هموطنان گرامی،

خواننده گان گرانقدر تارنمای بامداد !

با درنظرداشت گسترش دوره سوم  پندمی کرونا درکشور و افزایش رقم  بیماران ، حزب آبادی افغانستان و ارگان نشراتی آن ، تارنمای بامداد درنظر دارند تا برای رشد اگاهی و خدمت به هموطنان برنامه ویژه ایی که درآن پزشکان و کارشناسان عرصه بهداشت  دیدگاه  و مشورت های فنی شانرا پیشکش میدارند را بنشر برسانند.

دراین برنامه ما ضمن ارایه ارقام و داده های آماری در کشور و منطقه ، نظر کارشناسان بخش های بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی را پیشکش مینمایم. از اعضای حزب آبادی کشور و سایر هموطنان صمیمانه تقاضا مینماییم تا در مبارزه مشترک در برابر پندمی کرونا با استفاده از امکانات دست داشته درهمرسانی  این ارزیابی ها و مشوره های مسلکی سهم  انساندوستانه شانرا انجام دهند.

این برنامه را با نشر دیدگاه های  پروفیسور دکترنثاراحمد صدیقی آغاز میکنیم .

پوهنمل دکتراسد محسن زاده

سردبیر تارنمای بامداد

 

 

کرونا را جدی بگیرید :

 

با آگاهی از واقعیت‌های بیماری و انجام اقدامات احتیاطی لازم، از خود و اطرافیان‌ تان محافظت کنید

 Ist möglicherweise ein Bild von 1 Person

 پروفیسور دکتر نثار احمد صدیقی

 

خواننده گان گرانقدر در آغاز این جستار گونه های جدید ویروس کرونا بررسی میگردد، زیرا گونه‌های جدید ویروس کرونا مردم را نگران کرده است.
 گونه جدید ویروس کرونا حاوی ۲۳ موتاسیون یا جهش است که این تعداد موتاسیون زیاد و غیرمعمول است، به همین دلیل پروتین‌های که ویروس کرونا تولید می ‌کند تغییر یافته است.این گونه‌ها درحال حاضر تحت بررسی قرار دارند و دانشمندان می ‌خواهند از خطرات احتمالی آن‌ها آگاه شوند. پیدایش گونه ‌های جدید اتفاق غیرمنتظره ‌ای نیست، همه ویروس‌ها با همانند سازی خود شیوع و گسترش پیدا می ‌کنند و در جریان این روند دچار جهش می ‌شوند.

گونه های جدیدی که تا اکنون از ویروس کرونا کشف شده است نسبت به نخستین نوع این ویروس که در دنیا همه‌ گیر شده واگیری بیشتری دارند.

 

این گونه ها تا اکنون مشخص شده است:

ـ یک گونه در بریتانیا که به نوع غالب در این کشور تبدیل شده است و در بیش از ۵۰ کشور دیگر نیز پخش شده است

 ـ یک گونه در افریقای جنوبی که در حداقل ۲۰ کشور دیگر نیز یافت شده است

ـ یک گونه جدید در برازیل

ـ یک گونه جدید در هند.

سِر پاتریک والانس که در محافل علمی دنیا، دانشمندی شناخته شده است، تأکید کرد که این تغییرات به ویژه در نحوه اتصال ویروس و ورود آن به سلول‌ های انسانی رخ داده است. هزاران نوع مختلف از این ویروس کرونا در سراسر جهان در چرخش است، بسیاری از این آنها هیچ اهمیتی ندارند، تعدادی از آنها شاید حتا برای بقای ویروس خطرناک نیز باشند، اما بعضی از آنها می ‌توانند ویروس را ساری تر و خطرناکتر کنند. تصور میشود که گونه‌ های بریتانیا، افریقای جنوبی، برازیل و هند شاید واگیری بسیار بیشتری داشته باشند که ابتلا شدن به آنها راحت تر از انواع قبلی است.

