« پیشرفت بزرگ » هوش مصنوعی چین، جهان را تکان داد


 

ترجمه و تلخیص : نسیم سحر 

 

دیپ‌ سیک (DeepSeek)، یک شرکت نوپای چینی در زمینه هوش مصنوعی، اخیراً با عرضه مودل‌ های جدید خود توجه جهان را جلب کرده است. 

دیپ سیک (DeepSeek) ، که در سال ۲۰۲۳ توسط لیانگ ‌ونفنگ (  Liang Wenfeng) تاسیس شد، اخیراً مودل های DeepSeek-V3 و DeepSeek-R1 را عرضه کرده است. 

این مودل‌ها که با هزینه ‌ای بسیارکمتر از نمونه‌ های مشابه امریکایی توسعه یافته ‌اند، توانسته‌ اند با غول‌های فناوری امریکا مانند OpenAI و Google رقابت کنند.

سرمایه ‌گذاری کمتر، عملکرد بهتر

شرکت دیپ ‌سیک مدعی است که مودل‌ های خود را تنها با هزینه ۵.۶ میلیون دالر توسعه داده است، درحالی که مودل‌های مشابه امریکایی مانند GPT-4 با هزینه‌ های صدها میلیون دالری تولید شده‌اند. دیپ ‌سیک با استفاده از چیپ‌های قدیمی‌تر و ارزان‌ تر Nvidia توانسته است محدودیت منابع را به فرصتی برای نوآوری تبدیل کند.

مودل ‌های جدید و عملکرد استثنایی

این شرکت مودل‌های DeepSeek-V3 و DeepSeek-R1 را معرفی کرده که در زمینه‌هایی مانند برنامه ‌نویسی، حل مسایل ریاضی و یافتن اشکالات در کود، عملکردی بهتر از مودل‌های پیشرفته مانند GPT-4 و Llama 3.3 داشته‌اند.

منبع باز و شفافیت

دیپ ‌سیک برخلاف OpenAI که از استراتیژی بسته استفاده می‌ کند، مودل‌های خود را به‌ صورت منبع بازعرضه کرده است. این اقدام مورد استقبال گسترده جامعه هوش مصنوعی قرارگرفته و نشان ‌دهنده رویکرد متفاوت چین دراین عرصه است.

رقابت چین و امریکا

پیشرفت دیپ‌ سیک تهدیدی جدی برای سرمایه‌ گذاری‌های گسترده امریکا در حوزه هوش مصنوعی محسوب می ‌شود. به ‌ویژه، پروژه Stargate که با سرمایه‌ گذاری ۵۰۰ میلیارد دالری دونالد ترامپ، رییس‌ جمهور امریکا، آغاز شده بود، اکنون با چالش‌هایی مواجه است.

شرکت Nvidia (NVDA)، ( امریکایی) که پیشتاز در تولید چیپ ‌های هوش مصنوعی است، با کاهش نزدیک به ۱۷٪ در ارزش سهام خود، ۵۸۸.۸ میلیارد دالر از ارزش بازار خود را از دست داد. این بزرگ ‌ترین کاهش ارزش بازار دریک روز در تاریخ بازار سهام محسوب می ‌شود که بیش از دو برابر ۲۴۰ میلیارد دالر کاهش ارزش Meta در نزدیک به سه سال پیش است.

تغییر در نظم جهانی

براساس گزارش‌ ها، موفقیت‌های دیپ ‌سیک می‌ تواند توازن قدرت در بخش هوش مصنوعی و حتا در سطح جهانی را تغییر دهد. این شرکت ثابت کرده است که نوآوری تنها به منابع مالی وابسته نیست، بلکه خلاقیت و بهره‌ وری نیز نقش کلیدی ایفا می ‌کنند.

پیامدها و تحلیل‌ها

پیشرفت‌های اخیر چین در این حوزه زنگ خطری برای شرکت ‌های امریکایی محسوب می‌ شود. دیپ‌ سیک با هزینه‌ کم و خلاقیت بالا، راه را برای تغییرات بزرگ در نقشه جهانی هوش مصنوعی هموار کرده است.

منبع:

https://www.dagensps.se/bors-finans/monumentalt-kinesiskt-ai-genombrott-skakar-varlden

 

 

بامـداد ـ فرهنگی و اجتماعی ـ ۱/ ۲۵ـ ۲۹۰۱

 

Copyright ©bamdaad 2025