مـرگ کسب و کار ماسـت!
ارسال عظیم اسلحه به سوریه نشان از جدی بودن تصمیم امریکا و کشورهای خلیج فارس برای گسترش فوری جنگ در کشور داشت، آنها قصد داشتند با پخش سلاح هائی که در منطقه آشنا و جا افتاده اند، هرکسی را که کمترین آشنائی با حمل و استفاده از سلاح را داردرا به یک فرد مسلح و در واقع تبدیل به یک مزدور خود کنند و با این سیاست عملا راه پا گیری و رشد یک جنبش اعتراضی مدنی و غیر مسلحانه را کاملا سد کردند.
کلودیا هایدت
صادرات اسلحه و مهمات به مناطق جنگی بر اساس قوانین المان و اروپا و حتا بر اساس قوانین بین المللی (ATT – Arms Trade Treaty) ممنوع است. با وجود این ممنوعیت هر روز شاهد صدور سلاحهای المانی و یا غیرالمانی از المان و دیگر کشورهای غربی به این مناطق از جمله سوریه هستیم. به خصوص در سال های نخستین جنگ سوریه شاهد ورود بی حد و حصر سلاح های جنگی به این کشور بویژه از انبارهای ارتش های کشورهای بالکان بودیم (این سلاح ها از کشورهای بالکان با پول عربستان، قطر و امارات خریداری شده و با همکاری دولت اردوغان و اردن بدست تروریست های اسلامی در سوریه می رسد- مترجم). ورود این سلاح ها به جنگ سوریه باعث گسترش عظیم این جنگ و ویرانی های آن بود. با وجود اینکه هنوز هم تمامی مکانیزم های گسترش جنگ سوریه روشن نشده ؛ اما بعضی از آنها درعمل اثبات رسیده اند نابودی و ویرانی هدفمند سوریه توسط ارسال سلاح های غربی یکی از این تاکتیک ها است.
ارسال اسلحه به مناطق بحرانی
اگر المان به کشوری اسلحه صادر کند موظف است در قرارداد فروش اسلحه و مهمات بندی را امضا کند که به بند« این سلاح ها آخرش از کجا سردرخواهند آورد» معروف است. با اینکه دستگاه بیروکراتیک این کشور ارزش خاصی برای امضا و بایگانی این بند از قرار داد قایل است؛ اما نه نیروی کافی کاری ونه علاقه وافری به کنترول و بررسی واقعی سرنوشت سلاح های فروخته شده از خود نشان میدهد، نتیجتا تمامی درو دروازها برای « سواستفاده » را باز می گذارد. می شود تصور کرد که بسیاری از سلاح های فروخته شده به کشورهای خلیج فارس و ترکیه بویژه اسلحه های قابل حمل در واقع سر از سوریه در آورده اند. در ضمن نباید این نکته را از قلم انداخت که بسیاری از سلاح هایی که از سوی ارتش المان و ناتو ظاهرا برای آموزش ارتش عراق و احتمالا کردهای عراقی در نظر گرفته شده بودند در اختیار تروریست های داعش قرارگرفته اند.
بر اساس گزارش شبکه تلویزیونی غرب المان (١)، سلاح های ژ٣ مدل ١٩٨٦ در بازارهای منطقه به قیمت ١٤٩٠ تا ١٨٠٠ دلار قابل خریداری می باشند. هفت تیر پی ١ ساخت شرکت المانی والتر در بسته بندی اصل خود در ویترین مغازه های شهر سلیمانیه برای ١٢٠٠ دلار خرید و فروش می شود. بسیاری از اسلحه های غربی مستقیما و بدون اینکه راه های پیچیده ای را طی کنند از بازارهای عراق به سوریه وارد شده اند چراکه بسیاری از صاحبان آنها برای مبلغ ناچیزی خود را فروخته اند و برایشان مهم نیست به چه کسی اسلحه میفروشند و برای چه کسی میجنگند هر کس مزد بیشتری بدهد اسلحه برای او هدف گیری میکند(٢)
در مورد خاص سوریه در کنار تمام این اشکال «معمول » تزریق سلاح به جنگ فورم دیگری که قبلا اشاره شد و نقش بسیار مهمی را در مسلح کردن تروریست ها و ویرانی این کشور بازی کرد وجود دارد، پژوهش های مرکز « Balkan Investigative Reporting » .ثابت میکند که از سال ٢٠١٢ ترسایی عملا یک « خط تامین سلاح » ازبالکان با همکاری اعراب متمول خلیح فارس، ترکیه و کشورهای غربی شکل گرفته است.(٣)
هواپیماهای باربری زیادی پر از سلاح و مهمات از انبارهای تسلیحاتی باقی مانده از ارتش های یوگسلاویای سابق از همان روز اول « نارضایتی ها » هر روزمشغول مسلح کردن گروه های تروریستی در سوریه بوده اند.
