بانک بریکس چالشی برای امریکا

 

 

دنیا از حاکمیت « دلار» خسته شده است. ابتدا اتحادیه اروپا ارز ویژه خود را ایجاد کرد و حالا کشورهای در حال رشد روی این ایده کار می کنند. اولین گام در این راه تاسیس بانک « بریکس» خواهد بود که می تواند سرمایه پروژه های بزرگ زیربنایی را تامین کند. این بانک در آینده آلترناتیف صندوق بین المللی پول خواهد شد که کشورهای عضو « بریکس» مسایل زیادی با آندارند.

کشورهای « بریکس » تصمیم گرفتند تلاش های خود را متحد و به یکدیگر کمک کنند. اقتصادهای رو به رشد قصد دارند مکانیزم جدید وام ها و حمایت مالی را ایجاد کنند. « بانک بریکس » همانطور که انتظار می رود بطور رسمی در سال ۲۰۱۶ ترسایی کار خود را شروع خواهد کرد. اعضای اصلی آن برزیل، روسیه، هند ، چین وافریقای جنوبی هستند.

رومان اندرییف رییس بخش اداره سهام کمپانی « گروه RFS » معقتد است که بانک رشد و توسعه « بریکس » گزینه شایسته و لایقی در جهان مالی جهان خواهد بود.

- کشورهای عضو « بریکس » به فکر تاسیس این بانک افتادند تا همان کاری را بکند که صندوق بین المللی پول و بانک جهانی به انجام می رساند. اولا بانک باید در دوران بی ثباتی اقتصادی به تامین سرمایه کمبود های بودجه ای این یا آن کشور عضو بانک بپردازد، تامین سرمایه طرح های اجتماعی و یا اقتصادی که صندوق بین المللی پول و یا بانک جهانی و دیگر بانک ها از سرمایه گذاری در آنها خودداری می ورزند. یعنی این بانک به تامین رشد باثبات کشورهای عضو « بریکس » خواهد پرداخت.

فرق قابل توجه بانک « بریکس » با صندوق بین المللی پول و دیگر سازمان ها از این نوع - فقدان فشار سیاسی است. یکی دیگر از نکات تمایز مهم این بانک با سازمان های فوق الذکر، تقسیم مساوی سهام دراین بانک است. در مقایسه، چند دهه است که سهام در صندوق بین المللی پول بشکل جدید تقسیم بندی نشده است. طی این مدت اقتصاد چین بارها رشد کرده است و امریکا نمی خواهد حق وتوی خود را از دست بدهـد و استانداردهای جدید سهمیه بندی را به تصویب نمی رساند. همین موضوع به دیگر کشورها مربوط می شود. یعنی ساختار صندوق بین المللی پول منسوخ شده است و نیاز به بازنگری دارد.

آنا کوکاریوا تحلیلگر کمپانی « آلپاری» در اینباره چنین گفت: صندوق بین المللی پول، از سرمایه گذاری در پروژه های زیاد کشورهایی مانند برزیل، هند، افریقای جنوبی خودداری می ورزد. با توجه به آمار موجود، حضور صندوق بین المللی پول و بانک جهانی در این کشورها ناچیز است. این کشورها نیاز به پول دارند و می خواهند رشد کنند، از اینرو تصمیم گرفتند بانک خود را تاسیس کنند - بانکی مشابه آن سازمان های مالی ولی نسبت به این کشورها وفادارتر.

قابل درک است که در مراحل اولیه، بانک « بریکس » نمی تواند بطور کامل جای صندوق بین المللی پول را بگیرد. اما وجود چنین وسیله ای مانند بانک توسعه امکان رشد را برای کشورهای عضو آن فراهم خواهد کرد و در آینده می تواند چالشی برای حاکمیت امریکا در دنیای مالی شود.

بامداد ـ اقتصادی ـ ۲/ ۱۴ـ ۰۸۰۷