خونین ترین انتخابات پارلمانی در پاکستان

 

در انتخابات  پارلمانی  پاکستان بیش از هشتاد وشش میلیون شهروند اینکشور واجد شرایط رای دهی میباشند

 

نوشته : دکتراسد محسن زاده

جمهوری اسلامی پاکستان با داشتن  بیش از ۱۸۰ میلیون نفر جمعیت ششمین کشور پرجمعیت دنیا میباشد . اینکشور فردا ۱۱ می ۲۰۱۳ ترسایی به پای صندوق آرا میرود تا از میان دها حزب سیاسی و دینی پاکستان ارگانهای قانونگذار و حکومت  پاکستان را برگزینند.

رسانه ها وکارشناسان سیاسی، حزب مردم پاکستان به سرپرستی آصف علی زرداری ، مسلم لیگ برهبری نوازشریف و جنبش عدالت برهبری عمران خان را رقیبان اصلی در این انتخابات میدانند. در خوریاد است که احزاب و سازمانهای دیگر ازجمله حزب ملی عوامی، جمعیت علمای اسلام شاخه فضل، جنبش متحده قومی، حزب جماعت اسلامی، ، مجلس وحدت مسلمین ، حزب تحریک اسلامی و ... نیز در این انتخابات شرکت و به زور آزمایی میپردازند. درانتخابات عمومی پاکستان بیش از ۸۶ میلیون شهروند اینکشور واجد شرایط رای دهی میباشند که بیش از سی و هفت میلیون آنرا زنان تشکیل میدهند. در انتخابات عمومی ۱۱ می  قرار است تا برنده گان ۳۴۲ کرسی مجلس ملی و ۷۲۸  کرسی مجلس های ایالتی در پنجاب ، سند ، بلوچستان وخیبر پشتونخوا  تعین گردند. برای این کرسی ها بیش از ۲۳ هزار نامزد  با هم به رقابت میپردازند.

انتخابات فردا از ویژه گی های معینی در تاریخ سیاسی پاکستان  برخوردارمیباشد.

روزنامه انگلیسی زبان « اکسپرس تریبون پاکستان » امروز نوشت:

« موج خشونتهای سیاسی ازماه اپریل بدینسو به اوج خود رسید ودرجریان ۷۷ حمله انتخاری  ۱۱۰  تن جان خود را از دست داده و به تعداد ۷۲۳ تن  زخم برداشتند.»  مطبوعات جهان از جمله روزنامه اشتاندرد چاپ اتریش این انتخابات را « خونین ترین انتخابات » درتاریخ پاکستان نام گذاشته اند. انتخابات کنونی براساس دامنه خشونت ، آشوب و ترور که کل کشور را فراگرفته ، بی سابقه است و این مساله یکی ازویژه گی های انتخابات کنونی و تناقض اوضاع کنونی سیاسی پاکستان را نشان می دهد.

 در خورتوجه است که بیشترین این اقدامات تروریستی هموندان ، نامزدان ، دفترها و گردهمایی های انتخاباتی  احزاب سیکولار و لیبرال از جمله حزب مردم پاکستان  PPP ، جنبش متحد قومی MQM و حزب عوامی ملی ANP را اماج قرار داده و دارای ویژه گی سیاسی میباشند. برای همین هم رهبران سه حزب بالایی  با صدوراعلامیه ای ازعلمای دینی این کشورتقاضا نمودند تا  فتوایی برضد تروریسم صادرنمایند،ولی این درخواست آنها بدون پاسخ باقی ماند.

طالبان والقاعده انتخابات را مغایر با اسلام دانسته ومسوولیت بسیاری از حملات انتحاری که انتخابات حاضررا به خونین ترین انتخابات در تاریخ  سیاسی پاکستان تبدیل نموده را بعهده گرفته اند. آنها اعلام کردند که در روز رای دهی نیز به این اقدامات تروریستی شان ادامه خواهند داد.با آنکه سخنگوی ارتش پاکستان گفت که به منظور تامین امنیت انتخابات حدود ۶۰۰ هزار نفرازنیروهای امنیتی و ارتش بسیج شده اند که ۳۰۰ هزار نفر از جمله ۳۲ هزار ارتشی در ایالت پرجمعیت پنجاب و ۶۹ هزار نیروی امنیتی در شمال غرب کشور، محل استقرار طالبان، مستقر شده اند. کارشناسان امور پاکستان بدین باوراند که این ترور وهدف گیری احزاب معین سیاسی برجریان انتخابات اثرگذار بوده و میتواند باعث عدم شرکت تعداد زیادی ازرای دهنده گان درانتخابات گردیده و زمینه ساز پیروزی نیروهای راستگرا و اسلامیت ها درپاکستان شود.