پروتین اسپایک هر چهار نوع آن دچار تغییر شده است، یعنی آن بخشی از ویروس که به سلول‌ های انسان متصل می ‌شود، به همین خاطر، به نظر می ‌رسد که این گونه‌ ها سلولها را راحت تر آلوده می ‌کنند و شیوع پیدا می ‌کنند. گمان کارشناسان بر این است که گونه بریتانیا در اواخر تابستان پدیدار شد و شاید تا ۷۰ درصد ساری ‌تر باشد، هر چند که تحقیقات اخیر سازمان بهداشت انگلستان حاکی از افزایش ۳۰ تا ۵۰ درصدی است، اعلام قرنطین عمومی در سراسر بریتانیا در هفته‌ ها و ماه های اخیر ناشی از شیوع همین گونه بود.

نوع افریقای جنوبی در اواخر ماه میزان سال گذشته پدیدار شد و با تغییراتی در پروتین اسپایک همراه است که شاید از گونه بریتانیا مهمتر باشند. یکی از جهش ‌های آن شبیه گونه بریتانیا است، اما دو جهش دیگر نیز دارد که دانشمندان فکر می ‌کنند شاید تاثیر بیشتری بر کارکرد واکسن‌ ها بگذارند. یکی از جهش‌ ها شاید به ویروس کمک کند تا انتی بادی های سیستم ایمنی بدن را دور بزند.

گونه برازیل در ماه میزان پدیدار شد، پروتین اسپایک این نوع شامل سه جهش کلیدی است که آن را شبیه گونه آفریقای جنوبی می ‌کند.
سازمان بهداشت جهانی از به کارگیری روش نامگذاری جدیدی برای اشاره به گونه های ویروس کرونا که در کشورهای مختلف شناسایی شده اند، خبر داده است. بنابر اعلام این سازمان، از این پس از حروف الفبای یونانی به جای نام بردن از کشور محل شناسایی همان گونه استفاده خواهد شد. بر این اساس، گونه ویروس کرونا که در بریتانیا شناسایی شده، گونه الفا نامگذاری شده است، گونه های شناسایی شده در افریقای جنوبی و هند هم به ترتیب بتا و دلتا نامیده شده اند. هدف از این کار، ساده سازی نامگذاری و همین طور کاستن از تبعات منفی اشاره به نام کشورها عنوان شده است.


 

واکسین ‌ها همچنان موثر اند

واکسین‌ های فعلی بر اساس گونه‌ های قدیمی تر ویروس طراحی شده‌اند، اما دانشمندان اطمینان دارند که در برابر گونه ‌های جدید تر نیز موثر خواهند بود، هر چند که شاید کمتر، آزمایش ‌هایی برای بررسی این مساله در جریان است، در آینده ممکن است انواع متفاوت دیگری پدیدار شوند. حتا در بدترین حالت هم می ‌توان این واکسین ها را بازطراحی و تغییر داد تا موثرتر از قبل شوند، کاری که به گفته کارشناسان درصورت نیاز ظرف چند هفته یا چند ماه قابل انجام است. در حال حاضر واکسین آنفلوآنزا هر سال تغییر داده می‌ شود تا در برابر انواع جدید ویروس آنفلوآنزا موثر باشد، این اتفاق ممکن است برای واکسین‌ های کووید-۱۹ نیز بیفتد. در حال حاضر هیچ مدرکی که نشان دهد بیماری ناشی از این گونه‌ ها شدید تر است وجود ندارد.

کارهایی نظیر شستن دست‌ها، حفظ فاصله با دیگران و پوشاندن صورت همچنان به جلوگیری از ابتلا کمک خواهد کرد، و ساری تر بودن این گونه های جدید به این معناست که باید بیش از پیش مراقب بود. خیلی محتمل است که این واکسین واکسین های موجود در مقابل نمونه جهش کرده ویروس کرونا که به تازه گی در برخی کشورها شناسایی شده از بدن محفاظت خواهد کرد. در صورت لزوم میتوان ظرف چند هفته واکسین را برای سرکوب این گونه های تازه بازطراحی کرد. گونه های تازه ویروس کرونا علاوه بر بریتانیا در دانمارک، استرالیا، ایتالیا و هالند هم دیده شده و گمان می رود که در بسیاری کشورهای دیگر هم وجود داشته باشد. نشانه ای در دست نیست که نمونه جهش یافته باعث شدت علایم بیماری می شود و شواهدی وجود ندارد که حاکی از انتشار راحت تر آن در کودکان باشد، هرچند بررسی این موضوع ادامه دارد.

