امریکا- پاکستان:

امتحان از طریق خط لوله

 

رسانه‌های امریکایی گزارش دادند که درصورت همکاری پاکستان با ایران، ممنوعیت انتقال پول از طریق بانک های ایالات متحده و قطع شدن کمک‌های نظامی امریکایی، اسلام آباد را تهدید می کند.

 

مناسبات دشوار واشنگتن و اسلام آباد دو باره دستخوش امتحان جدیدی شده اند.متحد راهبردی با وجود نارضایتی امریکا به ساخت بخش پاکستانی خط لوله گازرسانی ایران- پاکستان پرداخت.قراراست این خط لوله در آخر 2014 راه اندازی شود.

خانم « ویکتوریا  نولاند» نماینده وزارت خارجه امریکا گفت که عملیات پاکستان شامل قانون امریکایی در باره تحریم ایران است. رسانه‌های امریکایی گزارش دادند که در صورت همکاری پاکستان با ایران، ممنوعیت انتقال پول از طریق بانک های ایالات متحده و قطع شدن کمک‌های نظامی امریکایی، اسلام آباد را تهدید می کند.اما  ماکسیم مینایف پژوهشگربنیاد پیشرفت جامعه مدنی، بر این باور است که کاخ سفید به این اقدام تن در نخواهد داد.  وی چنین گفت: « در شرایط ادامه کارزار نظامی در افغانستان بعید است که واشنگتن میزان کمک‌های نظامی به پاکستان را کاهش دهد.و اما در باره مناسبات کلی دو کشور باید گفت که عامل پروژه خط لوله گازرسانی واشنگتن را راحت نمی کند.ولی یک نکته دیگر وجود دارد: منظور این است که چه کسانی در کاخ سفید امور پاکستانی را سرپرستی می کنند.آنها «جان کری» وزیر امور خارجه است که در دور اول ریاست جمهوری «اوباما» به مسایل مربوط به گسترش حمایت از اسلام آباد اشتغال داشت و «جوزف بایدن» معاون رییس جمهور هستند.فکر می‌کنم این بازیگران برای کاهش هر چه بیشتر ضررها حاصله از پروژه پاکستان – ایران برای کاخ سفید امکانات اضافی فراهم خواهند آورد. »

تحقق بخشیدن به‌ سناریوی ای با هدف اعمال تحریمات شدید ضد پاکستانی نتیجه معکوسی به بار خواهد آورد.اگر امریکا به کاهش همکاری‌های سیاسی- نظامی خود با اسلام آباد دست بزند روابط پاکستان با چین گسترده‌تر شده و در نتیجه نفوذ پکن در منطقه افزایش خواهد یافت که به نفع امریکا نیست.

به نظر می‌رسد ،شانس مناسب عقیم گذاشتن ساخت خط لوله گازرسانی در ماه می است هنگامی برپایی انتخابات همگانی در پاکستان. به به باور پژوهشگر روس ، اگر نواز شریف  نخست وزیر پیشین و مسلم لیگ وی پیروز شود، وی می‌تواند خط مشی سیاست خارجی اسلام آباد را عوض کند.   مینایف می گوید : « این مسیر کلاسیک رفتار همه احزاب سیاسی مخالف پس از روی کار آمدن است.آن وقت خط هواخواهی پاکستان از امریکا می‌تواند بیشتر واقعگرا شود و در این زمینه هیچ بعید نیست که پروژه پاکستان – ایران منحل و برچیده شود.»

امریکا به پاکستان پروژه های دیگری پیشنهاد کرده بود. در صورتی که اسلام آباد از پیشبرد طرح ایرانی صرف نظر کند.مثلا تحویل نیروی برق از طریق خاک افغانستان بوسیله خطوط ناقل برق و ساخت ترمینال دریایی جهت تحویل گرفتن گاز مایع. عربستان سعودی نیز گونه‌ای از بسته مزایا ارایه کرده بود.با همه این‌ها خانم «حنا ربانی کهر» وزیر خارجه پاکستان در می سال گذشته اظهار داشت که پاکستان زیر بار فشارها از خارج نرفته و خط لوله گازرسانی ساخته خواهد شد.