هواپیماها از زاگرب بلند شده درعربستان سعودی بار خود را تحویل می دادند و پولشان را شیوخ نفتی دریافت می کردند و هواپیماهای دیگری ازعربستان به مقصد اردن و ترکیه بلند شده و سلاح ها و مهمات را آنجا تخلیه کرده و از طریق این دو کشور تروریست ها سلاح ها را دریافت می کردند.
رابط بین کشورهای بالکان و تامین کننده گان مالی تروریست ها براساس گزارش نیویورک تایمز دولت اوباما بوده است. در ابتدا سلاح های روسی قدیمی مانند موشک های ضد تانک و دیگر سلاح های سال های ٨٠ و ٩٠ ترسایی که بسیار طرفدار داشت ارسال می شدند، البته ادارات دولتی کرواسی، رومانیا و بلغاریا مدعی بودند سلاح ها و مهمات به کشورهای خلیج ارسال شده اند که طبق قانون هیچ محدودیتی برای صدور سلاح بر علیه این کشورها وجود ندارد.
البته کسی بروی مبارک خودش نمی آورد که صدور این حجم عظیم اسلحه باقی مانده از دوران شوروی آنهم به کشورهای عربی حاشیه خلیج که معروفند فقط مدرنترین سلاح ها و مهمات را برای ارتش های شان ابتیاع می کنند چه معنی می دهد؟
تنها یک معامله عادی برای فروش سلاح؟
یک حادثه مرکبار باعث رسوایی و افشای رابطه پنهانی تولید کننده گان اسلحه در بالکان، تامین کننده گان مالی امریکایی آنان و تروریست های سوری شد، یک کارمند شرکت امریکایی « پورپل شوول» در پایگاه نظامی در بلغاریا در حال آموزش نحوه استفاده راکت ضد تانک به تروریست ها موشک در دستش منفجر می شود، که در نتیجه این انفجار خودش جانش را از دست می دهد و ٢ امریکایی و ٢ بلغاریایی نیز زخمی می شوند.(٤)
پورپل شوول با دریافت ٢٨ میلیون دلار از « نیروهای عملیاتی ویژه ارتش» امریکا SOCOM وظیفه دارد تروریست های سوری را به موشک های ضد تانک مجهز و نحوه استفاده از آنها را به آنان آموزش دهد.
SOCOM معمولا این نوع وظایف را به اعضای سابق نیروی دریایی امریکا می سپارد که از جمله فردی که در انفجار کشته شد نیز از همین دست افراد بود، بر اساس آمار منتشر شده این موسسه نظامی می توان مشاهده کرد که این تنها قرارداد آنها نبوده است.
نماینده گان شبکه های تحقیقاتی BIRN که با مسوولین تروریست های مورد حمایت غرب در حلب و ادلیب به گفت و گو نشسته بودند می گویند که :« رهبران تروریست ها توضیح می دادند چگونه سلاح ها و مهمات از بالکان بدست آنها می رسد، در ابتدا سلاح ها به مناطقی بنام « military operations rooms » در ترکیه و اردن ارسال می شد و سپس به روی کامیونها و تریلی ها بار زده می شود و از طریق مرز ترکیه و اردن وارد سوریه می شد و یا از طریق هواپیماهای نظامی از طریق آسمان برای تروریست ها فرستاده می شد.
در مجموع از سال ٢٠١٢ ترسایی تاکنون یک میلیارد و دوصد میلیون ایرو اسلحه از طریق قرارداد رسمی برای سوریه خریداری شد. عربستان به تنهایی ٨٢٩ میلیون ایرو اسلحه خریداری کرده بود که قطعا برای استفاده ارتش این کشور خریداری نشده بود.
در سال ٢٠١٣ ترسایی فقط سفارشات اسلحه عربستان به کشورهای بالکان برای تروریست ها شامل ٣٥٠٠٠ ماشیندار ، راکت انداز، خمپاره انداز، ضد تانک … و ٣٠٠ تانک!
بیشتر از ٣٥٠ میلیون عدد مهمات سبک و سنگین می شد!(٥)
این حجم عظیم واردات اسلحه بی شک بخش کوچکی از اسلحه ها ومهماتی است که به جنگ سوریه تزریق شده است، محموله ارسالی سال های اولیه که عمدتا از سلاح های ساخت شوروی و روسیه انتخاب شده بود اهمیت اش بخاطر این بود که در سوریه این سلاح ها و مهمات موجود بودند و تروریست ها با انها و نحوه استفاده از آنها آشنایی داشتند.