در افغانستان از مردم انتقاد میگردد که توصیه های بهداشتی را در نظر نمی‌ گیرند. ویروس کرونا یک تهدید جدی را متوجه سلامت افغان‌ ها ساخته و افغانستان روزهای بدی را در پیش رو خواهد داشت، اگر مردم توصیه‌ های صحی را در نظر نگیرند، دامنه این مصیبت کلان می‌ شود.
دولت افغانستان برای مهار کردن کرونا در ۱۶ ولایت محدودیت‌هایی از جمله تعطیل ساختن مکاتب، دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی را  در بلخ، در شمال کشور مکان‌ های عمومی را برای ده روز تعطیل اعلام کردند. مسوولان محلی در پنجشیر هم ورودی این ولایت را به روی گردشگران بسته‌ اند.
براساس تازه ترین آمار امروز ششم ماه جون، شمار کلی مبتلایان ثبت شده به کووید ۱۹ در افغانستان به بیش از هفتاد و شش هزار نفر رسیده است، با این آمار، مجموع جان‌باخته گان کرونا در افغانستان به ۳۱۰۴ تن رسیده است.

کووید-۱۹ افراد متفاوت را به طرق گوناگون تحت تأثیر قرار می ‌دهد،. بیماریِ اکثر افراد مبتلا خفیف یا متوسط است و بدون نیاز به بستری شدن بهبود می ‌یابد.
شایع ‌ترین علایم کرونا:‌ تب، سرفه خشک، خستگی.
علایم کمترشایع: درد و کوفتگی عضلات، گلودرد، اسهال، التهاب غشای مخاطی، سردرد، ازدست دادن حس چشیدن(ذایقه) و بویایی، تغیرات پوستی یا تغییر رنگ انگشتان دست و پا.

برای جلوگیری از گسترش کووید-۱۹

مرتب دست ‌های تان را بشویید، از آب و صابون یا شوینده الکهولی برای شستشوی دست‌ هایتان استفاده کنید، فاصله کافی را با افرادی که سرفه یا عطسه می‌ کنند رعایت کنید، هنگامی که رعایت فاصله فیزیکی ممکن نیست، از ماسک استفاده کنید، به چشمها، بینی، یا دهانتان دست نزنید، هنگام عطسه یا سرفه کردن، دهان و بینی‌ تان را با دستمال کاغذی یا آرنجتان بپوشانید، اگر احساس بیماری می ‌کنید، در خانه بمانید. اگر تب، سرفه، یا دشواری در تنفس دارید، با داکتر طب مشورت کنید. اگر از قبل با ارایه‌ دهنده خدمات صحی و درمانی ‌تان تماس بگیرید، سریعاً می‌ توانند شما را به درمانگاه مناسب ارجاع دهند. با این کار علاوه بر محافظت از شما، از شیوع ویروس و عفونت ‌های دیگر جلوگیری می‌ شود. ماسک می‌ تواند به جلوگیری از انتقال ویروس از فرد دارای ماسک به دیگران کمک کند. ماسک به‌ تنهایی برای محافظت دربرابر کووید-۱۹ کافی نیست و باید در کنار رعایت فاصله فیزیکی و حفظ بهداشتِ دست‌ها باشد. توصیه‌ های ارایه ‌شده ازسوی سازمان بهداشت محلی‌ تان را رعایت کنید. واکسین نمایید تا از کرونا در امان بمانید.

 

 

بامـداد ـ دیدگاه ـ ۱/ ۲۱ـ ۰۶

مضمون اندیشه و نظر نویسنده را بازتاب می دهـد.

Copyright ©bamdaad 2021

زندگی سازمانی

كمیته حزبی كشوری هالند حزب آبادی افغانستان تشکیل جلسه داد   جلسه كمیته حزبی كشوری هالند شام روز دوشنبه هژده ام مارچ...
اشتراک اعضای سازمان حزبی کشوری هالند حزب آبادی افغانستان درمحفل یادبود از رفیق فقید نوراحمد نور...
اشتراک اعضای سازمان حزبی کشوری هالند حزب آبادی افغانستان درمحفل یادبود از رفیق فقید نوراحمد نور روز شنبه تاریخ سوم ف...
شورای اروپایی حزب آبادی افغانستان تشکیل جلسه داد   جلسه نوبتی شورای اروپایی حزب آبادی افغانستان  بتاریخ ۲۷ جنوری ۲۰۲۴...
پیام تبریکی شورای اروپایی حزب آبادی افعانستان بمناسبت حلول سال نو عیسوی ۲۰۲۴   طوریکه  میدانیم جشن سال نو ترسایی  یکی...
جلسه بیروی اجراییه شورای اروپایی حزب آبادی افغانستان برگزار گردید   جلسه نوبتی بیروی اجراییه شورای اروپایی ح آ ا بتاری...

