تلاش کنگره برای تغییر اختیارات جنگی رییس ‌جمهور امریکا  

بعد از واکنش‌های جهانی به حمله روز جمعه امریکا  به سوریه، به  نظر پس ‌لرزه‌های این اقدام حالا به خود امریکا رسیده است. روز گذشته سناتورهای امریکایی لایحه‌ ای را تقدیم سنا کردند که به نظر هدف از آن، ایجاد یک سازوکار کنترولی بر اختیارات رییس ‌جمهور در استفاده از نیروی نظامی است. بنا بر گزارش سی ‌ان ‌ان، هرچند این لایحه اختیارات بیشتری به دونالد ترامپ در جنگ با داعش و دیگر گروه‌ های تروریستی می ‌دهد و در صورت تصویب به او اجازه می ‌دهد که از « همه نیروهای مورد نیاز خود» علیه القاعده، طالبان و داعش استفاده کند؛ اما هم ‌زمان به کنگره نیز این مکان را می ‌دهد تا قدرت و اختیارات رییس ‌جمهور در جنگ با تروریزم را محدود کند. در صورت تصویب، این لایحه جایگزین قوانینی می ‌شود که بعد از حملات 11 سپتامبر 2011 ترسای  به تصویب رسید و به دولت اختیارات وسیعی برای مقابله با تروریزم داد. این لایحه از سوی باب کورکر، سناتور جمهوری‌خواه و تیم کین، سناتور دموکرات تقدیم سنا شده است که نشان می ‌دهد هر دو حزب از این لایحه حمایت خواهند کرد.
توجیه جنگ به نام مبارزه با تروریزم
 سناتور کین، از نگارنده گان لایحه جدید، یکی از منتقدان سرسخت حمله به سوریه بود. عدم تایید کنگره و همچنین فقدان یک استراتیژی کلان‌ تر باعث شد تا او این حملات را غیرقانونی و غیرمسوولانه  بخواند. طبق گفته  کین، تنها کنگره اختیار اعلام جنگ را دارد. کین معتقد است که قوانین قبلی حکم چک سفید امضای کنگره به روسای‌ جمهور برای جنگ ‌افروزی را داشته است. از نظر او، از اختیاراتی که به کاخ سفید بعد ازحملات تروریستی 11 سپتامبر و جنگ عراق داده شد، برای توجیه جنگ علیه گروه‌های تروریستی در کشورهای مختلف از نیجریا تا فیلیپین استفاده شده است. از نظر سناتور کوکر نیز این لایحه سرانجام می ‌تواند توازنی مناسب میان انعطاف دولت در استفاده از نیروی نظامی و تقویت نقش ضروری و به‌ حق کنگره  برقرار کند. علاوه بر این، براساس لایحه جدید در صورتی که دامنه اقدامات نظامی امریکا  از افغانستان، عراق، سوریه، سومالی، یمن و لیبیا فراتر رود، رییس ‌جمهور باید در 48 ساعت  کنگره را در جریان علت  و زمان اقدامات نظامی قرار دهد. بعد از آن قانون ‌گذاران 60 روز فرصت دارند که به بررسی این موضوع پرداخته و در صورت نیاز می‌ توانند مانع استفاده رییس ‌جمهور از نیروی نظامی شوند.
سد جمهوری ‌خواهان
 البته این لایحه با سد محکم جمهوری‌ خواهانی روبه ‌روست که اعتقادی به تغییر اختیارات جنگی  و نظامی کاخ سفید ندارند. جمهوری ‌خواهان در سال‌های گذشته مخالف تغییر اختیارات نظامی رییس ‌جمهور بوده‌ اند چون از نظر آنها این مساله می ‌تواند قدرت قوه ‌مجریه در جنگ با تروریزم را محدود کند. البته این نگرانی جمهوری‌ خواهان به ‌نظر بی ‌دلیل است زیرا در صورت تصویب، این لایحه اختیارات جنگی ترامپ علیه گروه‌های تروریستی را بدون محدودیت زمانی افزایش می‌دهد. این لایحه شامل همه گروه‌های تروریستی می ‌شود که امریکا درحال‌ حاضر با آنها در جنگ به سر می ‌برد. همچنین این لایحه دست رییس ‌جمهور امریکا برای انجام اقدام نظامی عاجل علیه دشمنان این کشور در هر نقطه‌ای از جهان را باز می ‌گذارد. یکی از تفاوت‌های این