لوله های نفت و سرنوشت منطقه :

قرارداد گازی ایران و پاكستان نهایی می شود



با سفر وزیر نفت ایران به اسلام آباد ، قرارداد گازی ایران و پاكستان در آستانه نهایی شدن است. رستم قاسمی دیروز در راس یك هیات 8 نفره اقتصادی به پاكستان رفت و ضمن دیدار با مقامات ارشد این كشور مذاكرات خود درباره پروژه انتقال گاز ایران به پاكستان را نیز انجام داد.
وزیر نفت در ابتدای ورود به اسلام آباد با عاصم حسین مشاور نخست وزیر پاكستان در امور نفت و منابع طبیعی به گفت وگو درباره پروژه گازی پرداخت و سپس با نخست وزیر پاكستان دیدار كرد.


راجا پرویز اشرف در این دیدار گفت: دو كشور مناسبات و تعاملات بسیار خوبی با یكدیگر دارند و دو دولت در پی ارتقای سطح همكاری های دوجانبه هستند.
وی با اشاره به اینكه روابط ایران و پاكستان در ابعاد مختلف پیگیری می شود افزود: مقامات دو كشور با برگزاری نشست های دوجانبه همكاری خوبی دارند.
راجا پرویز اشرفدر ادامه گفت: دولت پاكستان در ارتباط با ارتقای سطح همكاری های تجاری با كشورهای همسایه، فعالیت های اجرایی و عملیاتی بندر گوادر در جنوب غربی ایالت بلوچستان در این كشور را به كشور چین واگذار كرد.
گفت وگو درباره احداث خط لوله انتقال گاز ایران به پاكستان در محدوده این كشور، روابط دوجانبه و چگونگی تقویت راه های همكاری بین ایران و پاكستان از دیگر موضوعات مورد بحث در نشست رستم قاسمی با راجا پرویز اشرف بود.
  وزیر نفت ایران در ادامه این سفر با آصف علی زرداری رییس جمهور پاكستان در محل كاخ ریاست جمهوری دیدار كرد و پیام رییس جمهور ایران را به وی تسلیم كرد.

به گزارش منابع خبری در جریان پروژه انتقال گاز ایران به پاكستان قرار است ایران 500 میلیون دلار اعتبار مالی ساخت بخش پاكستانی خط لوله گاز ایران به پاكستان را تامین كند و باقیمانده آن از سوی اسلام آباد و از طریق جمع آوری مالیات از مصرف كنندگان داخلی گاز تامین شود. براساس برنامه های پیشنهاد شده، شركت های ایرانی و پاكستانی برای ساخت بخش پاكستانی خط لوله انتقال گاز ایران به پاكستان شركت سرمایه گذاری مشترك تشكیل می دهند.

وزیر نفت ایران گفت، بزودی مقدمات احداث خط لوله انتقال گاز ایران به پاكستان در داخل محدوده خاك این كشور با سرمایه گذاری از سوی ایران اجرایی خواهد شد. همچنین طبق قرارداد تهران-اسلام آباد، قرار است ایران از حمل 1393 (2014 میلادی) روزانه 21 میلیون و 500 هزار متر مكعب و سالانه 8/7 میلیارد متر مكعب گاز طبیعی به پاكستان صادر كند.

گفتنی است یكی از مهمترین مباحث پیرامون خط لوله انتقال گاز ایران به پاكستان، قیمت گاز صادراتی ایران است كه ظاهرا مقامات پاكستانی خواستار كاهش این نرخ هستند و معتقدند باید قیمت این گاز به میزان قیمت گاز «تاپی» كه از تركمنستان به پاكستان صادر می شود كاهش یابد. مقامات كشور تاكنون موضع رسمی درباره كاهش نرخ گاز مذكور اعلام نكرده اند.

 

بامداد : در همین باره به نوشته زیر در پاکستان تایمز رو نمایید:

IPI – A Gas Pipeline with One ‘I’?