اسناد و گزارشات

اساسنامه حزب آبادی افغانستان مصوبه کنگره حزب...
   اساسنامه حزب آبادی افغانستان مصوب کنگره حزب کابل ـ افغانستان، مورخ ۱۹اسد ۱۳۹۷   بسم الله الرحمن الرحیم فصل اول...
مرامنامه حزب آبادی افغانستان...
   بسم الله الرحمن الرحیم مرامنامه حزب آبادی افغانستان  مصوب کنگره حزب، کابل ـ افغانستان، مورخ ۱۹اسد ۱۳۹۷       ...

آگهی های فوتی و پیام های تسلیت

پیام همدردی حزب آبادی افغانستان به مناسبت وفات غلام فاروق قناعی...
پیام همدردی حزب آبادی افغانستان به مناسبت وفات غلام فاروق قناعی   با اندوه فراوان اطلاع حاصل نمودیم که رفیق غلام فار...
پیام غمشریكی کمیته حزبی كشوری هالند حزب آبادی افغانستان با درد و تألم فراوان اطلاع حاصل نمودیم كه درشهرجلال آباد كشورع...
پیام غمشریکی و تسلیت کمیته حزبی كشوری هالند حزب آبادی افغانستان...
پیام غمشریکی و تسلیت کمیته حزبی كشوری هالند حزب آبادی افغانستان رفقا ودوستان گرامی، رهروان جنبش دادخواهی کشور، با...
پیام همدردی شورای سراسری حزب آبادی افغانستان در امریکا به مناسبت درگذشت رفیق نوراحمد نور...
پیام همدردی شورای سراسری حزب آبادی افغانستان در امریکا به مناسبت درگذشت رفیق نوراحمد نور با درد و افسوس تمام خانواده...
پیام همدردی و تسلیت شورای اروپایی حزب آبادی افغانستان...
پیام همدردی و تسلیت شورای اروپایی حزب آبادی افغانستان   یک باردیگر یکی ازخوشنام ترین وشجاع ترین رهبران تاریخی جنبش د...

شعر در بامداد

استقلال...
استقلال   لکه د ناوی پر مخ چی خط او خال ښه ښکاري وطنه داسی دی نوم د استقلال ښه خکاری دخپلواکۍ اعتبار په ابادۍ کی نغښ...
لـمــر...
لـمــر ای د سولی لمره وخیژه کابل باندی وژغوره وطن زمونږ دا لوی تحول باندی ډیر کلونه کیږی چی مرگی دلته جوپی کوی سان...
پخـلاینــه...
  ځئ چې پخلا شو دا اوږده مرورتیا څه فایده دومره خپګان دومره ناخوالې او ستړیا څه فایده د جنگ سر خانه سوله ښه ده ملي...

