دینامیزم نظم نوین جهانی
شاهین
در حالیکه هوش مصنوعی( AI ) به یکی از متغیرهای تعیین کننده ای معادله قدرت در جهان عصرگذار از بازدارنده گی اتومی به عصر بازدارنده گی دیجیتالی (هوش مصنوعی) تبدیل گردیده است، پویایی فرایند رقابت، تقابل و تخاصم را هم از دید ابزارها وهم رویکردها میان بازیگران پهنه ای جهانی ، دگرگون ساخته است.
برخاسته ازاین روند ، دکترین امنیتی مدرن نیز بر امنیت سایبری، دفاع اطلاعاتی و ایجاد سامانه های دیجیتالی تاکید دارد.
از منظرعلم روابط بین الملل ، در چنین فضای مخاطره آمیز جهانی ،کشورهای توانمند به تناسب وزن جیوپولیتیکی ،اهدافی را درگستره ای جهانی در راستای منافع شان باز تعریف می نمایند.
دینامیزم قدرت که در دکترین امنیتی - نظامی بازیگران پرتوان جهانی بازتاب برجسته دارد ، نیز ازاین پارامتر تاثیر میپذیرد.
حفظ و ارتقای نظامی وامنیتی امریکا در پاسیفیک و آسیای شرقی ، خروج نظامیان و جنگ افرازهای این کشور ازاروپای شرقی (خروج ده هزار سرباز این کشور از پولند این روند را کلید زد.)
وپایان دادن به جنگ ها ، موید این شفت نظامی وامنیتی در دکترین امریکا در صحنه ای بینالمللی است .
مذاکرات مستمر وپایدار امریکا با روسیه واکنون غیرمستقیم ومستقیم با ایران، عدم برسمیت شناسی رژیم احمد جولانی در سوریه ، حمله به حوثی های یمن از سوی امریکا، یورش و ایلغار بی رویه اسراییل به جنوب لبنان و سوریه در فضای بدون واکنش جهانی ، تنش و بی ثباتی در ترکیه... نمودار ازفضای جدید جهانی برمبنای سناریویی نانوشته از سوی بازیگران پرقدرت دنیای خاکی (روسیه وامریکا) را معنا دار به نمایش میگذارد.
نکته اینکه ، تحولات جاری در قلمرو جهانی ، خط تماسهای ژوپولیتیکی و رقابت های منطقه یی را در مداری قرار داده است که مسکو واشنگتن را با هم نزدیک ساخته وفضای را در راستایی تعادل وتوازن منافع این دو ابر قدرت باز سازی میکند.
بخوان نظم نوین جهانی بربسترجهان چند قطبی !
بامـداد ـ دیدگاه ـ ۲/ ۲۵ـ ۱۱۰۴
Copyright ©bamdaad 2025