آیا هوگوچاوز را مسموم کردند؟

سرطان برای رهبران کشورهای آمریکای لاتین که سیاست ایالات متحده را قبول ندارند به یک معضل واقعی مبدل شده است.

 

مرگ هوگوچاوز رهبرونزویلا ، مجموعه تصادفات اتفاقی و یا خشونت و بیدادگری برنامه ریزی شده برعلیه رقیب سیاسی است؟ این سوال در ونزویلا هنوز بی جواب مانده است. دولت ونزویلا قصد دارد به بازرسی دلیل مرگ رییس جمهور سابق ونزویلا بپردازد. یکی ازعلل اصلی ، مسمومیت احتمالی اعلام می شود. نیکولای مادورو، رییس موقت کشور این موضوع را اعلام نمود.

در ونزویلا، شور و هیجانات پیرامون سرنوشت هوگوچاوز فروکش نمی کند. انقلابی معاصر آمریکای لاتین زیاده از حد درخشان و شخصیتی فرهمند بود. سیاست آشتی ناپذیر او نه تنها باعث ظاهر شدن طرفداران زیاد، بلکه دشمنان قدرتمند نیز شد. در اینجا سخن فقط از اپوزیسیون داخلی در میان نیست.

بر هیچ کس پوشیده نیست که در غرب، رییس جمهور ونزویلا را دیکتاتور اصل منطقه می دانستند. و با دیکتاتوری که ارزش های دمکراتیک جهان غرب را قبول ندارد ، همانطور که مشخص است و در آنجا عادت کرده اند، مبارزه می شود. هرازگاهی به کاربرد روش های غیر متمدنانه نیز رو می آورند. البته این امر به دلیل واقعی مرگ هوگوچاوز اشاره نمی کند. اما زمینه خوبی برای گمانه زنی و تیوری های توطیه آمیز فراهم می کند.

 

 

نیکولاس مادورو رییس کشور موقت ونزویلا که آدم احساساتی است اعلام نمود که حس ششم به ما می گوید که رهبر کشور توسط آن نیروهایی مسموم شده است که می خواستند او را وادار کنند از راه صحیح به سمت دلخواه آنها بچرخد.به عقیده مادورو همانا مسمومیت دلیل رشد سریع بیماری سرطان و نتیجه مهلک آن شد.

الکساندر بودونوف، کارشناس دانشکده جامعه شناسی دانشگاه دولتی مسکو با این موضوع که مرگ هوگوچاوز برای رقبای سیاسی او سودآور است موافقت کرده گفت:مشخص است برای چه کسانی. در نوبت اول ایالات متحده آمریکا و متحدان آن در منطقه: هم رژیم های مشخص سیاسی و هم سازمان های غیر دولتی. تمام آنچه هوگوچاوز در آمریکای لاتین و در عرصه جهانی به انجام رساند در نقطه مقابل تلاش های جهانی آمریکا قرار داشت که طبیعتاً برای آنها مرگ هوگوچاوز مفید و سودآور بود. در باره اینکه آیا این پیامد کاربرد نوعی سوپرسلاح بوده است ، ما می توانیم فقط حدسیاتی در این رابطه بزنیم. اتهامات وارده از سوی رهبری ونزویلا بی اساس نیست. انگیزه وجود دارد ، اما فعلاً گواه مشخص شرکت و یا فقدان شرکت این یا آن نیرو در این واقعه وجود ندارد.

کارشناس روس افزود که رییس جمهور ونزویلا در زمان بسیار مناسبی برای واشنگتن از دنیا رفت، در لحظه حاد شدن اوضاع جهانی. و واقعاً هم با در نظرداشت اعتبار فوق العاده زیاد او درمنطقه و درکشورهای زیاد جهان، هوگوچاوز برای آمریکا یک شخصیت زیاده از حد ناخوشایند بود.

کارشناسان به این نکته توجه می کنند که سرطان برای رهبران کشورهای آمریکای لاتین که سیاست ایالات متحده را قبول ندارند به یک معضل واقعی مبدل شده است. در این اواخر چند نفر با این بیماری دست به گریبان شده اند. آیا این امر واقعیت دارد که « روش پزشکی» جای دخالت مستقیم واشنگتن در امور داخلی کشورهای همسایه را گرفته است؟ فعلاً این سوال بی جواب است. شاید بازرسی های مقامات ونزویلا تا حدودی این موضوع را روشن سازد.

یوگنی ویکو، کارشناس مرکز اوضاع سیاسی روسیه اعلامیه های مادورو را مورد تفسیر قرار داده گفت: این اعلامیه ها برای تیم هوگوچاوز مفید است. زیرا پس از اعلام مرگ او محبوبیت نیکولاس مادورو و طرفداران او تا حدودی کاهش یافت. تا حدودی می توان اینگونه اعلامیه ها را مورد شک قرار داد. در آستانه انتخابات چنین اعلامیه هایی برای نیروی حاکم سودآور است.

در عین حال، رهبران اپوزیسیون بسرعت عکس العمل نشان داده و این اتهامات را که هوگوچاوز مسموم شده است را پوچ و بی معنی نامیدند. به عقیده آنها، مقامات به این ترتیب سعی می کنند توجه را از مسایل کنونی دورسازند و آنها را به واقعی بودن تیوری توطیه « کشورهای امپریالیستی» قانع سازند. قابل درک است که چنین سخنانی از طرف اپوزیسیون بنا به وظیفه محوله ایراد می شوند – چون هر باشد این نیروی اپوزیسیون است. اما نیکولاس مادورو ، که برای احراز سمت ریاست جمهوری خود را کاندید کرده است، پیداست واقعاً می خواهد به دلیل مرگ دوست سابق خود دست یابد. با وجود افت موقت سطح محبوبیتش، او در ونزویلا از حمایت زیاد انتخاب کنندگان به عنوان جانشین بر حق هوگوچاوز برخوردار است.

ص ر