سیاسی

بلگراد: تهاجم ناتو به یوگوسلاویا  راه را برای بحرانهای جدید بازکرد...
بلگراد: تهاجم ناتو به یوگوسلاویا  راه را برای بحرانهای جدید بازکرد   میلوش ووچویچ، وزیر دفاع صربستان گفت، تجاوز ناتو...
‌شورای امنیت قطعنامه « آتش ‌بس فوری » در غزه را تصویب کرد...
شورای امنیت قطعنامه « آتش ‌بس فوری » در غزه را تصویب کرد   شورای امنیت سازمان ملل متحد روز دوشنبه پیش ‌نویس قطعنامه‌...
پیام حزب آبادی افغانستان به مناسبت هشتم مارچ ، روزجهانی زن   حزب آبادی افغانستان « روز جهانی زن »  این میراث پربهای پی...   گرامیداشت ازهشتم مارچ « روز جهانی زن » از دیرباز توسط  سازمان‌ های صنفی و سیاسی‌ مدافع حقوق و برابری زنان بصورت علن...
اتهامات کیفری در کارلسروهه علیه اعضای دولت فدرال...
اتهامات کیفری در کارلسروهه علیه اعضای دولت فدرال به دلیل « کمک و کمک به نسل کشی در غزه»   جمال اقرث در روز جمعه،...
گفت ‌وگو با پیتر مرتنز، دبیرکل حزب کارگران بلجیم...
از زنده گی احزاب سیاسی جهان :    گفت ‌وگو با پیتر مرتنز، دبیرکل حزب کارگران بلجیم   پیترمرتنز، دبیرکل حزب کارگران...
المان از گذشته درس کافی نگرفت...
المان از گذشته درس کافی نگرفت!     ویکتوریا نیکی فوروا   رسانه‌ های المان گزارش دادند که دولت این کشوردر صدد است تا...
اسراییل برای جلوگیری از نسل کشی اقدام کند...
حکم دیوان بین ‌المللی لاهه : اسراییل برای جلوگیری از نسل کشی اقدام کند سرانجام، پس از نزدیک به یک ماه که دولت افریقای ج...
« اتحاد سارا واگنکنشت ـ خرد و عدالت  BSW » در المان تاسیس شد...
از زنده گی احزاب سیاسی جهان : « اتحاد سارا واگنکنشت ـ خرد و عدالت  BSW » در المان تاسیس شد   سوزان بونرات انتخابا...
بیانیه رفیق داود رزمیار ، رییس شورای اروپایی حزب آبادی افغاتستان در مراسم پدرود رفیق نوراح...
بیانیه رفیق داود رزمیار، رییس شورای اروپایی حزب آبادی افغاتستان در مراسم پدرود رفیق نوراحمد نور هالند ، مورخ ۱۲ جنوری ۲...
پیام همدردی سلطان علی کشتمند...
    با دریغ و درد که یکتن از برجسته ترین رهبران حزب و شخصیت فرهیخته اجتماعی و سیاسی کشور، یک تن از بنیانگذاران و رهبرا...

دیدگاه

آیا محور مقاومت در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در حال کسب اعتبار است؟...
آیا محور مقاومت در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در حال کسب اعتباراست؟ جورجو کافیه رو برای دهه ها، عربستان سعودی...
بیانیه مشترک روسیه و عربستان...
بیانیه مشترک روسیه و عربستان   درپس سفر ولادیمیر پوتین / رییس ‌جمهور روسیه به ریاض، امروز (پنجشنبه) بیانیه مشترکی صا...
دوران پُرتلاطم برای چپ در اروپا...
دوران پُرتلاطم برای چپ در اروپا   فروپاشی سریع ایتلاف چپ « اتحاد نوین زیست ‌محیطی و اجتماعی خلق ـ NUPES » در فرانسه...
اهداف استراتیژیک در ورای پاک سازی سرزمین موعود...
اهداف استراتیژیک در ورای پاک سازی سرزمین موعود صمد ازهر سوالات زیادی در ارتباط با هجوم غیرمنتظره لشکر حماس در ۷ اکتو...
رییس جمهور کوبا: امریکا شریک تاریخی «بربریت صهیونیستی» است...
  شبکه تلویزیونی تله ‌سورگزارش کرد که میگل دیاز کانل ، رییس‌ جمهوری کوبا در واکنش به حملات شدید و بمباران بی رویه اسر...
ما همبستگی کامل خود را با خلق فلسطین اعلان می ‌کنيم...
 از زنده گی احزاب سیاسی جهان :   بیست و سومین نشست بین المللی احزاب کارگری و کمونیستی ( IMCWP) از تاریخ ۱۹ الی ۲۲ اکتو...
امریکا زمام رهبری جنگ را درچارچوب منافع خود به دست گرفته است...
 روزنامه اسراییلی یدیعوت آحارانوت نوشت: امریکا زمام رهبری جنگ را درچارچوب منافع خود به دست گرفته است   روزنامه اسر...