در انتخابات دورقبلی که حزب مردم پاکستان برنده شد، ۴۴ در صد رای دهنده گان در انتخابات سهم گرفتند ؛ چنانکه پیش بینی میشود اینباردرنتیجه اقدامات تروریستی وتهدید های روان این رقم  کاهش بیشترخواهد یاقت.اگر محاسبه  افراطی گرا ها درست ازآب دربیاید هواداران احزاب لیبرال از بیم این وحشت به پای صندوق رای دهی نرفته وبدینوسیله زمینه نیرومندی احزاب مذهبی میسرمیگردد.احزاب وسازمانهای دین گرا که دررابطه و پیوند اشکار و پنهانی با  افراط گرایان تروریست قراردارند ، بدینوسیله میتوانند بر سیاست های پاکستان اثربگذارند.

یکی از ویژه گی های دیگر این انتخابات در آن نهفته است  که در تاریخ  ۶۶ ساله سیاسی پاکستان  یا ارتشیان «   مارشالایی ها »  ، یا احزاب مردم و مسلم لیگ بر پاکستان حکومت رانده وتا  حال فقط همین حکومت کنونی است که تا پایان دوره قانونی دوام کرده و قدرت را بصورت مسالمت آمیز به اداره ملکی دیگرمی سپارد.

در انتخابات  حاضر نیروی سومی تحت رهبری عمران خان، ورزشکار نامدار پاکستانی که با شعارهای : « پایان بخشیدن به رشوه ستانی » ،  « پیاده نمودن ریفورم های اقتصادی » و « بهبود  وضع زنان وجوانان » در این مبارزه انتخاباتی شرکت مینماید، توانسته است ازمحبوبیت و جانبداری بزرگی برخوردار گردد.

هواداران عمران خان وجنبش عدالت وی را بیشتر جوانان تشکیل داده و آنها از« تسونامی سیاسی » و « انقلاب اجتماعی  » در پاکستان سخن میزنند وبه پیروزی چشمگیرعمران خان و جنبش وی باوردارند. رسانه های پاکستان نوشتند که عمران خان درتشکیل حکومت بعدی پاکستان نقش مهمی را ایفا خواهد کرد. بنابر گزارش روزنامه اشتاندرد چاپ وین «  ...حزب وی (جنبش عدالت  ـ نگارنده ) در پول شنا میکند.درعقب این عروج ، خیرخواهانی قراردارند . احتمالاً ارتشیان سرنخ را در دست دارند. آنها میخواهند خان  ( عمران خان ) را به نیروی سومی تبدیل نمایند تا از این طریق تیکه داران را ضعیف سازند.» ، یعنی راه  را برای دولت جدید ایتلافی در پنج سال آینده  باز نمایند. 

با  آنکه رسانه های پاکستانی نوازشریف  و حزب مسلم لیگ را ازقبل برنده انتخابات ۱۱ می میدانند ولی دیدگاه های هم وجود دارد  که دراین انتخابات سه حزب عمده  سیاسی پاکستان:  مسلم لیگ ، حزب مردم  و جنبش عدالت  با تفاوت ها کمی  آرا را بدست خواهند آورد.

بوریس والخونسکی ، کارشناس دانشکده پژوهش های استراتیژیک روسیه بدین باوراست که : «  بر اساس مطالعات جامعه شناختی بایست به احساسات انتخاباتی درکشوری همانند پاکستان   بیشترمتوجه بود . در روزانتخابات همانقدر که ترجیحات رای دهنده گان نقش دارند، به همان اندازه فاکتورهای زیادی  چون مسایل قومی ، قبیله ای ، محلی ...وغیره  نیز نقش بازی مینمایند .»

نواز شریف که بیانیه  نخست وزیری را در جیب دارد در این روز ها اعلام کرد که بعد از پذیرش مقام نخست وزیری، شخصاً ریاست نیروهای مسلح کشوررا برعهده میگیرد. درعین حال بیان داشت که باید رابطه با امریکا به خصوص در زمینه حل و فصل اوضاع در افغانستان دوباره بررسی گردد. علاوتاً نوازشریف نسبت به نجات اقتصاد پاکستان، احیای سیاست های بازار آزاد و تحقق رشد سریع آنکشورخود را متعهد میداند.

نتیجه انتخابات حاضر پاکستان هرچه باشد نمی توان درسیاست های اصلی آنکشور دگرگونی های بزرگی را انتظارداشت. چنانکه بارها احزاب و سازمانهای حاکم سیاسی پاکستان نشان دادند، آنها  به هیچ گونه ارزش ها ومنافع ملی شانرا به بازی نخواهند گرفت. دلیل اصلی ادامه کاری و پیگیری سیاست های حاضر درنقش مرکزی و تعین کننده ارتش ، بزرگ مالکان و فیودالهای پاکستان ،  جانبداری امریکا وغرب ، شیخ های خلیج و ارتجاع عرب  و یاری کشورچین که همه باهم سخت تنیده و دارای منافع میباشند نهفته است.