لایحه با قوانین قبلی در این است که در تاریخ مشخصی منقضی نمی ‌شود، بلکه قانون‌ گذاران می ‌توانند نسبت به تغییر یا لغو آن اقدام کنند. درواقع تا زمانی که کنگره وارد عمل نشود، این قانون به قوت خود باقی خواهد ماند. البته  تصویب این لایحه به معنای تایید کنگره بر حملات امریکا در سوریه  نیست. درواقع واکنش کنگره به حملات سوریه چندان یکدست نبوده هرچند نماینده گانی از هر دو حزب از این اقدام حمایت کرده‌اند. از دیگر سو، سناتور جان مک کین، رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا، از دولت ترامپ خواسته تا استراتیژی خود برای این درگیری پیچیده را ارایه کند. از نظر موافقان این لایحه، حمله به  سوریه بدون تایید سنا باعث می ‌شود  حمایت از لایحه افزایش یابد.
ارتش عربی ترامپ
این روزها سوریه  یک پای تمام خبرها در امریکاست. دونالد ترامپ به ‌درستی از هزینه‌های سرسام‌ آور حضور نظامی امریکا در سوریه انتقاد کرده است اما به‌ خوبی نیز می ‌داند که خروج از سوریه دست بالا را به رقیب سنتی‌‌اش یعنی روسیه خواهد داد. حال این تناقض او را به راه‌ حل سومی رسانده که ایجاد یک ارتش جایگزین عربی در سوریه است. درواقع دونالد ترامپ برای حفظ نفوذ و دستاوردهای خود در مناطق شمال شرقی سوریه، قصد دارد  از طریق ایجاد یک ارتش عربی در این کشور، به حضور نظامی امریکا در این کشور خاتمه دهد. در این  رابطه، دولت امریکا از کشورهای عربی ازجمله امارات متحده عربی، عربستان سعودی و قطر خواسته  برای حفظ  ثبات در مناطق شمالی سوریه، علاوه بر هزینه‌ های‌ میلیاردی، سربازانی را نیز برای این امر اختصاص دهند. ترامپ پیش ‌تر دراین‌باره  گفته بود: « ما از شرکای خود خواسته‌ ایم که در قبال امنیت منطقه خود مسوولیت بیشتری را برعهده بگیرند». طبق گفته مقامات کاخ سفید و به نقل از «دیفنس نیور»، سه کشور عربستان، امارات و قطر در این زمینه به توافق‌هایی دست یافته ‌اند. همچنین گفته می ‌شود که جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ، با عباس کامل، رییس سرویس اطلاعات مصر، تماس گرفته تا از همراهی این کشور در این زمینه کسب اطلاع کند.
با این ‌حال، برخی از مقامات امریکایی درخصوص موانع  و مشکلات ایجاد یک نیروی ایتلافی عربی در سوریه هشدار داده‌اند. مایکل اُهانلون، مشاور ارشد در موسسه بروکینگز، خاطرنشان کرده که این نیروی جدید باید قدرت رویارویی  با رژیم اسد  و روسیه را داشته باشد. چالز لیستر، پژوهشگر ارشد موسسه « میدل ایست »، نیز بر این باور است که « هیچ نمونه قبلی یا بنیان قدرتمندی برای شکل‌ دادن به یک استراتیژی موفق وجود ندارد». از دیگر سو، بنا بر گفته لیستر، کشورهایی همچون امارات و عربستان سعودی به‌ واسطه حضور نظامی در یمن، علاقه ‌ای به ورود به یک جبهه جدید نظامی ندارند. بااین ‌حال بنا بر نظر برخی کارشناسان، هراس از خلأ  قدرتی که خروج امریکا ایجاد می ‌کند، می ‌تواند به این کشورها انگیزه کافی برای گردن‌ نهادن به این طرح امریکا را بدهد./شرق

 

بامداد ـ سیاسی ـ ۳/ ۱۸ـ ۲۰۰۴

 یادداشت : دیدگاه های ارایه شده اندیشه و نظر نویسنده را بازتاب می دهـد. دیدگاه های حزب متحد ملی ترقی مردم افغانستان در اسناد و اعلامیه های رسمی آن انعکاس یافته است .

استفاده ازمطالب بامداد با ذکر ماخذ آزاد است.