در حالی که راه کشورهای بالکان برای پناهنده گان و آواره گان سوری که آوارگی آنها نیز نتیجه محصول ارسال همین اسلحه های کشورهای بالکان بوده است بسته است، اما شاهراه ارسال اسلحه و مهمات از بالکان به سوریه همچنان باز است. اگر چه انبارهای کشورهای بالکان از اسلحه های قدیمی دیگر خالی شده اما سلاح های جدید تر همچنان راه خود را به میادین جنگ سوریه و به تازه گی یمن پیدا می کنند.
برای اینکه سوتفاهمی پیش نیاید لازم به تذکر می دانم اشاره کنم حجم معاملات اسلحه بین المان، آمریکا، فرانسه با کشورهای حاشیه خلیج فارس- منظور فقط حجم مبادلات مالی اسلحه فروشی است- بسیار بالاتر از معاملات کشورهای بالکان با این کشورهاست .برای مثال تنها المان در سال ٢٠١٥ ترسایی به عربستان ٧٥٠ میلیون دلار سلاح فروخته است. البته این صادرات شامل تسلیحاتی مدرن و پیچیده می شود که تولید و کاربرد آن زمان طولانی تری را لازم دارد.
ارسال عظیم اسلحه به سوریه نشانی از جدی بودن تصمیم امریکا و کشورهای خلیج فارس برای گسترش فوری جنگ در کشور داشت، آنها قصد داشتند با پخش سلاح هایی که درمنطقه آشنا و جا افتاده اند، هرکسی را که کمترین آشنایی با حمل و استفاده از سلاح را دارد را به یک فرد مسلح و در واقع تبدیل به یک مزدور خود کنند و با این سیاست عملا راه پا گیری و رشد یک جنبش اعتراضی مدنی و غیر مسلحانه را کاملا سد کردند.
قربانیان جنگ
ارسال گسترده و پخش سریع و بی حساب اسلحه در سوریه توسط امریکا و متحدانش عملا تمامی ساکنان سوریه را به قربانیان جنگ تبدیل کرد،این جنگ تابه حال نیم میلیون کشته، یک میلیون و نیم زخمی از خود بجا گذاشته است، نیمی از ساکنان سوریه در داخل و خارج به آواره و بی خانمان تبدیل شده اند و همه چیز خود را از دست داده اند، اروپا، غرب با همکاری ترکیه و کشورهای شمال افریقا همه راه های ورود به اروپا را مسدود کرده اند . آواره گان با به خطر انداختن زنده گی خود سعی می کنند از طریق دریا خود را به اروپا برسانند و با ایجاد این مشکلات بر سر راه فراریان باز هم غرب جان هزاران آواره و جنگ زده سوری را از طریق دیگری می گیرد.
اگر قرار است به سوری ها کمک شود باید فورا و بی واسطه ارسال اسلحه به تروریست ها متوقف شود و به پناه جویان و آواره گان یاری شود تا به شکل قانونی به اروپا و دیگر کشورها مهاجرت کرده یا به سوریه بر سر خانه و کاشانه شان برگردند./ ترجمه و تلخیص از الف. میم
منابع:
۱ـ „Bundeswehr-Waffen auf dem Schwarzmarkt im Nordirak“, NDR.de vom 21.01.2016 (http://www.ndr.de/der_ndr/presse/mitteilungen/Bundeswehr-Waffen-auf-dem-Schwarzmarkt-im-Nordirak-,pressemeldungndr16758.html).
۲ـ Veranschaulicht wird das u.a. durch das vom US-Verteidigungsministerium geförderte „Mapping Militants“-Project der Stanford University (http://web.stanford.edu/group/mappingmilitants/cgi-bin/).
۳ـ „Making a Killing – The 1.2 Billion Euro Arms Pipeline to Middle East“, Bakan Arms Trade Projekt des BIRN (http://www.balkaninsight.com/en/article/making-a-killing-the-1-2-billion-euros-arms-pipeline-to-middle-east-07-26-2016).
۳ـ Mariya Petkova: War geins – Bulgarian Arms Add Fuel to Middle East conflicts (http://www.balkaninsight.com/en/article/war-gains-bulgarian-arms-add-fuel-to-middle-east-conflicts-12-16-2015).
۴ـ ”Making A Killing…”, a.a.O.
۵ـ Gemeinsame Konferenz Kirche und Entwicklung (GKKE) Rüstungsexportbericht 2016, S. 14 (http://www3.gkke.org/fileadmin/files/downloads-allgemein/17_01_30_REB__2016_webversion.pdf).
http://www.imi-online.de/2017/03/24/eine-pipeline-in-den-krieg
بامداد ـ سیاسی ـ ۵/ ۱۷ـ ۲۹۰۳