بازداشت رهبران و نماینده گان حزب دمکراتیک خلق ها درترکیه

 

 

شب گذشته منابع خبری در ترکیه اعلام کردند صلاح الدین دمیرتاش و فیگن یوکسک‌داغ  از رهبران موثرحزب دمکراتیک خلق‌ها، حزب مدافع کردها و ۹ نماینده دیگر این حزب در ترکیه بازداشت شدند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از برلین  در پی بازداشت رهبران و نمایندگان حزب اصلی طرفدار کردها در ترکیه وزارت امور خارجه المان روز جمعه کاردار ترکیه را احضار کرد.

پولیس امنیتی ترکیه  دمیرتاش را در خانه‌ اش در جنوب شرقی دیاربکر بازداشت کرده است. او پیش از بازداشت در حساب کاربری خود در توییتر نوشته بود: «پولیس اکنون پشت در خانه من است».
رسانه های ترکیه گزارش کرده اند که بازداشت رهبران حزب دموکراتیک خلق ها و نماینده گان این حزب در پارلمان این کشور درپی حکم مقام های څارنوالی در ولایات کردنشین دیاربکر، شرناق، وان، حکاری و بین گول صورت گرفته است. به ادعای پولیس ترکیه، افراد بازداشت شده به دلیل این که حاضر نشده اند به پرسش‌ها ی دادستانی پاسخ دهند، دستگیر شده اند.

به گفته خبرگزاری فرانسه ، پس از آنکه مقامات ترکیه یازده تن از سران حزب دموکراتیک خلق را با اتهامات تروریستی بازداشت کردند، خدمات اینترنتی در این کشور به شدت کند شده است تا خطر واکنش های احتمالی به این بازداشت ها مهار شود.

نخست وزیر ترکیه امروز ادعا کرد بازداشت ده ها تن از نماینده گان طرفدار کردها در پارلمان این کشور اقدامی درست و در قالب بخشی از فرآیند قانونی مربوط صورت گرفته است .

این درحالیست که احزاب کرد ترکیه اعلام کردند که بازداشت های اخیر به معنای پایان دموکراسی دراین کشور است.
اردوغان در پی بازیابی امپراطوری عثمانی است

روزنامه « نیویورک تایمز» در مطلبی به رویکرد تهاجمی رجب طیب اردوغان پس از کودتای نافرجام درترکیه پرداخت و این پرسش را مطرح کرد که آیا دموکراسی ترکیه می تواند جلو زیاده‌ خواهی اردوغان را بگیرد.

به گزارش میزان  نویسنده این مطلب درآغازمی ‌نویسد الگوی رفتاری اردوغان پس از کودتا از یک الگوی قدیمی و آشنا پیروی می کند به این صورت که کودتا بهانه ‌ای می شود برای نابودی دشمنان واقعی و خیالی، دولت مردی که ادعا می کند در مقابل یورش دشمنان خارجی ایستاده گی می‌ کند، خواستار بازگشت به قلمروهای پیشین شده و رسانه‌های جمعی را سرکوب می کند.

نیویورک تایمز ضمن اشاره به اقدامات پساکودتای اردوغان از قبیل اخراج بیش از صدهزار نفر از مشاغل مختلف دولتی، بازداشت و زندانی کردن بیش از ۳۵ هزار نفر، تعطیل کردن ۱۳۰ رسانه و افزایش فشار به منتقدان داخلی می ‌نویسد: این پاکسازی وسیع در داخل ترکیه همراه با سخنان تحریک ‌آمیز اردوغان درباره قلمروهای ازدست‌ رفته امپراطوری عثمانی نگران‌ کننده است.

نویسنده درادامه می ‌افزاید اصرار ترکیه بر حضور در عملیات آزاد سازی موصل موجب دامن زدن به اختلافات فرقه ‌ای و مذهبی درمنطقه می شود.

وی با اشاره به اینکه اردوغان بارها به صورت رسمی اعلام کرده که خواهان تغییر سیستم حکومتی ترکیه از پارلمانی به ریاست‌ جمهوری است تا اختیارات ریاست ‌جمهوری افزایش یابد ادامه می دهد که امریکا و کشورهای امریکایی به شدت نگران هستند که اردوغان به کل از مسیر اولیه خود در سال ۲۰۰۳ ترسایی که برای نخستین بار نخست ‌وزیر ترکیه شد فاصله گرفته است.

نیویورک تایمز در پایان می ‌نویسد : کشورهای اروپایی و امریکا خیلی روشن بارها به اردوغان هشدار داده اند که پاک سازی های گسترده در ترکیه موجب آشفته گی اقتصادی و فضای کسب و کار در این کشور می شود و نحوه مقابله او با کودتای نافرجام باید براساس سنت های ترکیه مبنی بر آزادی بیان و ضداقتدارگرایی و در راستای بازسازی اعتماد جمعی مردم ترکیه باشد،  اما سوال اصلی این است که آیا اردوغان به این هشدارها گوش می دهد ؟ و یا هماهنگی ها یی در پشت پرده است؟  

پیش ازدستگیری رهبران حزب دمکراتیک خلق ها، ۱٣ تن از اعضای تحریریه روزنامه جمهوریت از جمله سردبیر آن و همچنین روسای مشترک شهرداری دیاربکر توسط نیروهای امنیتی بازداشت شده بودند. در حال حاضر نزدیک به ۳۰ تن از روسای شهرداری عضو حزب دمکراتیک خلق ها در زندان بسر می برند./ص م

بامداد ـ سیاسی ـ ۱/ ۱۶ـ ۰۶۱۱