای دستیابی به اهداف تعیین شده آغاز کرده است.
فلمینگ هانسن که خود برای سرویس اطلاعات خارجی دنمارک کار کرده، می گوید: مقامات در آن زمان اغلب دست به پنهان کاری می زدند و تنها نسبت به این امر که سرویس اطلاعات نظامی خارجی دنمارک برای ممانعت از جاسوسی یک قدرت خارجی در خاک دنمارک مداخله نکرده ابراز تاسف می کردند.
این کارشناس امنیتی سپس با اشاره به نقش رسانهها در برملا کردن آنچه امریکایی ها در خاک دنمارک انجام می دهند، می گوید: « دنمارک احتمالا تنها کشوری است که بدون ترس از عواقب این کار اجازه داده تا چنین اقداماتی درخاک خود انجام شود.»
اگرچنین به نظر می رسد که آژانس امنیت ملی ایالات متحده مامریکا یتواند در مصوونیت کامل از خاک دنمارک برای جاسوسی از کل اروپا استفاده کند، دلیل عمده آن سنت دیرین همکاری بین سرویسهای اطلااتی دو کشور است.
هفته نامه دنمارکی ویکنداویزن «Weekendavisen » ضمن انتشار مطلبی با اشاره به این همکاری می نویسد که دنمارک به نوعی عملا به عضو دی فاکتو و غیررسمی باشگاه فایو آیز (گروه سرویس های اطلاعتی پنج کشور اصلی انگلیسی زبان) تبدیل شده است.
کیبلها و جنگها
این رابطه نزدیک بین یک کشور شمال اروپا و ابرقدرت امریکا به اوایل دهه ۱۹۹۰ترسایی باز می گردد. کوپنهاگن در آن زمان متوجه شد که روی یک معدن طلای جاسوسی نشسته است: کیبل های زیردریایی که ارتباطات الکترونیکی بین ایالات متحده و اروپا را برقرار میکرد از آبهای سرزمینی این کشورعبور می کرد.سرویس اطلاعات نظامی خارجی دنمارک به طور مخفیانه موفق به دسترسی و استفاده از این کیبل ها می شود و به دنبال آن تلاش می کند تا از این راه نزد سرویس اطلاعاتی امریکا کسب درآمد کند.
زوددویچه سایتونگ، روزنامه نزدیک به جریان چپ میانه المان در این خصوص می نویسد که آژانس امنیت ملی ایالات متحده موسوم به «اِناساِی ـ NSA » این پیشنهاد همکاری را دو دستی قاپید و از آن استقبال کرد.همزمان دنمارک سیاست حمایت نظامی از ایالات متحده را در پیش گرفت به نحوی که بریتانیا از این حیث به یک متحد درجه دو امریکا تبدیل شد.فلمینگ هانسن در این خصوص می گوید: « ...ما در کنار امریکاییها در لیبیا، سوریه یا حتا در افغانستان جنگیدیم. می توان گفت که ما کشوری درگیر جنگ هستیم و این ماجرا تقریبا سی سال است که ادامه دارد. »
این متخصص مسایل امنیتی در موسسه روابط بین المللی دنمارک سپس میافزاید: یک همکاری نظامی که بنا به ماهیت خود افزایش تبادل اطلاعات نیز به دنبال دارد.وقتی آژانس امنیت ملی ایالات متحده در اواخر دهه ۲۰۰۰ به فکر راهاندازی مرکزی در شمال اروپا برای پردازش اطلاعات جمع آوری شده از قاره کهن افتاد، دنمارک به نظر یک گزینه مناسب و قابل پیشبینی برای این طرح بود.سرویس اطلاعات نظامی خارجی دنمارک بر این اساس با کمک امریکا یک مرکز بزرگ پردازش داده را در جزیره آماگر واقع در شرق کوپنهاگن بنا کرد تا به سرویسهای اطلاعاتی امکان دهد از هرگونه ارتباطات راه گیری شده به کمک ابزارهای نظارت الکترونیکی جاسوسان سایبری امریکا بهره برداری کنند.
دنمارک در عوض چه چیزی بدست میآورد؟
واشنگتن از آنجا که دنمارک در مکانی استراتیژیک در کناره دریای شمال و نه چندان دور از اقیانوس منجمد شمالی واقع شده و این اهمیت موقعیت استراتیژیک احتمالا در سالهای آینده بیشتر هم خواهد شد به متحد اروپایی خود وابسته گی زیادی پیدا کرده است.
فلمینگ هانسن در این خصوص تاکید می کند که به اعتقاد وی این همکاری حتا به دلیل مسائل حساس مرتبط با قطب شمال قوی ترهم خواهد شد.این همکاری میان جاسوسان دو کشور متحد یک طرفه نیست. کارشناس دنمارکی مسایل امنیتی در این زمینه می گوید: « همکاری میان دو کشور به دنمارک امکان داده تا به اطلاعات سرویسهای امریکایی که به عنوان مثال ازحیث کیفی از اطلاعات سرویس های المانی بهتر هستند دسترسی داشته باشد.وی در ادامه تصریح میکند که این همکاری همچنین راهی برای کسب اعتبار سیاسی نزد واشنگتن است که دنمارک از راه دیگر شاید نتواند تا این حد به آن دست پیدا کند.این کارشناس مسائل امنیتی می گوید که بازی هم اکنون برای مقامات دنمارکی ارزش شمع را دارد. به گفته فلمینگ هانسن « آنچه برای رهبران مهم است تاثیر بر افکار عمومی ملی است و در حال حاضر عواقب آن محدود است.»
اما این کارشناس پیش بینی می کند که اگر شیردهان اطلاعات حساس و افشاگری ها بیش از این باز شود، فشارها بر مقامات دنمارکی برای آنکه ثابت کنند کشورشان به بهای ارزانی به لانه جاسوسان سایبری امریکا تبدیل نشده، افزایش خواهد یافت./ صدای مردم
بامـداد ـ سیاسی ـ ۲/ ۲۱ـ ۰۲۰۶
استفاده ازمطالب بامداد با ذکرماخذ آزاد است.
Copyright ©bamdaad 2021