فرهنگی و اجتماعی

پیام تبریکیه شورای اروپایی حزب آبادی افغانستان بمناسبت حلول سال ۱۴۰۳ هجری شمسی ،نوروز باستانی و روز  دهقان    ‎تجلیل ا...
نو روز...
  بيا قاصد د نوروز راغی، بيا دوران شو د مستيو بيا گلمخی ساقي وېشي، شنه صهبا د پسرليو د گلابو عطر ووري، د غوټيو له گ...
از تمنا ها بگو...
  مژده ی آور بما از رویش گلها بگو از وفـا از مهـربانی، شادی دلها‌ بگو دل به تنگ آمد درین ویرانه ی دیرینه پا آمــدی...
نوروز، بهار...
  یَنه کېلدی نوروز عالم گلگه تۉله کۉکسینی آچیب ینه کېلدی یم ـ یشیل بهار نوروز گلی ایفارین ساچیب ینه اېسدی سۉلیم شبا...
تجلیل از « روزجهانی زن » درکشورشاهی هالند...
تجلیل از « روزجهانی زن » درکشورشاهی هالند   بروز نهم مارچ ۲۰۲۴ درشهرارنهم کشورشاهی هالند طی محفلی که ازسوی شورای سرا...
گردهمایی اعتراضیه فعالین حقوق زن درکشورشاهی هالند...
گردهمایی اعتراضیه فعالین حقوق زن درکشورشاهی هالند    بتاریخ هشتم مارچ سالجاری گردهمایی به ابتکار چتراتحاد ملی زنان ا...
محترمه آنه خانلر، مونس آپه- سینگللر، سیویملی قیزلر اسلام و علیکم...
  محترمه آنه خانلر، مونس آپه - سینگللر، سیویملی قیزلر اسلام و علیکم ،   گوزه ل یورتیمیزگه برچه میز آرزیقیب کوتگن کوکل...
پیام هیات اجراییه انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بمناسبت روز بین المللی زن...
پیام هیات اجراییه انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان بمناسبت روز بین المللی زن روز جهانى زن را گرامى  ميداريم   امروز...
پیام تبریکی شورای اروپایی حزب آبادی افغانستان به مناسبت هشتم مارچ ، روز جهانی همبستگی زنان   هشتم مارچ ، روز همبستگی ج...
هرکی بر زن می ستیزد...
  هرکی برزن می ستیزد...  میرسد روزی سریر ظلم ویران میشود گلزمـین شهرمـا رشک بهــاران میشود شام کابـوس سیاهـی از وطن...
زمـا ځمکـی...
              زما وطنه زما مړاوی سوزیدلی ځمکی د جنگ لمبو کی غوټیدلی جل وهلی ځمکی غلیم دی حسن او ښایست ولی سګر...
اعتراضات کشاورزان درهـنـد: « مارش به  دهـلی »...
اعتـراضـات کشـاورزان درهـنـد: « مـارش به دهـلی » توماس بیرگر، یونگه ولت پایتخت هند از سه روز گذشته به یک دژ تبدیل ش...
جهان را تغیر بده چون به تغیر نیاز دارد...
جهان را تغیر بده چون به تغیر نیاز دارد !   امروز ۱۰ فبروری برابر است با سالگرد روز تولد برتولت برشت، نمایشنامه‌ نویس ،...
به یاد رفیق نوراحمد نور، فروزان‌ ستاره‌ آسمان جنبش انقلابی افغانستان...
به یاد رفیق نوراحمد نور، فروزان‌ ستاره‌ آسمان جنبش انقلابی افغانستان   نمی ‌دانم پس از مرگ ‌ام چه خواهد شد نمی‌ خوا...
پیام انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان  بمناسبت روز بین المللی آموزش...
پیام انجمن سراسری حقوقدانان افغانستان  بمناسبت روز بین المللی آموزش   چهارشنبه  ۲۴ جنوری ، مطابق ۴  دلو  روز بین الم...
درسوگ نبود زنده یاد نوراحمد نور*...
درسوگ نبود زنده یاد نوراحمد نور*   مریم بریالی اولاً، می‌ خواهم تسلیت‌های عمیقم را به تک تک اعضای خانواده کاکا نور...
البوم تصاویراز مراسم وداع با پیکر زنده یاد نوراحمد نور...
    بامداد  ـ ۴/ ۲۴ـ ‍۲۰۰۱ Copyright ©bamdaad 2024    ...